Μαθητές και καθηγητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου στην ανοιξιάτικη Ανδαλουσία για το Erasmus (φωτο)

 Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τελευταίας απολογιστικής  συνάντησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο: «Keep on shining: A project on lighthouses», κατά το διάστημα 23-27 Απριλίου 2018, στο σχολείο IES JAROSO που βρίσκεται στην περιοχή Cuevas del Almanzora, στην Ισπανία στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας μαζί με σχολεία από τη Γερμανία, Ιταλία και Φιλανδία.

Πιο συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε η 5η και τελευταία, κατά σειρά κινητικότητα, στην οποία μετείχαν 2 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές ,οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες πέντε Ισπανών μαθητών.

Γενικότεροι σκοποί  αυτού του  Ευρωπαϊκού προγράμματος ήταν να γνωρίσουν όλοι οι μετέχοντες τους φάρους σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης και να έλθουν σε επαφή με την ιστορία, τα λογοτεχνικά κείμενα, τους θρύλους και τις παραδόσεις  που σχετίζονται με αυτούς, με τη βοήθεια των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, ενώ παράλληλα μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές έδωσαν διέξοδο στις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, προσεγγίζοντας το κατεξοχήν αντικείμενο του προγράμματος –τους φάρους – μέσα από μία καινοτόμα καλλιτεχνική ματιά. Επιπλέον, ο πρόγραμμα έθετε εξαρχής ως στόχο την κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τη γνώση του Φαρικού δικτύου.

Ειδικότερα, στο σχολείο IES JAROSO που στεγάζεται στην περιοχή Cuevas del Almanzora της Ισπανίας, το ιδιαίτερα  προσεγμένο πενθήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιελάμβανε  δράσεις όπως: παιγνιώδεις δραστηριότητες γνωριμίας  στον προαύλιο χώρο του σχολείου, παρουσίαση των μαθητών κάθε χώρας στους συμμαθητές τους,  παιχνίδια με κάρτες και δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου, συνεντεύξεις μαθητών και καθηγητών σχετικά με τη συνολική πορεία του προγράμματος στον πειραματικό  ραδιοφωνικό σταθμό του σχολείου, εργαστήρια εικαστικών κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές –έχοντας  ως πρώτη ύλη  ψηφίδες από ανακυκλωμένα πλαστικά- έφτιαξαν όσο το δυνατόν πιστότερα, ψηφιδωτά  αντίγραφα παγκοσμίως  γνωστών καλλιτεχνικών αριστουργημάτων, μαγνητοφώνηση από μαθητές και καθηγητές πρωτότυπου τραγουδιού με το γενικότερο θέμα του προγράμματος “My lighthouse”.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο γνωστό φάρο της περιοχής, Mesa Roldan, στη σαγηνευτική πόλη της Γρανάδα και τα ανάκτορα της Αλάμπρα, στο Cuevas Museo.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από το πρόγραμμα σπουδών και τις εγκαταστάσεις  του ισπανικού σχολείου όσο και από τις σύγχρονες συνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί σε παιγνιώδη μαθησιακά περιβάλλοντα, όπου προωθείται η αυτενέργεια του μαθητή, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό και  η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο που επισκεφθήκαμε διέθετε άριστη υλικοτεχνική υποδομή, γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα τους μαθητές μας.

Δυστυχώς όμως, η 27η Απριλίου –τελευταία μέρα της παραμονής μας στη φιλόξενη Ανδαλουσία- έφτασε γρήγορα στο τέλος της, και όλοι μαζί με το μυαλό μας πλημμυρισμένο από καινούριες  εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα, πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Έτσι έκλεισε και τυπικά  το διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ «Keep on shining: A project on lighthouses», όμως και οι 5 εταίροι δώσαμε αμοιβαίες υποσχέσεις τόσο για τη διατήρηση της μεταξύ μας επαφής όσο και για πιθανότατη ανανέωση της συνεργασίας μας μέσα από παρόμοια μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για περισσότερες εικόνες , φωτογραφίες στο Block του προγράμματος:

https://keeponshiningproject.wordpress.com/2018/05/15/spanish-mobilitys-opening-video/

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί