Με μία πρωτοφανή πολιτική πρακτική, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απαγορευσε σε βουλευτή του κόμματος να παραχωρήσει συνέντευξη στο Documento.
Το Documento είχε έρθει σε επικοινωνία με σημαίνον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα. Το θέμα αφορούσε την οικονομία και δη τη φόρμουλα μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή (σ.σ. καθαρή έξοδος σε αντιδιαστολή με την προληπτική γραμμή στήριξης). Πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεφεύγει κατά πολύ από το στενό πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού, αφού όσα αναμένονται να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών θα δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες.
Πάρα ταύτα, μετά από επικοινωνία με το μέλος της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μας γνωστοποιήθηκε πως αν και οι απαντήσεις είναι έτοιμες, αυτές δεν μπορούν να σταλούν και να δημοσιευθούν στην εφημερίδα λόγω ξαφνικής άνωθεν εντολής. Κατανοούμε πλήρως την ευθυγράμμιση του συγκεκριμένου βουλευτή με τις επιταγές της ηγεσίας του κόμματός του, ωστόσο, αρνούμαστε να αντιληφθούμε τον πολιτικάντικο τακτικισμό που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία, στην πολυφωνία και στην ανάγκη πλουραλιστικής ενημέρωσης της κοινωνίας, έννοιες τις οποίες αρνείται να αντιληφθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρίνεται υποδεέστερος των απαιτήσεων. Ποτέ άλλοτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη Μεταπολίτευση δεν έχει φιμώσει με τόσο εκκωφαντικό τρόπο βουλευτές του, ασκώντας τους κριτική επειδή επιθυμούν να μιλούν και να τοποθετούνται σε μη φίλια Μέσα. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η πρακτική των εμμονικών επιθέσεων σε οποιοδήποτε Μέσο ασκεί έστω και την στοιχειώδη κριτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα –πέρα σαφώς του Documento- τις γενικόλογες αλλά στοχευμένες αναφορές περί τζογαδόρων του διαδικτύου. Κατηγορίες που αφορούν συγκεκριμένο μιντιακό όμιλο.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει ούτε το λεγόμενο «50-50». Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να διακατέχεται από ένα ολοκληρωτικό σκεπτικό, στο οποίο ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν ως πιστοί αυλοκόλακες ή πειθήνιοι σφουγγοκωλάριοι.
Εξ ου λοιπόν και τα ερωτήματα: Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές πρωθυπουργός, θα απαγορεύσει στα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου να δίνουν συνεντεύξεις σε μη φίλα προσκείμενα Μέσα; Θα επιτρέπει τη δημοσιογραφική κριτική ή αυτή θα ποινικοποιηθεί προκειμένου να μην ταράζεται το θυμικό του; Δηλαδή, ενόσω καταγγέλλει πρακτικές καθεστώτων τύπου Βόρειας Κορέας, εν ολίγοις τις υιοθετεί τυφλά θεωρώντας τες ενδεδειγμένες;
του Άγγελου Προβολισιάνου