Μετά από παραμονή πολλών ημερών στην ΜΕΘ του Βενιζελείου, έχασε σήμερα το πρωί τη μάχη για τη ζωή, ο πρώην δήμαρχος Τυλίσου, Βασίλης Φθενός.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, στις 2 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές. Η σορός θα βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι στον οικισμό, από το πρωί της Τετάρτης.
Ο Βασίλειος Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1948.
Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, το 1965, πρωτεύσας στη σειρά του.
Το 1974, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.
Μετά την απογείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία ο Β. Φθενός κατόρθωσε πρώτος να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φιλίων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση, κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.
Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας.
Αποστρατεύτηκε οικειοθελώς από το στράτευμα με το βαθμό του Ταξιάρχου το 1989.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου (1995-1998).
Διετέλεσε Δήμαρχος του τέως Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου (1999-2002).
Έχει μείνει στην ιστορία η μάχη που έδωσε, επικεφαλής των Ελλήνων καταδρομέων, για να κρατηθεί το αεροδρόμιο Λευκωσίας, μετά τα “φίλια πυρά” που είχαν ρίξει ελληνικό αεροσκάφος το οποίο είχε απογειωθεί από τη Σούδα.
Επικεφαλής των καταδρομέων στο πρώτο NORATLAS που καταφερε να προσγειωθει μετά τα “φίλια πυρά” στη Λευκωσία ήταν ο υπολοχαγός τότε Βασίλης Φθενός.
Σχετικά έχει γράψει ο Γιώργος Νάθενας, πρώτος εξάδελφος του Β. Φθενού, βασιζόμενος στην αφήγησή του:
“Βγήκε έξω από το αεροσκάφος με το όπλο προτεταμένο στο τζιπ που τους προσέγγισε και φωνάζοντας ότι είναι Έλληνες, πήγε αμέσως στον πύργο ελέγχου για κατάπαυση του πυρός. Ο Βασίλης με την δυναμη που ηταν επικεφαλής, ανεβηκε στον Αγιο Ιλαριωνα, πάνω από την Κερυνεια, για να υπερασπιστει το οχυρό και οταν οι ελληνικες και ελληνοκυπριακες δυναμεις άρχισαν να υποχωρούν υστερα από ανιση μαχη, οργανωσε συντεταγμένη υποχωρηση και απετρεψε την σφαγή του ελληνικού σώματος, γι αυτο και ετιμηθη αργοτερα με μεταλλιο ανδρείας, ενώ απεκόμισε και δυο διαμπερή τραυματα και νοσηλευτηκε στο Νοσοκομειο της Λευκωσίας. Αρκετά χρονια αργοτερα ο συνταγματάρχης πλέον Βασίλης Φθενός (που σημειωτέον ήταν και αρχηγός στην τάξη του οταν ήταν στη Σχολή Ευελπίδων ως πρωτευσας) ΔΕΝ προήχθη κατ’εκλογήν, επειδη δεν προσκυνούσε κανενα κόμμα. Απογοητευμένος παραιτηθηκε του στρατευματος και εξελέγη ως ανεξαρτητος δημαρχος Τυλίσσου / Γωνιών (σημερινός δημος Μαλεβυζίου).”