Αντιδράσεις από την ελληνική επιστημονική κοινότητα για τον Στ. Κριμιζή

Έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, έχει προκαλέσει το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής παραίτησης του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, σε tweet του ανέφερε ότι ο νεοσύστατος Οργανισμός είναι ακόμα στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο tweet του ανέφερε: «Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ επισήμανε ότι « η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει μόνο από το κόσκινο του κ. Κριμιζή. Άξια και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΔΟ».

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό, απλά εσείς προβάλλετε περισσότερο τον κ. Κριμιζή». Συμπληρώνοντας, μάλιστα, πως «περίμενα μια ορθότερη αντιμετώπιση των θεμάτων από έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του».

Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ στάθηκε σε ένα ακόμα σημείο: «Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στα πρώτα διοικητικά συμβούλια, μας είχε ζητήσει να μιλάμε στα αγγλικά», ενώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Κριμιζής δήλωνε εξαρχής την αντίθεσή του στην κατασκευή των μικροδορυφόρων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, λέγοντας υποτιμητικά: «Μα ποιο είναι το πανεπιστήμιο Αιγίου που θα κατασκευάσει δορυφόρο;».

Τη «λύπη» του για όσα ανέφερε ο Σταμάτης Κριμιζής για το πρόγραμμα κατασκευής 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε -κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1- ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Κωστόπουλος. Όπως εξήγησε: «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να απολογηθώ για κάτι που όταν το σχεδιάσαμε ήταν εξαιρετικά οραματικό», ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα πανεπιστήμια και οι ελληνικοί φορείς που εμπλέκονται δεν έχουν διαχειριστεί ούτε 1 ευρώ. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι ότι -πέρυσι, όταν όλοι μας χειροκροτούσατε- είχαμε εκτοξεύσει ελληνικούς δορυφόρους στο διάστημα».

Κατά τον κ. Κωστόπουλο, στο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής συμμετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης), η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά». Το έργο, που λοιδορήθηκε και από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν 45 έμπειροι Έλληνες ερευνητές.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε: «Ο κ. Κριμιζής δεν μας είχε καλέσει, δεν είχε πλήρη πληροφόρηση. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Αν κάποιος ήθελε να βοηθήσει, θα έπρεπε να μείνει μαζί μας».

Τέλος, απαντήσεις στις αναφορές του καθηγητή Στ. Κριμιζή όσον αφορά την αντιμετώπιση του ΕΛΔΟ από το αρμόδιο υπουργείο, έδωσε σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο Β. Μαγκλάρας ανέφερε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, γι’ αυτό και ο υπουργός Νίκος Παππάς τον επέλεξε ως πρώτο και ιστορικό πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κατάλαβε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση».

Κατά τον κ. Μαγκλάρα, το θέμα της οργάνωσης του ΕΛΔΟ ήταν αποκλειστική ευθύνη του πρώην πλέον προέδρου του Οργανισμού, αλλά «οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως φαίνεται ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος «ασχολήθηκε περισσότερο με το να δίνει αρνητικές συνεντεύξεις για όλα αυτά που θέλει να κάνει το Υπουργείο και η χώρα».

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που περιγράφει στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ο κ. Μαγκλάρας εξήγησε ότι αυτές προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, ο οποίος έχει βγει πολύ νωρίς και μάλιστα είχε συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή του κ. Κριμιζή.

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί