Ποιους θα ελέγξει το καλοκαίρι η εφορία

Αποσπάσεις εφοριακών στις εφορίες της νησιωτικής Ελλάδας έχει δρομολογήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει το θερινό πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων έχει ήδη ξεκινήσει και στο επίκεντρο θα μπει, ως συνήθως, η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων, εκτός από ανθρώπινους πόρους, πρόκειται να διατεθούν και αυξημένοι οικονομικοί πόροι προκειμένου οι έλεγχοι να διενεργούνται σε όλη τη διάρκεια 24ώρου, ακόμη και Σαββατοκύριακα και να δημιουργηθεί “κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης” στην καλοκαιρινή αγορά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τα κλιμάκια των εφοριών αλλά κυρίως από τους υπαλλήλους που στελεχώνουν την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Πρώτες στη λίστα που θα ελέγχονται είναι οι επιχειρήσεις:
– εστίασης, όπως εστιατόρια, ταβέρνες
– διασκέδασης, όπως καφέ μπαρ, κλάμπ
– ενοικίασης ομπρελών με ξαπλώστρες
– ενοικίασης δικύκλων και αυτοκινήτων
– ενοικιαζόμενων δωματίων
– τουριστικών γραφείων

Οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν, κατά κύριο λόγο, τους ελέγχους με τους εξής τρόπους:

– θα διαπιστώνουν αν σε όλα τα τραπέζια της επιχείρησης εστίασης έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις για τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί και τα προϊόντα που έχουν πωληθεί
– θα προσποιούνται τους πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση εκδίδει τις προβλεπόμενες αποδείξεις
– θα διαπιστώνουν αν η επιχείρηση, όπως οφείλει από τη νομοθεσία διαθέτει συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης POS
– θα αντιπαραβάλουν την κίνηση του POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή
– θα ελέγχουν αν οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που διαθέτει η ελεγχόμενη επιχείρηση είναι νόμιμες και δηλωμένες στο taxisnet καθώς και αν έχει παραποιηθεί το λογισμικό τους
– θα ελέγχουν αν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση ΦΠΑ και αν έχει αποδοθεί ο φόρος

Οι κυρώσεις

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

– πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου όπως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

– στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπισθεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από την διαπίστωση της αρχικής παράβασης τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

– εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

– εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.

– για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Του Σπύρου Δημητρέλη, capital.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί