Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή

«Η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή. Είναι μια χώρα με δημοκρατική σταθερότητα, με ασφάλεια και αυτό επετεύχθη με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ζητούμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας να στηρίξουν την Ελλάδα αυτή την περίοδο, ακριβώς και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την ΕΕ» τόνισε υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της αντιπροσωπεία της AHEPA, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε μαζί τους το 2015, όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Είχαμε πει τότε ότι θα έκανα ό,τι μου αναλογεί για να διατηρήσει η χώρα την πορεία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, γιατί εκεί είναι ο δρόμος της, και μέσα από αυτό, τον δρόμο μπορεί να βρει τον προορισμό της. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά. Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και όχι μόνον αυτό, αλλά η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει, μέσα από τα ίδια της τα όργανα, με κορυφαίο παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα βεβαίως δε μπορεί να κάνει χωρίς την ΕΕ, αλλά και η ΕΕ δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς την Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό επετεύχθη όπως προανέφερα με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού χωρίς να ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου ο ελληνικός λαός, γιατί υπάρχουν και άλλα τα οποία συνέβαλαν.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με τις πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενωμένες στα μεγάλα και τα σημαντικά, έχει αποφασίσει να πορευθεί αταλάντευτα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ και, βεβαίως, υπάρχουν κοινές θέσεις αυτών των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα.

Η Ελλάδα και αυτό είναι κοινώς αναγνωρισμένο, παραπέμπω στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατά την επέτειο της εθνεγερσίας του 1821, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή. Είναι μια χώρα με δημοκρατική σταθερότητα. Ζητούμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας να στηρίξουν την Ελλάδα αυτή την περίοδο, ακριβώς και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την ΕΕ».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της AHEPA ο Πρόεδρος της Δημοκρατία τόνισε: «Εκεί, η δική σας δράση, είναι σημαντική. Το έχετε αποδείξει στο παρελθόν και μπορείτε να το αποδείξετε και τώρα προς τις εξής κατευθύνσεις. Όσοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον χώρο της ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική σε επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη η οποία μας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί μέσα από την ανάπτυξη έρχεται άνοδος του βιοτικού επιπέδου και επιπλέον είναι σαφές, ότι όσο περισσότερο έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο μειώνεται και το δημόσιο χρέος».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, πως βασίζονται όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για το Κυπριακό είπε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και διεθνές και πρωτίστως ευρωπαϊκό.

«Επιθυμούμε τη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν είναι δυνατόν από πλευράς διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, να υπάρξει αποδεκτή λύση η οποία θα αποδεχόταν, μείωση της κυριαρχίας της Κύπρου η οποία είναι μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία της καθορίζεται από το άρθρο 4 της συνθήκης της ΕΕ.

Δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, ένα κράτος που έχει μειωμένη κυριαρχία. Αν αποδεχόμαστε τις απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις, τότε θα είχαμε μία «λύση», η οποία θα επέτρεπε να υπάρχουν πάνω στην Κύπρο στρατεύματα κατοχής, και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτό είναι αδιανόητο, και έχει καταστεί σαφές, όχι μόνο από μας αλλά και από την ίδια την Επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη λύση αλλά πρέπει και η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι έχει να κάνει με ένα μέλος της ΕΕ» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Με βάση του διεθνές δίκαιο, ιδίως τη συνθήκη της Λωζάνης, τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 και το δίκαιο της θάλασσας, τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ του 1982, τα σύνορα της Ελλάδος, είναι σαφώς καθορισμένα. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτό είναι επινόηση κάποιων. Δε νοούνται γκρίζες ζώνες. Αν προσθέσουμε το γεγονός, ότι η ΕΕ έχει σύνορα και είναι τα σύνορα των κρατών μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά, άρα αυτά τα οποία λέγονται στην Τουρκία, αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Όσο η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί τα σύνορα και το εδαφος της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της ΕΕ. Και αυτό, όπως είναι γνωστό, δε μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα υπερασπιστεί τα σύνορα και το έδαφός της, γιατί είναι και σύνορα και έδαφος της ΕΕ. Η Ελλάδα θα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της πάνω στο έδαφός της όπως το καθορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και αυτό είναι όχι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ».

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη γειτονική χώρα, να βρει τον δρόμο της μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό όμως προϋποθέτει, ιδίως σε ότι αφορά την ΕΕ, τήρηση των κανόνων που αφορούν και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το διεθνές δίκαιο, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται ονόματα αλυτρωτισμού. Η γειτονική χώρα θα πρέπει να επιλέξει συμφωνία μαζί μας, όπως άλλωστε της έχει καταστεί σαφές και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ, ένα όνομα, το όνομα αυτό προϋποθέτει, αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί το σύνταγμα με το όνομα που αναφέρει σήμερα, δεν αποτελεί βάση για συμφωνία.

Η συμφωνία που θα υπάρξει ως προς το όνομα, πρέπει να περιέχει όλες τις εγγυήσεις που αποκλείουν τον αλυτρωτισμό, κυρίως δε τον αλυτρωτισμό που αφορά αλλαγές συνόρων, εθνότητες και γλώσσες. Ο αλυτρωτισμός είναι αδιανόητος, όχι μόνο με βάση την ιστορία αλλά με βάση το ίδιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι αδιανόητος γιατί σημαίνει αμφισβητήσεις που είναι αδιανόητες. Δε μπορεί μια χώρα, όταν δεν έχει λύσει τις βασικές της διαφορές με την Ελλάδα, να θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι σαφές πλέον και για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι όποιος θέλει να γίνει μέλος, πρέπει να έχει λύσει όλες του τις διαφορές με τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως για την ΕΕ.

Η δική σας συμβολή στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων, ιδίως στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Στις θέσεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων είναι ενωμένη. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε άλλα ζητήματα. Με την εμπειρία του παρελθόντος, που υπήρξε πικρή όποτε είχαμε θέματα διχασμών, σας διαβεβαιώ ότι στα εθνικά θέματα είμαστε ενωμένοι. Είμαι εδώ, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς να συμβάλλω για να υπάρχει αυτή η ενότητα.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό, αυτές τις δύσκολες μέρες, να βοηθήσουμε κι εμείς όπου μπορούμε. Η AHEPA σαν Oργάνωση δεν είναι μόνο στην Αμερική. Είναι παντού στην Ευρώπη, είναι στην Ελλάδα, στην Κύπρο. Είμαστε η συνέχεια της Φιλικής Εταιρείας, να το ξέρετε», ανέφερε από την πλευρά της AHEPA ο George Horiates ύπατος ταμίας της Οργάνωσης και τόνισε: «Όταν γυρίσουμε στις ΗΠΑ, θα πάμε στην Ουάσινγκτον στο Κογκρέσο όλοι μαζί και θα μιλήσουμε για τα θέματα για τα οποία μας μιλήσατε. Έχουμε πολλούς σαν εμένα που δεν μιλάνε τα ελληνικά πολύ καλά, αλλά η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είναι μέσα στην καρδιά μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί