«Του “φόρτωσαν” ακόμη και κοντάρι σημαίας άλλης οργάνωσης…»

Στην περιπέτεια του Γιώργου Μήτσου, διαδηλωτή που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή (για την αντιμνημονιακή κινητοποίηση της 15/12/2010) και του οποίου η υπόθεση εκδικάζεται (Δευτέρα, 20/5) στο Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης.

«Δεκάδες – για να μην πω εκατοντάδες-  δίκες διαδηλωτών γίνονται τα τελευταία χρόνια» είπε ο Κ. Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μήτσου και πρόσθεσε: «Όταν οι δίκες διεξάγονται σε κλειστές αίθουσες, όπου δεν φθάνει το μάτι και η φωνή της κοινωνίας, τότε οι κατηγορούμενοι παραδίδονται στην ανηλεή δικαστική αυθαιρεσία. Κι αυτή αποτελεί συμπλήρωμα της αστυνομικής καταστολής, όπως αυτής που ‘μεγαλούργησε’ και κατά τον Δεκέμβριο του 2010».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η υπόθεση της δίωξης του Μήτσου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε τρία επίπεδα . Πρώτον: Ως προς τα γεγονότα της 15ης Δεκεμβρίου του 2010, ημέρας μεγάλης κινητοποίησης εναντίον του πρώτου μνημονιακού προϋπολογισμού, τον οποίο ψήφισε η τότε κυβέρνηση, εκείνη του Γ. Παπανδρέου. Δεύτερον, ως προς τη δίκη και τρίτον ως προς το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

«Τα κακουργήματα αποδείχθηκαν ψευδή»

Αναφερθείς στα γεγονότα της 15/12/10, ο Κ. Παπαδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Γ. Μήτσου συμμετείχε σε μία απολύτως ειρηνική διαδήλωση της – ιδρυθείσας από μέλη της ΚΟΕ- εργατικής οργάνωσης «Δικαίωμα». Την ημέρα εκείνη η οργάνωση κατευθυνόταν προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ, μέσω της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου, για να αποφευχθεί η διέλευση από την Πατησίων, όπου διαδραματίζονταν επεισόδια.  Ο δικηγόρος περιέγραψε την κίνηση – επιχείρηση που έκαναν αστυνομικοί της μηχανοκίνητης ομάδας «Δέλτα» (της οποίας τη δράση υπενθύμισε, μνημονεύοντας γνωστές υποθέσεις κακοποίησης και τραυματισμού διαδηλωτών, την εισβολή στα γραφεία του «Δικτύου», κλπ ), με σκοπό τη διάλυση της πορείας του «Δικαιώματος».

«Με τα ζικ ζακ και τη στενότητα του χώρου μια μοτοσυκλέτα έπεσε κάτω και ο συνοδηγός χρέωσε την ευθύνη στον Μήτσου», συνέχισε ο Κ. Παπαδάκης. Στη συνέχεια υπογράμμισε «σταθμούς» της δικαστικής οδύσσειας του εν λόγω διαδηλωτή. Αρχικά του «φόρτωσαν» ψευδώς, είπε, κακουργηματικές πράξεις, από  τις οποίες απαλλάχθηκε με βούλευμα. Ισχυρίστηκαν πχ ότι είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, για να ενεργοποιηθεί ο «κουκουλονόμος», αλλά στο δικαστήριο  προσκομίστηκαν φωτογραφίες που αποδείκνυαν το αντίθετο.

«Ήξεραν μόνο ότι είχαν εντολή να διαλύσουν την πορεία…»

Τον Οκτώβριο του 2016 καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση χωρίς ελαφρυντικό και αναστολή, για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες αστυνομικών.

«Η απόφαση ήταν αναντίστοιχη προς τα ίδια τα στοιχεία της δικογραφίας», σχολίασε ο συνήγορος του Γ.  Μήτσου και τόνισε μεταξύ άλλων πως ουδέποτε αποδείχθηκε πως οι αστυνομικοί υπέστησαν σωματική βλάβη. Ενδεικτικά ανέφερε:

«Στον Μήτσου ‘φόρτωσαν’ ένα κοντάρι σημαίας και ισχυρίστηκαν ότι με αυτό έριξε κάτω τη μηχανή… Ξέρετε, από αυτά τα κοντάρια σημαιών των διαδηλωτών, που η Αστυνομία τα θεωρεί δυνάμει όπλα.  Του ‘φόρτωσαν’ όμως ένα κοντάρι που φέρει τα αρχικά άλλης οργάνωσης, του ΝΑΡ, του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Όποιος έχει στοιχειώδη γνώση των πραγμάτων, ξέρει καλά ότι δεν θα μπορούσε ένας διαδηλωτής να κρατά σημαία άλλης οργάνωσης, τα μέλη της οποίας κινούνταν σε άλλα σημεία της Αθήνας, τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά οι αστυνομικοί που δεν είχαν γνώση, ήξεραν μόνο ότι έπρεπε να διαλύσουν την απολύτως ειρηνική πορεία της Γ΄ Σεπτεμβρίου, διότι τέτοια εντολή είχαν λάβει».

Ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε: «Αν δεν ήταν το Εφετείο ο Μήτσου θα υποχρεωνόταν να εξαγοράσει την ποινή, για να μην πάει φυλακή.  Μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό, αυτό θα απαιτούσε 11.000 ευρώ. Αλλά  ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει, αν δεν αλλάξει η ποινή στο Εφετείο. Εμείς επιδιώκουμε την αθώωση, διότι είναι προφανές πως κάθε άλλη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία».

Διαδηλωτής, άρα εξ ορισμού… ένοχος για κάτι!

Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε σημεία του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης, τα οποία, όπως σχολίασε, «προδίδουν μια απίστευτα φρονηματική στάση».  Τόνισε:

«Ο δικαστής γράφει: ‘Το πλήθος αντιμετώπιζε εχθρικά το κράτος, παρ’ όλο που το ίδιο πλήθος είχε επιλέξει με την ψήφο του την κυβέρνηση, προσφάτως’… Μα είναι  δυνατόν ένας δικαστικός λειτουργός να αμφισβητεί έτσι το δικαίωμα στη διαδήλωση; (…) Ακόμη και την οργάνωση που έκανε την πορεία τη συκοφαντεί χωρίς το παραμικρό στοιχείο, ισχυριζόμενος  πως ‘ένας τρίτος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως εγκληματική’ (…) Είναι χαρακτηριστικό πώς αρνείται ακόμη και το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στον κατηγορούμενο. Αναφέρει πως, αφού λάμβανε μέρος σε διαδήλωση, θα είχε υποπέσει αν μη τι άλλο στο αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών!…».

Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης έκανε έκκληση στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προάσπιση των πολιτικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων να βρεθούν στο Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας, το πρωί (9 πμ) της Δευτέρας, 20 Μαΐου.

 

πηγή: Στο Κόκκινο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί