Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/4 η συγκέντρωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Καστέλλι Πεδιάδος με ομιλητή το Μ. Συντυχάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κυβέρνηση που με τη βάρβαρη πολιτική της τσακίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και η οποία θα συνεχιστεί και «μετά το τέλος του προγράμματος» αφού τα 3 μνημόνια σε ισχύ θα παραμείνουν όπως και οι πάνω από 1000 αντιλαϊκοί, αντεργατικοί νόμοι. Οι νόμοι αυτοί δεν προβλέπεται να καταργηθούν ούτε από το πρόγραμμα της ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε φυσικά και από το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα προετοιμάζεται νέα επίθεση με δεκάδες προαπαιτούμενα με φόντο τη τελευταία αξιολόγηση.
Από την άλλη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ η αστική τάξη της χώρας μας προωθεί τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της και αυτό περιλαμβάνει την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, με λιμάνια, αεροδρόμια, αγωγούς, υποδομές αποθήκευσης, εκμετάλλευση πηγών υδρογονανθράκων. Πεδία δράσης, δηλαδή, όπου αναπτύσσεται η αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Έτσι για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει απλόχερη υποστήριξη στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δίνει γη, θάλασσα και αέρα, ώστε πιο εύκολα να διεξάγουν τις επιδρομές τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως έγινε και με την πρόσφατη επίθεση στη Συρία. Γι’ αυτό κουβάλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επισφράγισε συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αφορούν την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, της Λάρισας, του Αραξου και της Ανδραβίδας, και του Καστελλίου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο, στήριξη σε κάθε ιμπεριαλιστική ενέργεια στην περιοχή.
Στην συνέχεια επεσήμανε πως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να χρεώσουν στην κυβέρνηση και την αστική τάξη αφενός την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αφετέρου το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, αφού μάτωσαν για την κρίση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη. Και άρα απ’ αυτή τη σκοπιά ο ελληνικός λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να δρομολογήσει την πραγματική διέξοδο στην ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στα μέτωπα πάλης, κυρίως μέσα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, στα σωματεία, τους συλλόγους, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.
Τέλος αναφερόμενος στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως η επένδυση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι αποκαλυπτικό για την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης», που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την κατασκευή και τη διαχείρισή του στη κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι – φορολογούμενοι και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν εξασφαλίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής, φτωχοί αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, βιώνουν την καταστροφή των καλλιεργειών τους, του φυσικού περιβάλλοντος συνολικά, την αρπαγή της γης τους κοψοχρονιά, ενώ τους υπόσχονται δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη, λίγες κακοπληρωμένες άθλιες θέσεις εργασίας και εμπορικούς δρόμους.
Το πραγματικό δίλημμα για το λαό της περιοχής δεν είναι εάν πρέπει να γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι ή όχι, δίλημμα που ξεκόβει το χωροταξικό ζήτημα από το χαρακτήρα του αεροδρομίου και το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο και ποιος θα ωφεληθεί απ’ αυτό. Oι μονοπωλιακοί όμιλοι ή ο λαός; Όπου και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επένδυση με τέτοιους όρους, τα ίδια προβλήματα θα δημιουργηθούν, λόγω του ίδιου του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία. Το πραγματικό δίλημμα το οποίο πρέπει να βάλει μπροστά του ο λαός είναι τι είδους ανάπτυξη θα φέρει αυτή η επένδυση, ποιόν θα ωφελήσει, ποιες ανάγκες θα ικανοποιήσει.
Ο λαός της περιοχής πρέπει να παλέψει για μια ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας, όλων των κλάδων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών. Να παλέψουν για σύγχρονο αεροδρόμιο στην Κρήτη, το οποίο θα εξασφαλίζει σεβασμό στο περιβάλλον, φτηνές, ποιοτικές και ασφαλείς μεταφορές για το λαό, για επιβάτες και εμπορεύματα, το οποίο θα συνδέεται με ένα σύγχρονο πλέγμα οδικών αξόνων και μέσων σταθερής τροχιάς με όλο το νησί, σε ισόρροπη ανάπτυξη με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, κ.ά. Βάσει ενός τέτοιου κεντρικού σχεδιασμού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύγχρονη επιστημονική μελέτη για τη χωροθέτηση του αεροδρομίου, στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών.