Συμφωνία από τους θεσμούς για το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο – Σε δημόσια διαβούλευση θα φέρει η κυβέρνηση «ολιστικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής» μετά τις 24 Μαΐου – Ο Τόμσεν θέλει συμφωνία μέχρι την 1η Ιουνίου για το χρέος
Συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών επιτεύχθηκε για το αναπτυξιακό σχέδιο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Α», κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο τόσο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσο και για την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ήτοι την 20ή Αυγούστου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι θεσμοί ενέκριναν και τυπικά το ελληνικής εμπνεύσεως σχέδιο έπειτα από δύο ανταλλαγές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου “έγιναν διαδικαστικές παρατηρήσεις”, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην “Α”. Έτσι, η συζήτηση που ξεκίνησε επισήμως κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, τελεσφόρησε την περασμένη Παρασκευή και πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το αποκαλούμενο “ολιστικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής”.
Το πιθανότερο είναι να λάβει την άγουσα για τη Βουλή μετά το πέρας της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει στο 2ο κεφάλαιό του τόσο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσο και την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως θα προκύπτει μετά το τέλος των Μνημονίων.
«Μπρα ντε φερ» Βερολίνου – ΔΝΤ
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ενώ ο χρόνος «τρέχει». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί πως το Βερολίνο διατηρεί την ακαμψία του ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ζητεί τη σύνδεσή του με τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν… περνάει από την Ουάσιγκτον. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Α» ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, καθώς «θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου, το πολύ 1η Ιουνίου», ούτως ώστε να είναι σε θέση το Ταμείο να δώσει την έγκρισή του για το ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών ούτως ώστε να επιτευχθεί λύση η οποία να εμπλέκει όλες τις πλευρές, με το ορόσημο να είναι η 21η Ιουνίου, ειδάλλως η 12η Ιουλίου (οπότε είναι το επόμενο Eurogroup).
Χθες άλλωστε προηγήθηκαν συζητήσεις μεταξύ των σημαντικότερων «παικτών», στο πλαίσιο του EWG, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι μικρή, ενώ η στάση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα συνδεθούν με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία αυτή να μετατεθεί χρονικά.
Προαπαιτούμενα έως τις 15 Ιουνίου
Τούτων δοθέντων, το μεγάλο «βάρος» πέφτει στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων από την ελληνική πλευρά, την ώρα που ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς στο γνωστό ξενοδοχείο για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων. Αρμόδια πηγή ανέφερε στην «Α» ότι είναι «απόλυτα εφικτή η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου», προσθέτοντας ότι μέχρι «τις 15 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων», κάτι το οποίο αφαιρεί τρόπον τινά την επιχειρηματολογία της Γερμανίας για σύνδεση των προαπαιτουμένων με την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εύσημα Νουί στις τράπεζες
Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ντανιέλ Νουί και πραγματοποιεί προγραμματισμένες συναντήσεις με τη ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ακολουθεί των ανακοινώσεων των τεστ αντοχής, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες “πέρασαν” χωρίς… παρατράγουδα. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν εύσημα από πλευράς της Ντ. Νούι για αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων που οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται με επιτυχία, καθώς οι στόχοι για το 2017 επιτεύχθηκαν, ενώ τους ζητήθηκε η συνέχιση της προσπάθειας. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι τόνισε μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» ότι “Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού”.
Ακόμη, «δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα στην οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests για τις τράπεζες και πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την άρση των capital controls» τόνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, για να προσθέσει «δεν υπάρχει λόγος να παρατείνεται η ύπαρξή τους κι αυτό θα βοηθήσει στην εισροή κεφαλαίων και την πορεία της οικονομίας».