«Θεσμική εκτροπή» του Στ. Κοντονή καταγγέλλουν πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων

«Το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου»

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αφού έλαβε γνώση των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού για την παραίτηση του τέως προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, σε σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει τις αντιρρήσεις της για το περιεχόμενο της απάντηση του υπουργού.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την παραίτηση του N. Σακελλαρίου ανέκυψε το ζήτημα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών (δημιουργία δύο ακόμη Πρωτοδικείων στην Αθήνα-Αττική).

Ειδικότερα, η Συντονιστική επισημαίνει: «Το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή επισημάνει ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου, ενώ προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος» και προσθέτει: «Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στον σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη».

Η ίδρυση δικαστηρίων, συνεχίζουν οι δικηγόροι, «πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για τη διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της». «Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση» υπογραμμίζουν οι δικηγόροι και επισημαίνουν: «Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του υπουργείου».

Ακόμη, αναφέρει η Συντονιστική: «Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων, αυτό το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η Πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση».

Τέλος, η Επιτροπή ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Μαΐου, συνεδριάζει εκτάκτως στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της.

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί