Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συνάντηση παρουσίασης και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE και το έργο με τίτλο «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των Υπηρεσιών Οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης» (LIFE 13/INF/GR/000188).
Στην υλοποίηση του έργου, συμμετέχουν ως εταίροι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ συντονιστής εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το έργο LIFE έχει παγκρήτια εμβέλεια και χρηματοδοτείται από τη Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη και, οι δασολόγοι της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Γ. Ξυλούρη και Π. Αρβανίτης, εκπρόσωποι των δύο άλλων φορέων υλοποίησης του έργου, καθώς και οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ. Μουσούρης και Αλ. Τσάλας, για την παρακολούθηση του προγράμματος.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η τελική αξιολόγηση και παρουσίαση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από την έναρξη του προγράμματος (2014) μέχρι σήμερα, καθώς το 2018 αποτελεί έτος ολοκλήρωσης του έργου. Οι δράσεις που έγιναν είχαν ως σκοπό και αντικείμενο την ενημέρωση του εγχώριου πληθυσμού και των επαγγελματιών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές ΝATURA 2000, ώστε να αναδειχθεί και να γίνει συνείδηση στις τοπικές κοινωνίες, στους παραγωγικούς φορείς και στην εκπαίδευση η σημαντική συνεισφορά σε κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο της περιβαλλοντικής αξίας των οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών.
Εκτενής παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης για τις κυριότερες δράσεις που έχουν αναληφθεί ως προτεραιότητα στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος και αφορούν τη μεγάλη δυναμική, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την προστιθέμενη αξία των ποικίλων υπηρεσιών που λαμβάνουν χώρα εντός των προστατευόμενων περιοχών. Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη προς ανάγνωση στον επίσημο ιστότοπο της Αποκεντρωμένης.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε επίσης ο 24σέλιδος Τεχνικός Ερμηνευτικός Οδηγός των οικοσυστημικών υπηρεσιών των προστατευόμενων περιοχών της Κρήτης, ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα
από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα διανέμεται δωρεάν στα κεντρικά γραφεία καθώς και στις Δασικές Υπηρεσίες.
Τέλος, έγινε παρουσίαση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από το Μ.Φ.Ι.Κ. και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία όπως, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, σε συνεργασία με Δήμους των περιοχών, για σπουδαστές, φοιτητές, επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχους, τουριστικά γραφεία, ξεναγούς) και, η πραγματοποίηση περιβαλλοντικής εκστρατείας με θεματικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.