Περίπου 800 μετανάστες, έγκλειστοι σε κέντρο κράτησης που ελέγχει η κυβέρνηση της Λιβύης στο δυτικό τμήμα της χώρας, είναι αντιμέτωποι με συνθήκες που ολοένα επιδεινώνονται, χωρίς επαρκή τρόφιμα ούτε πόσιμο νερό, κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς παραμένουν παγιδευμένοι για πάνω από πέντε μήνες στο κέντρο αυτό στη Ζουάρα, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπου ορισμένοι είχαν φθάσει ήδη υποσιτισμένοι καθώς κρατούνταν από δίκτυα διακινητών και εμπορίας ανθρώπων, τόνισε η MSF.
LIBYA: #MSF highly concerned about 800 #refugees and #migrants held in detention centre in Zuwara. Some detained for >5 months without adequate food or water. Situation critical. #MSF urges all international agencies in #Libya to find a solution for these people in upcoming days. pic.twitter.com/Z0MM47ThvD
— MSF Sea (@MSF_Sea) 3 Μαΐου 2018
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», τόνισε η Καρολίνε Κλάιερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της MSF για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πολλά κέντρα κράτησης που θεωρητικά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη. Σε αυτά οδηγούνται πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται στους δρόμους ή επιβαίνουν σε πλεούμενα που αναχαιτίζονται από το υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λιμενικό σώμα καθώς προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία.
Στα κέντρα κρατείται μόνο ένα μικρό μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Οι περισσότεροι ζουν σε κοινότητες της χώρας ή κρατούνται από δίκτυα διακίνησης και ενίοτε εμπορίας ανθρώπων.
Αρκετά από τα κέντρα κράτησης έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλοί μετανάστες επαναπατρίστηκαν χάρη σε ένα πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ή με απευθείας πτήσεις που οργάνωσαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.
Ακτιβιστές τονίζουν ότι οι συνθήκες για τους μετανάστες στη Λιβύη ήταν ήδη τρομερές, αλλά επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο από το καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας μειώθηκε ραγδαία, λόγω μιας σειράς ιταλικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για να μειωθούν οι αφίξεις στην Ευρώπη. Πολλοί κρατούνται περισσότερο από διακινητές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις τους βασανίζουν για να εκβιάσουν τις οικογένειές τους για χρήματα.
Η Ζουάρα ήταν στο παρελθόν ένα σημαντικό κέντρο της διακίνησης μεταναστών, πριν πολλοί ντόπιοι στραφούν εναντίον των δικτύων το 2015. Όμως το τελευταίο διάστημα οι αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξηθεί ξανά, σημειώνουν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.
Πάνω από 500 μετανάστες και πρόσφυγες συνελήφθησαν στην πόλη μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με την MSF.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφατα είχε μεταφέρει αεροπορικώς 88 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ζουάρα σε άλλο κέντρο, στην Τρίπολη, ώστε να αποτιμηθεί ποιοι εξ αυτών είναι οι πιο ευάλωτοι και πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως.
Οι λιβυκές αρχές μετήγαγαν με τη σειρά τους κάποιους μετανάστες σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο κέντρο στη Ζουάρα. Ο ΔΟΜ άρχισε από την πλευρά του μια διαδικασία επαναπατρισμού μερικών άλλων.
Όμως «δεν διαφαίνεται καμιά λύση για τους 800 και πλέον ανθρώπους που εκτιμάται ότι παραμένουν στο κέντρο κράτησης στη Ζουάρα», σύμφωνα με την MSF. «Προτρέπουμε έντονα όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις που έχουν παρουσία στη Λιβύη, τους αντιπρόσωπους των χωρών καταγωγής τους, καθώς και τις λιβυκές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξευρεθεί λύση για τους ανθρώπους αυτούς μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε η Κλάιερ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ