«Θα δώσουμε την μάχη στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ώστε οι απώλειες για τον αγροδιατροφικό τομέα να είναι μικρότερες από τις προτεινόμενες, και αυτό διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τομέας αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων, σχολιάζοντας στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2020-2027 και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Μάλιστα, υπογράμμισε πως θα ενημερώσει άμεσα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για τις απόψεις μας, ώστε οι απώλειες αυτές να καταστούν όσο το δυνατό μικρότερες για τον κόσμο της γεωργίας, και αν είναι δυνατό να εξαλειφθούν».
Σημείωσε πως, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, η νέα ΚΑΠ υπόκειται σε μειώσεις, προκειμένου να «σηκώσει ένα μεγάλο μέρος του φορτίου που προκύπτει από το Brexit και τις νέες προτεραιότητες (‘Αμυνα, Μεταναστευτικό, Φύλαξη συνόρων κλπ.) που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. κάνουν λόγο για μείωση που δεν θα είναι μεγαλύτερη από 3,9% για τις άμεσες ενισχύσεις, ενώ στην ΚΑΠ δεν θα ξεπεράσουν το 5% συνολικά. Ανέφερε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που ζητούν «ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στον προϋπολογισμό συνολικά, αλλά και στο τμήμα που αφορά την ΚΑΠ».
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΑΑΤ:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει την μείωση σε σταθερές τιμές για την ΚΑΠ συνολικά στο 5% με αποπληθωριστή 1,1%, ενώ στους άλλους τομείς της οικονομίας υπολογίζει τον πληθωρισμό στο 2%! Αυτό επιμερίζεται σε απώλειες έως 3,9% για 16 κράτη-μέλη, 6 κράτη-μέλη θα δουν μικρότερες απώλειες ενώ 5 (Βαλτικές χώρες, Ρουμανία, Πορτογαλία) θα αυξήσουν τον εθνικό τους φάκελο άμεσων ενισχύσεων.
- Η δεξαμενή σκέψης Farm Europe, εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΚΑΠ θα φτάσουν έως -11,71% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2027 (μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση, και -16% για το 2027) με ρυθμό πληθωρισμού 2%.
- Η κατανομή των πόρων στον 2ο πυλώνα θα γίνει σύμφωνα με τις ιστορικές επιδόσεις αλλά και με αντικειμενικά κριτήρια. Συνεπώς, χωρίς να δούμε τις νομοθετικές προτάσεις, όπως και για τον 1ο Πυλώνα, δεν μπορούμε να ξέρουμε το ακριβές μέγεθος των απωλειών για την χώρα μας.
- Οι απώλειες για τον 2ο πυλώνα μπορούν να περιορισθούν ως διατιθέμενοι πόροι, διότι την μείωση των πόρων από πλευράς ΕΕ μπορεί να καλύψει η αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης του κράτους-μέλους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ