Διάγνωση αλλά και προετοιμασία γυναικολογικής χειρουργικής επέμβασης με τρισδιάστατη τεχνολογία εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα οι γιατροί της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην κλινική έχει ξεκινήσει ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, όπου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας οι γυναικολόγοι μετατρέπουν τις δύο διαστάσεων ανατομικές εικόνες της μήτρας ασθενών, όπως αυτές προκύπτουν από τον μαγνητικό τομογράφο, σε τριών διαστάσεων απεικόνιση για την καλύτερη διάγνωση, αλλά και προετοιμασία των χειρουργών πριν από την επέμβαση. Ταυτόχρονα, πήγαν ένα βήμα πιο πέρα: προχώρησαν στην τρισδιάστατη εκτύπωση της μήτρας μιας ασθενούς με εικόνα «διθαλάμου» μήτρας (μικρό διάφραγμα) και ενδοτοιχωματικό ινομύωμα.
«Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται τρισδιάστατη εκτύπωση μήτρας ασθενούς», σημειώνει στην «Κ» ο υπεύθυνος του προγράμματος, διευθυντής του ΕΣΥ Ιωάννης Χατζηπαπάς, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την «πρωτιά» στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών) από τις 31/05/2018 έως τις 3/06/2018. Οπως αναφέρει ο ίδιος, η σημασία της τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης οργάνων για έναν χειρουργό είναι τεράστια, αφού μπορεί να σχεδιάσει με ακρίβεια το χειρουργείο. «Πριν μπεις στο χειρουργείο, πρέπει να είσαι απολύτως προετοιμασμένος για τον “πόλεμο”», σημειώνει και εξηγεί, «σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβάνεται στον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών με προβλήματα στη μήτρα και η μαγνητική τομογραφία. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε τις εικόνες της μήτρας από τον μαγνητικό τομογράφο και με τη χρήση ειδικού λογισμικού να τις ανασυνθέτουμε σε τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα, η οποία μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, με αποτέλεσμα ο γιατρός να έχει στη διάθεσή του ένα πρόπλασμα της μήτρας της συγκεκριμένης ασθενούς. Ετσι απεικονίζεται με ακρίβεια η εξωτερική και η εσωτερική δομή της μήτρας, καθώς και η παθολογία της, δηλαδή ενδεχόμενες ανατομικές ανωμαλίες και όγκοι».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαπά, «ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, όπου, σε αντίθεση με το κλασικό χειρουργείο, ο χειρουργός δεν έχει την αίσθηση της αφής. Θετικές είναι οι προεκτάσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης και στη χειρουργική εκμάθηση και εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών», επισημαίνει.
Προς το παρόν, το πρόγραμμα είναι σε πρώιμο ερευνητικό επίπεδο. Αλλωστε, η τεχνολογία της τρισδιάστατης απεικόνισης έχει προχωρήσει πέρα από το ερευνητικό επίπεδο μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα για νεογνά με καρδιοπάθειες και για τα οποία η καλή προετοιμασία του χειρουργού πριν την επέμβαση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Προς μια νέα εποχή
«Πιστεύω ότι οδεύουμε προς μια εποχή όπου η τρισδιάστατη απεικόνιση οργάνων ασθενών θα συνταγογραφείται στην καθημερινή κλινική πράξη, όπως συμβαίνει με άλλες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις», σημειώνει ο κ. Χατζηπαπάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Πρωτόπαπας, ο επιστημονικός συνεργάτης Νικόλαος Καθοπούλης και η ακτινολόγος Παναγιώτα Σιέμου.
Καθημερινή