Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε – μέσω ανάρτησής του στο Twitter – ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, υπογραμμίζοντας θα εργαστεί «για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο». Ωστόσο, από την ανάληψη των καθηκόντών του, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα υπάρξει μια τόσο θεαματική μεταστροφή στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Πιονγκγιάνγκ.
Πυρηνικές απειλές
Την 2α Ιανουαρίου 2017, προτού καν αναλάβει καθήκοντα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα καταφέρει ποτέ να αναπτύξει «ένα πυρηνικό όπλο ικανό να πλήξει την αμερικανική επικράτεια».
Η διπλωματική επιλογή δεν φαίνεται να απορρίπτεται, τουλάχιστον έως εκείνη τη στιγμή: τον Μάιο του 2017, πριν από την κλιμάκωση των εντάσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. «Εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν προκειμένου να συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, θα το έκανα, μετά βεβαιότητας. Θα ήταν τιμή μου να το κάνω».
Όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και ο Κιμ θα διαβεβαιώσει ότι «όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται στην εμβέλειά μας».
Θα ακολουθήσει η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που θα σηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από την επιβολή αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων και την υπόσχεση του μεγιστάνα προέδρου να απαντήσει με «φωτιά και οργή» σε κάθε επίθεση της Βόρειας Κορέας.
Οι Βορειοκορεάτες αντιδρούν με τη διεξαγωγή της έκτης πυρηνικής δοκιμής τους, διαβεβαιώνοντας ότι πραγματοποίησαν δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Ύβρεις σε προσωπικό επίπεδο
Η πολεμική ρητορική μεταξύ των δύο ηγετών θα πάρει πολύ σύντομα μια πολύ επιθετική τροπή σε προσωπικό επίπεδο.
Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Κιμ «μικρόσωμο πυραυλάνθρωπο». Δύο ημέρες αργότερα, ο Βορειοκορεάτης απαντάει: «Θα εξημερώσω με τη φωτιά τον διανοητικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη».
Τον Νοέμβριο του 2017, ο Ρεπουμπλικάνος μιλάει για ένα «άρρωστο κουτάβι» απευθυνόμενος στον Κιμ, προτού σπεύσει να κομπάσει, στις αρχές του 2018, για το μέγεθος του κουμπιού που θα πατήσει για μια επίθεση με πυρηνικά.
«Ενημερώστε τον ότι κι εγώ έχω ένα κουμπί για τα πυρηνικά, όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο από το δικό του και λειτουργεί!».
Ο Όττο Γουόρμπιερ «βασανίστηκε»
Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρώην επιχειρηματίας των ακινήτων κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι «βασάνισε πέραν του αδιανόητου» τον Όττο Ουόρμπιερ. Τον Αμερικανό φοιτητή, που κρατείτο στη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 για την κλοπή μιας προπαγανδιστικής αφίσας και παραδόθηκε στους Αμερικανούς, ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, τον Ιούνιο του 2017. Απεβίωσε μία εβδομάδα μετά τον επαναπατρισμό του.
Η Ουάσιγκτον απαγορεύει στους πολίτες της να επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα την οποία εντάσσει στον κατάλογο με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ (Νότια Κορέα) οι δύο Κορέες προσεγγίζουν η μία την άλλη: σε μια συμβολική ενέργεια, παρελαύνουν μαζί στην τελετή έναρξης και σε διπλωματικό επίπεδο οι απεσταλμένοι των δύο χωρών συναντιούνται.
Ο Τραμπ θα χαιρετίσει την έναρξη της εκτόνωσης, την οποία θα πιστώσει τον Απρίλιο στον εαυτό του: «Χωρίς εμένα (…) οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μια αποτυχία και αντ’ αυτού ήταν μια μεγάλη επιτυχία».
Η επίσκεψη-έκπληξη του Μάικ Πομπέο
Υπό την ιδιότητα του διευθυντή της CIA και προτού πάρει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Πιονγκγιάνγκ το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για να συναντηθεί με τον Κιμ.
Την 8η Μαΐου, ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ο νέος ΥΠΕΞ της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνεται εκ νέου προς τη Βόρεια Κορέα. Θα συναντηθεί ακόμη μια φορά με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με τρεις Αμερικανούς πρώην κρατουμένους, την απελευθέρωση των οποίων ζητούσε η Ουάσιγκτον.
Η σύνοδος
Με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές στην Ασία για να φιλοξενήσει, στις 12 Ιουνίου, την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε απόψε ότι η πόλη-κράτος θα υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μετά από πολύμηνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτός ο “οικονομικός κόμβος” της νότιας Ασίας επελέγη κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ουδετερότητάς του, της ασφάλειας και της δυνατότητάς του να οργανώνει διεθνείς συνόδους.
Η υπερσύγχρονη πόλη με τις εντυπωσιακές υποδομές θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Ασία. Έχει επίσης επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στις δημόσιες συγκεντρώσεις – πρόκειται δηλαδή για ελεγχόμενο περιβάλλον ικανό να καθησυχάσει τους Βορειοκορεάτες.
Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα κράτη που διατηρεί εγκάρδιες διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Βόρεια Κορέα. Θεωρεί την Ουάσινγκτον στενό εταίρο της ενώ η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει εκεί μια πρεσβεία. Ταυτόχρονα, έχει καλές σχέσεις και με το Πεκίνο, τον κυριότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
“Ως ουδέτερη χώρα, ένα μικρό κράτος χωρίς επιθυμία ή ικανότητα να βλάψει άλλες χώρες και τα συμφέροντά τους, η Σιγκαπούρη εμφανίζεται ως ιδανική υποψήφια”, εκτίμησε ο Λιμ Τάι Ουέι, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της χώρας.
Ο Κιμ, που σπανίως φεύγει από τη χώρα του αφότου ανέλαβε την εξουσία, θα ταξιδέψει 5.000 χιλιόμετρα για να συναντηθεί με τον Τραμπ.