Η βασική οπτική υπό την οποία αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το ζήτημα της παιδικής προστασίας, της αναδοχής και της υιοθεσίας «είναι το τι είναι πραγματικά συμφέρον για το απροστάτευτο παιδί, για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική του ανάπτυξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου «Μέτρα προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας» που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο ουσιαστικά, «διαμορφώνει ένα νέο πακέτο ”κανόνων” και προϋποθέσεων που θα διέπουν τη δημόσια και ιδιωτική υιοθεσία και αναδοχή, ένα είδος αστικού εκσυγχρονισμού δηλαδή, χωρίς, όμως, να αμφισβητείται η βασική κατεύθυνση για αποποίηση της ευθύνης του κράτους από το θέμα της παιδικής προστασίας και ανάθεσής της στους παντός είδους ιδιώτες».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια να περιοριστεί η κουβέντα στο ποιοι είναι υπέρ ή κατά της διάταξης, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια, έκανε λόγο «για αποπροσανατολιστική αλλά και βολική συζήτηση», τόσο για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να περιορίσει τη συζήτηση σε αυτό και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου, όσο και για εκείνους που διαφωνούν με αυτήν τη διάταξη αλλά σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν.
«Το ΚΚΕ έχει άλλη αντίληψη για το συγκεκριμένο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμάμε ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα πρέπει να προβλέπεται. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», ανέφερε, προσθέτοντας πως «για το ΚΚΕ, το βασικό κριτήριο για την αναδοχή, για την υιοθεσία και συνολικά για την παιδική προστασία -ιδιαίτερα για κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα παιδιά- είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα – γυναίκας, πατέρα – μητέρας».
Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη στρατηγική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, την τεκνοποιία και την τεκνοθεσία ως ατομική υπόθεση και όχι σαν ζήτημα κοινωνικό που πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του», είπε, εκφράζοντας τη σφοδρότατη διαφωνία του ΚΚΕ με το θεσμό των επαγγελματιών αναδόχων. «Ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός και μόνο ότι μπορούν κάποιοι να αναθρέψουν παιδιά επί πληρωμή, έναντι μηνιαίας αντιμισθίας. Κοινωνικά και ηθικά αποκρουστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση, δεν είναι η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά το πώς θα προωθήσει τη βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ για κλείσιμο των δομών προστασίας του παιδιού».
Επίσης, επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «ντύσει» αυτές τις διατάξεις με διάφορα επιστημονικοφανή επιχειρήματα περί δήθεν «αποασυλοποίησης» και δαιμονοποίησης των ιδρυμάτων. «Σαφώς και θα πρέπει να προτιμάται η ένταξη ενός παιδιού μέσα σε ένα κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά όχι σε όποιο να ‘ναι. Διεκδικούμε, η αναδοχή να γίνεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, από κατάλληλα επιλεγμένες και εκπαιδευμένες οικογένειες που δεν θα έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια οικογένεια θα πρέπει να υπάρχουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μονάδες παιδικής προστασίας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές και στελεχωμένες με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό», τόνισε. «Όταν εμείς, ως ΚΚΕ, λέμε προστασία του παιδιού εννοούμε υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του. Η νομοθεσία μπορεί να εξασφαλίζει κάποιες προϋποθέσεις για αναδοχή ή υιοθεσία παιδιού, αλλά αυτές περιορίζονται σε ατομικό επίπεδο», συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου για όλους αυτούς τους λόγους.
Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη: