Τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είναι η σύγκληση την ερχόμενη εβδομάδα του Euro Working Group και η συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 24 Μαΐου. Μετά την πολιτική έγκριση από το Eurogroup, αναμένεται να κατατεθεί προς τα μέσα Ιουνίου ένα πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία- πακέτο (ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία) στη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία
Οριστικοποιήθηκε, κατά τη συνάντηση της υπουργούς Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο των τελικών διαπραγματεύσεων, η διαδικασία για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία και παράλληλα ενισχύεται η διαδικασία της μεσολάβησης.
Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε επίσης, στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης να προστεθεί ως προϋπόθεση και η αγοραστική δύναμη του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
1,2 εκατ. πολίτες θα επωφεληθούν από το επίδομα στέγασης
Στις 8.000 ευρώ «κλείδωσε» το ατομικό εισοδηματικό όριο, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης από 1/1/2019, προκειμένου να καλύπτεται μέρος είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μετά από τη συνάντησή της με τους θεσμούς.
Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει στις 24.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες.
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εταιρεία εμπορίας και εταιρεία δικτύων
Επιβεβαιώθηκε, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών το πλαίσιο της συμφωνίας για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς και για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ για τη ΔΕΠΑ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ακόμη 15 ημέρες.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ανά αντικείμενο συμφωνήθηκαν τα εξής:
ΔΕΠΑ: Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, μία εταιρεία για την εμπορία και μία για δίκτυα.
Οι δύο εταιρείες θα οδεύουν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα, το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής. Στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου.
ΝΟΜΕ: Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος.
Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.
ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ: Σε ό,τι αφορά στη χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρησή του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
ΔΕΗ: Προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με τη μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.
Αποδεκτή από τους θεσμούς η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων
Δεν θα υπάρξει προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, διαβεβαιώνουν πηγές του υπ. Εργασίας.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, έγινε αποδεκτός ο μηχανισμός που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ώστε να διενεργείται ο έλεγχος για την κάλυψη, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημείο στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Διευκρινίζουν δε ότι πρόκειται για έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη μέτρηση του 51%, προκειμένου να επεκτείνεται μία κλαδική σύμβαση.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπό συζήτηση παραμένει το θέμα της διαιτησίας. Όπως διαβεβαιώνουν, έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, στόχος είναι να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για την ενίσχυση του προηγούμενου σταδίου, που είναι η μεσολάβηση. «Δεν έχει κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, συζητάμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη μεσολάβηση, προκειμένου τα μέρη να ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στη σύναψη μίας συλλογικής σύμβασης και να μην καταφεύγουν εύκολα στη διαιτησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εργασίας.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, όπως αναφέρουν, η συζήτηση αφορούσε πλήρως την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα.
Τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης συζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου
Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης στη συνάντηση που είχε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία επεκτείνεται σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να αξιολογηθεί.
Παράλληλα, στη συνάντηση, αναλύθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το πιο πιθανόν και αυτό που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, είναι το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο να ανέρχεται περίπου στα 8.000 με 8.500 ευρώ, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70-80 ευρώ, το μήνα, ανά άτομο, ενώ επισημαίνουν ότι το επίδομα στέγασης θα καλύπτει το διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που λαμβάνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Συμφωνία με τους θεσμούς για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου
Πάγιο αίτημα σύσσωμου σχεδόν του κόσμου του βιβλίου, η επανεξέταση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας.
left.gr