Σοβαρές καταγγελίες, αλλά και ουσιαστικά ερωτήματα, τόσο για την ποιότητα όσο και την επάρκεια του νερού στο Ηράκλειο, διατυπώνει με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ο αεροναυπηγός μηχανικός, Θέμης Μαγκανάς, δημότης Ηρακλείου και κάτοικος στο κέντρο της πόλης.
Ο κ. Μαγκανάς, μάλιστα, καταγγέλλει ότι από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα οι βρύσες στην περιοχή της περιοχής της λεωφόρου Καλοκαιρινού έτρεχαν… καφέ νερό, χωρίς ποτέ όμως η ΔΕΥΑΗ να ενημερώσει τους κατοίκους για το πρόβλημα.
Κι αυτό, όπως αναφέρει, δεν είναι το μόνο πρόβλημα, ούτε εμφανίστηκε περιστασιακά, αφού γενικότερα το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο.
Ο κ. Μαγκανάς αναφέρει ακόμα ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε το νερό του Αποσελέμη, το οποίο είναι πόσιμο και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη φετινή λειψυδρία, σπαταλώντας το και αναμειγνύοντάς το με άλλες πηγές, ώστε τελικά να καταστεί μη πόσιμο.
Όπως τονίζει, μερικά από τα θέματα που έχουν προκύψει με το νερό στο Ηράκλειο, θα έπρεπε ίσως να απασχολήσουν τον εισαγγελέα…
Ο κ. Μαγκανάς ζητά από τον δήμαρχο δημόσιες απαντήσεις στα όσα επισημαίνει, ώστε να ενημερωθούν και οι δημότες.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, που κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και στην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς και να εκθέσω τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουμε ως Δημότες και ιδίως ως κάτοικοι του Κέντρου της πόλης.
Αφορμή για τη δημόσια αυτή επιστολή ήταν η δημοσιοποίηση της πορείας των έργων ανάπλασης και ειδικότερα της ανάπλασης της Λ. Δικαιοσύνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης προβάλει το έργο της Δημοτικής Αρχής, με ανάρτηση σχετικού video στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Και πολύ καλά κάνει, αφού οι παρεμβάσεις, που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή έχουν καλό αποτέλεσμα, κατά την προσωπική μου άποψη και την άποψη πολλών άλλων συνδημοτών μας.
Ήδη όσοι κατοικούμε κοντά στη Λ. Καλοκαιρινού έχουμε πραγματικά ΑΝΑΣΑΝΕΙ από την ρύπανση των καυσαερίων και επίσης από την ηχορύπανση!!!
Η πόλη όμως αντιμετωπίζει και άλλα σημαντικά και χρόνια προβλήματα, μείζον των οποίων είναι η ανεπαρκής κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων, η τεράστια σπατάλη νερού που δεν τιμολογείται, η λειτουργία του δικτύου με διακοπές και όχι υπό πίεση, τα ντεπόζιτα και τα μηχανάκια (μοναδικότητα, αν δεν κάνω λάθος σε όλη την Ελλάδα), το ότι το νερό ΔΕΝ είναι πόσιμο και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε και να μεταφέρουμε εμφιαλωμένο νερό!!!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νερό (ΥΔΡΕΥΣΗΣ;;;) το Σάββατο 12 Μαΐου, στο Κέντρο του Ηρακλείου ήταν ΚΑΦΕ και μέχρι και χθες όχι τελείως διαυγές.
Μπορείτε λοιπόν να ενημερώσετε τους Δημότες του Κέντρου για τον λόγο που αυτό συνέβη και κυρίως γιατί δεν προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι ώστε να μην γεμίσουν ντεπόζιτα και δεξαμενές με ακατάλληλο (και ίσως επικίνδυνο νερό);
Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί στο Κέντρο του Ηρακλείου το νερό έχει αγωγιμότητα 2250 μS/cm (με ανώτατο επιτρεπτό τα 2500 μS/cm) ενώ στη Χανιώπορτα 550 μS/cm;
Οι κάτοικοι του Κέντρου (ή και άλλων περιοχών με αντίστοιχες κακές μετρήσεις) είναι Δημότες β’ και γ’ κατηγορίας;
Μπορείτε επίσης να μας ενημερώσετε για τις έκτακτες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις (πολλών δεκάδων εκατομμυρίων) που έχει λάβει η ΔΕΥΑΗ από την Κυβέρνηση;
Εξ όσων γνωρίζω, αποτελούν σημαντικότατη βοήθεια του Κράτους προς τη ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα οικονομικά της προβλήματα και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Δημότες. Γιατί λοιπόν υπάρχει “σιγή ασυρμάτου” και γιατί δεν ενημερώνονται οι Δημότες, που αιμοδοτούν την επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια;
Γιατί δεν ενημερώνονται επίσης οι Δημότες για την προμήθεια (με ιδιαιτέρως συμφέροντες όρους- ακόμη και τζάμπα!) μεγάλων ποσοτήτων πεντακάθαρου και καταλληλότατου νερού από το Φράγμα του Αποσελέμη;
Γιατί και πάλι δεν ενημερώθηκαν οι Δημότες ότι το νερό από τον Αποσελέμη (αν βεβαίως δεν αναμειγνυόταν με νερό άλλης προέλευσης) ήταν ίσης ή/και καλύτερης ποιότητας από τα εμφιαλωμένα, ώστε να το καταναλώνουν άφοβα;
Γιατί το νερό (τουλάχιστον στο Κέντρο) είναι υφάλμυρο και οριακά εντός του ανώτατου ορίου αγωγιμότητας;
Γιατί γεωτρήσεις που “ξεκουράστηκαν” για 2 τουλάχιστον χρόνια, παρουσιάζουν υφαλμύρινση;
Μήπως δεν συντηρήθηκαν ως έπρεπε;
Γιατί η ΔΕΥΑΗ δεν έχει μετακυλήσει στους Δημότες τις επιχορηγήσεις και το μειωμένο κόστος παραγωγής νερού και εξυπηρέτησης οφειλών και δανείων; Μήπως η Δημοτική Αρχή ή κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα έπρεπε να διερευνήσει το γεγονός αυτό;
Τέλος, θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό να απειλούνται οι Δημότες με τσουχτερά πρόστιμα αν ποτίσουν κανένα μαϊντανό ή κανένα τριαντάφυλλο, ενώ η ΕΥΘΥΝΗ χρηστής διαχείρισης αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τη ΔΕΥΑΗ, η οποία όφειλε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης νερού, μείωσης των απωλειών, δημιουργία αντικινήτρων για μεγάλες καταναλώσεις, ακόμη και σταδιακές μειώσεις στην παροχή, ώστε να μην είχε κατασπαταληθεί το νερό του Αποσελέμη και να ήταν διαθέσιμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και για το 2018!!!
Επί των 2 τελευταίων ερωτήσεων, θεωρώ ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει αυτεπαγγέλτως για την προστασία των Δημοτών και για το Δημόσιο Συμφέρον.
Παρακαλώ για τη Δημόσια απάντηση της Δημοτικής Αρχής, αφού συνεννοηθεί με τη ΔΕΥΑΗ.
Παρακαλώ επίσης και τις Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να πράξουν το καθήκον τους και να ελέγξουν τη ΔΕΥΑΗ και τη Δημοτική Αρχή για τυχόν πράξεις και παραλήψεις, που δημιούργησαν ή/και δεν επίλυσαν το μείζον θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου.
Με ιδιαίτερη Τιμή
Θέμης Μαγκανάς
Δρ. Αεροναυπηγός Μηχανικός
Δημότης Ηρακλείου