“Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα και ακριβά φάρμακα ειδικών κατηγοριών ασθενών” διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησε στους ασθενείς η υπόθεση της μαφίας του φαρμάκου, έστειλε στους ασθενείς και στους συγγενείς τους το μήνυμα ότι το σύστημα Υγείας εξασφαλίζει τις θεραπείες τους.
“Τα δημοσιεύματα, ότι οι ασθενείς γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να έχουν χημειοθεραπεία, δεν ισχύουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Τελευταία φορά που είχαμε ελλείψεις, είτε σε ογκολογικά, είτε σε άλλα ακριβά φάρμακα (για οροθετικούς αιμοροφιλικούς κ.α.) ήταν το 2015. Τώρα πια έχουμε μια κανονικότητα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως εξήγησε, υπάρχει μια καλή ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και με την συνδρομή του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες, όταν είναι τεκμηριωμένες ιατρικά, όσο ακριβές κι αν είναι αυτές. Αυτό είναι μεγάλη επένδυση στην αξιοπρέπεια και στο αίσθημα ασφάλειας των ασθενών και έχει γίνει με πολύ μεγάλο κόπο.
“Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για “grexit” για τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα. Βάλαμε δικλείδες ασφαλείας παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το σύστημα Υγείας, δεν είναι ανοχύρωτο. Όποιος λέει το αντίθετο, δεν έχει καλή εικόνα. Έχει προβληματικές εστίες και θύλακες ανομίας ακόμη, και οφείλουμε – αξιοποιώντας το προϊόν αυτών των ερευνών για το κύκλωμα του φαρμάκου – να το θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο” τόνισε ο κ. Ξανθός. Όμως – συνέχισε ο υπουργός – το σύστημα Υγείας, με την στήριξη που δέχθηκε αυτά τα χρόνια, παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες, εγγυάται αποτελεσματική φροντίδα και κυρίως την καθολική πρόσβαση των πολιτών, ιδίως της κάλυψης για τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 2.162.000 ανασφάλιστους πολίτες που υπάρχουν ακόμη στη χώρα το 2017, ασθενείς με ξεχωριστό ΑΜΚΑ συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 165 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% δόθηκε χωρίς συμμετοχή, λόγω ότι πληρούσαν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.
“Αυτό είναι μεγάλη επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της χώρας” υπογράμμισε.
Θα εξαρθρωθεί πλήρως το κύκλωμα
Με αφορμή την έγκριση ανανέωσης της θητείας της προέδρου του ΕΟΦ, Αικατερίνης Αντωνίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση της αποκάλυψης του κυκλώματος του φαρμάκου, για να εξάρει, τόσο την συμβολή της Αστυνομίας, όσο και του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου.
“Η προσπάθεια που κάνουμε και κάνει και ο ΕΟΦ, εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο: την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις, μέσα από μια συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κρίσιμη συνιστώτα είναι η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας. Αυτή την περίοδο, η συγκυρία δείχνει ότι αυτό ήταν ένα κοινωνικό αίτημα και μια τεράστια ανάγκη. Και βλέπουμε τις εξελίξεις αυτών των ημερών, με την μαφία των παράνομων εξαγωγών φαρμάκων από την χώρα, στην οποία πρέπει να πούμε ότι πίσω από την πολύ σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας υπάρχει και η διακριτή συμβολή του ΕΟΦ στην αποκάλυψη του κυκλώματος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλήρης εξάρθρωσή του.
“Αυτό δεν είναι μια συγκυριακή εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς, και με την βοήθεια της οικονομικής Αστυνομίας θα καταφέρουμε να το εξαρθρώσουμε σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά νοσοκομειακά φάρμακα, είτε φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν ελλείψεις στην χώρα – που καμιά φορά παρατηρούνται, λόγω αυτών των κυκλωμάτων – να μην διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα και να μην τίθεται σε διακινδύνευση η θεραπεία και η υγεία των ασθενών” σημείωσε.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν πολιτική κάλυψη
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν φτάνει να καθίσουν στο σκαμνί κάποιοι, “κάτι που φυσικά θα γίνει, αφού υπάρχουν προφυλακίσεις και συλλήψεις και η έρευνα είναι σε εξέλιξη”. Οφείλει και η Πολιτεία να προχωρήσει – και το κάνει στην θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Διαβεβαίωσε δε, ότι όλοι οι ελεγκτικοί και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί έχουν ισχυρή πολιτική κάλυψη να προχωρήσουν αυτή την υπόθεση μέχρι το τέλος, και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης, όπως υπήρχε στο παρελθόν, να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας”.
Ασφαλιστικές δικλείδες στο σύστημα
Ήδη, όπως ενημέρωσε ο κ. Ξανθός, αυξήθηκε κατά 25% το προσωπικό του ΕΟΦ – και ως δικλείδα ασφαλείας του συστήματος, ο υπουργός ανέδειξε την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων και του τρόπου διαχείρισής τους, όπως και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων Υγείας, η προώθηση της διασύνδεσης και της δικτύωσης μεταξύ των βάσεων δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων των εποπτευόμενων φορέων. “Η δέσμευσή μας είναι να πάμε γρήγορα σε έναν νέο Οργανισμό, με στελέχωση, με το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής ελλείψεων που είναι κρίσιμο, διότι θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια υπεξαιρέσεων και παράνομης εξαγωγής φαρμάκων, όπως και το ηλεκτρονικό συνταγολόγιο, που θα δίνει στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση στην διαχείριση και την συνταγογράφηση των φαρμάκων” ανέφερε συγκεκριμένα.
Εξάλλου, ο κ. Ξανθός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές λέγοντας: “Να συζητήσουμε για την φαρμακευτική πολιτική όσο θέλετε. Υπάρχουν δυσκολίες και αδιέξοδα, τα μνημονιακά μέτρα επέτειναν τα προβλήματα και πραγματικά είμαστε σε ένα πάρα πολύ οριακό σημείο και οφείλουμε να δείξουμε την ωριμότητα και την σοβαρότητα το πολιτικό σύστημα να να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική”. Ταυτοχρόνως, επανέλαβε ότι αποδέχθηκε την πρόταση για την σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα συνεισφέρει στην συγκρότηση της εθνικής πολιτικής, ειδικώς για το φάρμακο, και ενημέρωσε ότι στόχος είναι να συγκληθεί για πρώτη φορά, το αμέσως προσεχές διάστημα. “Διότι αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και δεν πρέπει να τυγχάνουν μηδενιστικής αντιμετώπισης και επένδυσης για την δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας των πολιτών”, εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι σήμερα οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για την μεταμνημονιακή περίοδο και να ξαναδούμε θέματα τιμολόγησης και αποζημιωτικής πολιτικής και να ενισχύσουμε τον μηχανισμό αξιολόγησης (συγκροτείται η αρμόδια Επιτροπή) και τον μηχανισμό διαπραγμάτευσης, ώστε να έχουμε προσιτές τιμές σε ακριβά φάρμακα και να ενσωματωθούν ολοένα και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα είναι σε διασύνδεση με μητρώα ασθενών, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την ορθολογική χρήση του φαρμάκου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθός γνωστοποίησε ότι η χώρα μας θα φιλοξενήσει την συνάντηση της Συμμαχίας της Βαλέτα, κατά την οποία, μαζί με άλλες εννέα χώρες, θα γίνει συζήτηση για τις από κοινού ενέργειες διαπραγμάτευσης με την φαρμακοβιομηχανία ακριβών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ