Εκπαιδευτική χείρα βοηθείας προσφέρει η Κύπρος στους Ελληνες, που αναζητούν οδό διαφυγής από την υψηλή ανεργία αλλά και τις στρεβλώσεις του ελληνικού κράτους. Η ισχυρά αναπτυσσόμενη εκπαιδευτική αγορά –δημόσια και ιδιωτική– της Κύπρου προσελκύει το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών, ερευνητών και φοιτητών – από 18 έως και 67 ετών.
Προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μία θέση συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚ). Πρόκειται για τους επιστήμονες – κατόχους διδακτορικού που θα προσληφθούν με τριετή σύμβαση για να διδάξουν στους φοιτητές του ΑΕΙ συνεργαζόμενοι με τους 24 μόνιμους καθηγητές του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΚ, υπεβλήθησαν περί τις 1.200 αιτήσεις και εξ αυτών οι 875 –δηλαδή, οι τρεις στις τέσσερις– είχαν αποστολέα από την Ελλάδα. Μάλιστα, για προφανείς λόγους, η Ερατώ – Ιωάννα Σαρρή που μίλησε στην «Κ» για το θέμα εκ μέρους του ΑΕΙ, ζήτησε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη για δύο προγράμματα σπουδών, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων τη 8η Μαΐου. «Πολλοί εξ αυτών δεν είναι ερευνητές έως και 40 ετών, που αναζητούν δουλειά εν μέσω μεγάλου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν και εμπειρότατοι καθηγητές ελληνικών ΑΕΙ που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Αλλωστε, η μία θέση δεν αποκλείει την άλλη», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός. Χαρακτηριστικά, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές προσεγγίζουν τις 3.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και 13ος μισθός, όταν στην Ελλάδα είναι έως 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον έμπειρων Ελλήνων πανεπιστημιακών συνδέεται και με την ανανέωση των συμβασιούχων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του κ. Βασίλη Καρδάση, φέτος το σώμα των συμβασιούχων διδασκόντων ανανεώθηκε κατά 35%. Ενώ παλαιότερα, από τους περίπου 2.500 συμβασιούχους, το 75% ήταν πανεπιστημιακοί και σε άλλο ΑΕΙ, πλέον το ποσοστό περιορίστηκε στο 50%.
Και φοιτητές
Η μεγάλη ζήτηση για τις θέσεις διδασκόντων στο ΑΠΚ συνδέεται αντίστοιχα με το μεγάλο ενδιαφέρον φοιτητών από την Ελλάδα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αλλωστε, το ρεύμα προς την Κύπρο συνδέεται με την ανάπτυξη νέων, ιδιωτικών ΑΕΙ, που προσελκύουν Ελληνες που θέλουν να σπουδάσουν το αντικείμενο της αρεσκείας τους και δεν εισήχθησαν σε ελληνικό ΑΕΙ. Σήμερα, στο νησί λειτουργούν τρία δημόσια και πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια, εγγεγραμμένα στο υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι η καθιέρωση του νησιού ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί ελκυστικό πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από τον διεθνή χώρο. Βάρος δίνεται σε κλάδους με σημαντική ανάπτυξη που σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας (νέες τεχνολογίες, εξόρυξη πετρελαίου, κλάδοι υγείας, τουρισμός). Οπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σωκράτης Κάτσικας, ο οποίος είναι καθηγητής στο Παν. Πειραιώς με τριετή εκπαιδευτική άδεια, η προσέλκυση φοιτητών είναι πολύ μεγάλη, ενώ η Κύπρος δίνει σημαντικά ποσά στη διαφημιστική προβολή των ΑΕΙ της, που πλην της Ελλάδος φθάνει σε Κίνα και Ινδία. Στη χώρα μας τον ρόλο του «πρεσβευτή» των κυπριακών ΑΕΙ αναλαμβάνουν ακόμη και Κύπριοι και Ελληνες που σπουδάζουν σε κυπριακά ΑΕΙ. «Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης στρατηγικής της κυβέρνησης. Εχει στόχο να κάνει το νησί εκπαιδευτικό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, και δουλεύουν πάνω σε αυτό», λέει ο κ. Κάτσικας.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να διεκδικήσουν μέσω ΑΣΕΠ μία θέση στα σχολεία της Κύπρου αποδείχθηκε μικρό. Μόνο ο ένας στους δέκα υποψηφίους είναι Ελληνας και ο κύριος λόγος της μικρής συμμετοχής ήταν η διαφαινόμενη δυσκολία του διαγωνισμού.
Καθημερινή