Ξεκινά η πιλοτική καταγραφή αστέγων από τον Δήμο Ηρακλείου

Με αφορμή την συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στο πρόγραμμα πιλοτικής καταγραφής αστέγων που ξεκινά αυτόν τον μήνα, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου το Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων.

Ο Δήμαρχος μίλησε με τις εργαζόμενες στο Κέντρο – το οποίο από το 2015 λειτουργεί με πόρους του Δήμου και με διανυκτέρευση – για τις ελλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν και το πώς μπορούν να καλυφθούν. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον Δήμαρχο, τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ  η λειτουργία του Κέντρου Αστέγων είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή της πόλης, αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και σεβασμό τους άστεγους συμπολίτες μας, προχωρώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων, τόσο για τη στέγασή τους, όσο και για την κοινωνική τους επανένταξη. Η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα πιλοτικής καταγραφής των αστέγων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα μας προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος».

 

Το πρόγραμμα

Ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων, το προσεχές διάστημα, συμμετέχει στη δράση της Πιλοτικής Καταγραφής των Αστέγων, ως ένας από τους 6 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Τρίκαλα, Ηράκλειο) Δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν επιλεγεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πιλοτική καταγραφή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης  (Η.ΔΙ.Κ.Α) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την καταγραφή των Αστέγων» συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ – ΕΠΜΔΤ, που υλοποιεί το Υπουργείο, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής του πληθυσμού των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο και εξυπηρετούνται από δομές παροχής υπηρεσιών προς τους αστέγους.

Η πιλοτική καταγραφή θα γίνει με βάση τη μεθοδολογία που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του Έργου σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο τρόπος διενέργειας της καταγραφής θα είναι με συνέντευξη, όπου τα στοιχεία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή, μέσω τηλεφωνικής συσκευής και θα αποστέλλονται απευθείας στην ΗΔΙΚΑ.

Σε τοπικό επίπεδο, η καταγραφή των αστέγων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15/05/2018 (βράδυ) & την Τετάρτη, 16/05/2018 (πρωί) σε δυο φάσεις, ως εξής:

α’ φάση: Καταγραφή αστέγων την Τρίτη, 15/05/2018  (α) στο δρόμο στις 10:00 μ.μ. – 01:00 π.μ. και (β) στα πάρκα (π. Γεωργιάδη & π. Θεοτοκοπούλου), στις 8:00μ.μ. – 10:00 μ.μ. και

β’ φάση: Καταγραφή αστέγων, την Τετάρτη 16/05/2018 και ώρες από 6:00 π.μ. – 17:00 π.μ, στους φορείς: Κέντρο Αστέγων Δ. Ηρακλείου, περιοχή γύρω από τον ΟΚΑΝΑ, Ξενώνας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Συσσίτιο Ιδρυμάτων Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού, Συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: Αγίου Μηνά & Αγίας Σοφίας και Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

Η συνεργασία των φορέων και η ενεργοποίηση εθελοντών, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σε τοπικό επίπεδο, με ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και την υποστήριξη δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει συσταθεί μια άτυπη τοπική συντονιστική ομάδα για την υλοποίηση της δράσης. Μετά από συστηματικές ενέργειες, διαμορφώθηκε η ομάδα συμμετεχόντων για την καταγραφή, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 60 εθελοντές, οι οποίοι προέρχονται από: το Δήμο Ηρακλείου (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Δημοτική Αστυνομία και Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το ΚΕΘΕΑ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας  και Τομέας Σαμαρειτών Διασωστών), την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης (εκπρόσωποι των συσσιτίων), το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο (Κοινωνική Υπηρεσία), το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο – ΠΑΓΝΗ (Κοινωνική Υπηρεσία), τη Δομή του Κοινωνικού Συσσιτίου των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού καθώς και φοιτητές – εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί