Συνολικά 36 άτομα εκτιμάται από τις αρχές ότι είναι τα μέλη της σπείρας που διακινούσε στο εξωτερικό, σε πολύ υψηλότερες τιμές, κλεμμένα από δημόσια νοσοκομεία αντικαρκινικά φάρμακα. Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί δρούσαν σε 4 οργανωμένους πυρήνες ενώ ο τζίρος του κυκλώματος φτάνει στα 25,07 εκατομμύρια ευρώ με τη ζημία του ελληνικού δημοσίου να ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ την περίοδο 2013-2016. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι αρχές η ζημία υπολογίστηκε με βάση την κατώτερη νοσοκομειακή τιμή αγοράς και πώλησης ενώ δεν συμπεριελήφθησαν στη ζημία φάρμακα αγνώστου προελεύσεως.
Απολογίες – Εντάλματα σύλληψης
Σήμερα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν οι 13 από τους 21 συλληφθέντες ενώ για τρεις από τους υπολοιπους 15 που εμπλέκονται εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Από τις αρχές ερευνάται ο ρόλος τουλάχιστον οκτώ γιατρών ενώ δίωξη έχει ασκηθεί έως τώρα σε ιδιώτες φαρμακοποιούς , σε υπεύθυνους των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα και σε δυο γιατρούς. Οι τελευταίοι φέρονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα επιχειρούσαν να εντάξουν στο κύκλωμα και άλλους συναδέλφους τους. Κεντρικό πρόσωπο της σπείρας φέρεται να ήταν 70χρονος Αιγύπτιος που εμφάνιζε τα φάρμακα ως εισαγόμενα από την Αίγυπτο.
Σε ιχθυοπωλεία και λουλουδάδικα έκρυβαν τα φάρμακα
Το «πλιάτσικο» γινόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία ιδιωτών. Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται τα παράνομα φάρμακα να είχαν συνταγογραφηθεί σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φυλάσσονταν μεταξύ άλλων σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της νοσηλευτήριας του Λαϊκού, η οποία είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες πως ενημέρωνε αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλάμβανε την αποθήκευση και φύλαξη των φαρμάκων.
Η κατηγορούμενη ωστόσο κατά την απολογία της αρνήθηκε την εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζοντας ότι: «Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία».