Η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία (LIVE)

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, την οποία έχει ζητήσει η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή.

Βασικοί άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής τα εργασιακά, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων να έχει «κλειδώσει» για τον ερχόμενο Αύγουστο, η υπό προϋποθέσεις αύξηση του κατώτατου μισθού και το επίδομα ενοικίου, ενώ θετικό σήμα δίνουν οι προβλέψεις του «Growth Strategy».

Καμβάς όσον αφορά τη μετάβαση στη καινούρια αυτή περίοδο για τον τόπο και τον ελληνικό λαό είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το 106σέλιδο κείμενο με τον τίτλο, «Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον». «Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα», τόνισε άλλωστε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ζητούμενο, «η επιστροφή της Ελλάδας στη κανονικότητα, την επιστροφή της χώρας μετά από πολλά χρόνια σε ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, κάτι που, πρόσθετε, «μας δίνει τη δυνατότητα πια να σχεδιάσουμε με ασφάλεια τα βήματά μας στη μεταμνημονιακή εποχή».

Το κυβερνητικό σχέδιο αποτυπώνει το πέρασμα από την ευημερία των δεικτών, στην ευημερία των ανθρώπων. «Γιατί αν το ένα πόδι της στρατηγικής για την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση της παραγωγής, το δεύτερο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωνε με έμφαση ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνεδρίαση.

Το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης τόσο του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της εργασίας, συγκεκριμένα την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Ειδικότερα, το κείμενο αποτελεί την αποτύπωση μιας ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Δεν είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το εγχείρημα είναι καινοφανές για τη χώρα, η οποία πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική όπως αποδείχθηκε, λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί στη θεωρία, αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενη μέρα της και μάλιστα, μετά από μία πολυετή κρίση.

Το Σχέδιο συνιστά, τέλος, συμπύκνωση μιας συλλογικής εμπειρίας των τελευταίων ετών και αποτύπωση αυτής σε επεξεργασίες που προέκυψαν από τα επιμέρους Υπουργεία, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τα συμπεράσματα από τα Περιφερειακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση για την οικονομία: Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα είναι οριστικά παρελθόν (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί