Καταδίκη της Τουρκίας, υποδείξεις για τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν το παζλ της συζήτησης που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ, όσο και η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. (ΕΥΕΔ) Angelina Eichorst, όπως και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Νίκος Αιμιλίου επέκριναν εντονότατα τη στάση της Άγκυρας στην ΑΟΖ, δημιουργώντας εικόνα ενιαίου μετώπου κατά των παράνομων ενεργειών της υποψηφίας χώρας.
Ωστόσο, στη συζήτηση που έλαβε χώρα, η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ Angelina Eichorst, μιλώντας εκ μέρους της Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να απαντήσει σε υποδείξεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την υποψήφια χώρα ως «στρατηγικό εταίρο-κλειδί» της Ε.Ε., ενώ παρέπεμψε σε λύση του Κυπριακού, ως μια «γενική συνταγή» για όλες τις κυπροτουρκικές διαφορές. Η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ ανέφερε ότι ενθαρρύνθηκε από το πρόσφατο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί, κάνοντας λόγο, σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής της, για «δύο προέδρους», κάτι που ανασκεύασε στη συνέχεια, κατόπιν αντιδράσεων και παρεμβάσεων Κυπρίων ευρωβουλευτών.
Επιθετική
Στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με «αυξανόμενα επιθετικό τρόπο», σημειώνοντας ότι η Ευρωβουλή έχει καταδικάσει έντονα τη στάση της. Η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει εκδηλώσει μια ισχυρή, κοινή αντίδραση και κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, υποδεικνύοντας ότι «υπονομεύουν τις σχέσεις μας».
Μιλώντας εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου πρόταξε ήπιους τόνους, αλλά παράλληλα επέμεινε στην υλοποίηση των ενεργειακών προσανατολισμών της Κύπρου, προς όφελος και της Ε.Ε. Ο κ. Αιμιλίου κατέστησε σαφές ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ε.Ε., προωθώντας τα συμφέροντα τόσο της Κύπρου, όσο και της Κοινότητας».
Ο Κύπριος πρέσβης επεσήμανε ότι «η Κύπρος δεν έχει μυστική ατζέντα», σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασιών με όρους πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής συνεργασίας με τους γείτονές μας», παραπέμποντας αφενός στις συμφωνίες με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και αφετέρου στη στάση που τηρεί η Τουρκία. «Οι ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια μας ζώνη στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των δικών της συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να θέσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων υπό τον έλεγχό της και τελικά να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.