Με ερώτησή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επανέρχονται στο ζήτημα των αρχαιολογικών χώρων στην Κρήτη δύο βουλευτές.
Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος αναφέρεται στις ελλείψεις βασικών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, κ. Μανώλη Συντυχάκη, που αναφέρεται στις ανάγκες φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Ο βουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, αναφέρει πως τα προβλήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης δυστυχώς δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στα κλειστά πωλητήρια, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και συγκεκριμένα τη Γόρτυνα, τους Αρμένους, την Κριτσά και το Ηράκλειο, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν νερό ή ακόμα και να πάνε τουαλέτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και από τα όσα καταμαρτυρούν οι ξεναγοί.
Στην ερώτησή του ο κ.Δανέλλης τονίζει πως τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν καλώντας την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ουσιαστικής και άμεσης μέριμνας ώστε να λυθούν άμεσα τα εν λόγω προβλήματα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δανέλλη:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Έλλειψη βασικών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης»
Τα προβλήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης δυστυχώς δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στα κλειστά πωλητήρια. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και συγκεκριμένα τη Γόρτυνα, τους Αρμένους, την Κριτσά και το Ηράκλειο, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν νερό ή ακόμα και να πάνε τουαλέτα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και από τα όσα καταμαρτυρούν οι ξεναγοί, τα σοβαρά παράπονα από την πλευρά των επισκεπτών πυκνώνουν, καθώς πέρα από την έλλειψη δυνατότητας για τους επισκέπτες να πιουν ένα νερό ή καφέ, είναι εμφανής η έλλειψη καθαριότητας και φροντίδας.
Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εστιάζονται στη Γόρτυνα που έχει μείνει χωρίς κυλικείο και συνεπώς, οι τουρίστες μετά από μια μεγάλη εκδρομή προς τα εκεί δεν βρίσκουν να προμηθευτούν ούτε νερό, ενώ στους Αρμένους, όπου οι τουρίστες ξεναγούνται στο μινωικό νεκροταφείο, οι τουαλέτες είναι κλειστές. Το ίδιο ισχύει και για τις τουαλέτες στην Κριτσά, στο χώρο της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να τις καθαρίζει. Επιπλέον, χωρίς κυλικείο έχει μείνει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.
Δεδομένου ότι τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, υποβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν.
Δεδομένου ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες έχουν ως αποτέλεσμα μια αναξιοπρεπή εικόνα που αφορά τις σημαντικότατες αρχαιολογικές συλλογές και τους χώρους πολιτισμού της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ουσιαστικής και άμεσης μέριμνας για να λυθούν άμεσα τα εν λόγω προβλήματα;
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Συντυχάκη:
Είναι γνωστές οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία σε όλη τη χώρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και χρήματα ακόμα και για τις μετακινήσεις. Το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα ορατό στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων τόσο στα περιφερειακά μνημεία που παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης και ελλιπούς συντήρησης των χώρων, αλλά και στα μουσεία και μνημεία που τα επισκέπτονται χιλιάδες, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, η Κνωσός και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.
Μάλιστα ειδικά φέτος, που όπως λέγεται αναμένονται εκατομμύρια τουρίστες, οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ακόμα και για τους συμβασιούχους ήταν σχεδόν ίδιες με τις περσινές με μια διαφορά. Φέτος αποκλείονται εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται χρόνια σε καθεστώς ομηρίας με τις εποχικές συμβάσεις, καθώς απαιτείται πλέον καλή γνώση αγγλικών – κι όχι μέτρια όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον αναμένεται ο περιβόητος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό φύλαξης – μια από τις πρώτες «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις ελάχιστες 200 θέσεις γα όλη τη χώρα την ώρα που η ΠΕΥΦΑ μιλάει για πάνω από 1000 κενά. Μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φέτος πρόκειται να προσλάβει 70 συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες του.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
- Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι θέσεις φυλάκων και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες των Εφορειών και των Μουσείων.
- Να μην αποκλειστούν από το διαγωνισμό οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται όμηροι για χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος προσλαμβάνονταν με εποχικές συμβάσεις ως φύλακες, αλλά φέτος βάση της νέας προκήρυξης δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα (πχ Άριστη γνώση αγγλικών).