Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού παρουσιάστηκαν έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Μιχαλολιάκου, που κατασχέθηκε από τις εισαγγελικές αρχές αμέσως μετά τη σύλληψή του.
Πρόκειται για ατράνταχτα πειστήρια που αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία, την κάθετη ιεραρχική δομή, τον ρόλο του Αρχηγού και τη δολοφονική δράση της οργάνωσης επιβεβαιώνοντας το βούλευμα με το οποίο η ηγεσία της Χ.Α. παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Αρνητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και πιστός ακόλουθος του Χίτλερ ο Μιχαλολιάκος απαθανατίζεται σε βίντεο να χαιρετάει ναζιστικά, να αναφέρεται γελώντας στον Γκέμπελς και να λέει: «Αν υπήρχαν σήμερα ναζί, ίσως να ήμασταν και μαζί».
Στα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Αρχηγός αναλύεται η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού, η έννοια της αφοσίωσης και του καθήκοντος, η λατρεία του Χειμερινού Ηλιοστασίου (σ.σ. η παγανιστική γιορτή των ναζί που ακολουθεί και η Χ.Α.), αλλά και το πώς η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία αντιμετώπιζε το θρησκευτικό συναίσθημα.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο Β΄ Παγκόσμιος ήταν ένας πόλεμος ιδεολογιών, με τη δική μας να εκπροσωπείται από τους ηττημένους», παραδέχεται σε ομιλία του ο Αρχηγός.
Και βέβαια δεν υπάρχει οργανωμένη εγκληματική ομάδα αν δεν είναι δομημένη, όπως επιβεβαιώνεται από όσα βρέθηκαν στον υπολογιστή του: εσωτερικό οργανόγραμμα της Χ.Α., κανονισμός γραφείων κεντρικής διοίκησης και τοπικών οργανώσεων, μηνιαίες αναφορές, οδηγός υποδοχής νέων μελών, εγκύκλιος προς αγωνιστικούς πυρήνες.
Στις αρχές διοικήσεως περιγράφονται η αρχή του ενός, η αξία του παραδείγματος, η ιεραρχία και η πειθαρχία, ενώ ο Μιχαλολιάκος, ως ισόβιος Αρχηγός, απαθανατίζεται σε βίντεο να μοιράζει ρόλους και να αναθέτει αρμοδιότητες και περιφέρειες ευθύνης στα ηγετικά στελέχη, όπως ο Κασιδιάρης που «αναλαμβάνει το κομμάτι της ιδεολογίας και εκπαίδευσης νέων μελών», ο Λαγός και ο Γερμενής.
Στο ίδιο πλαίσιο αποκαλυπτικά είναι όσα ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος λέει απευθυνόμενος στα μέλη: «Πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή, απαιτείται πειθαρχία, άμεση επαφή με το διοικητικό κέντρο οργανώσεως, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις που λειτουργούν εκτός κεντρικής γραμμής».
Αποθέωση του Αρχηγού
Σε δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο τον Μιχαλολιάκο αποθεώνουν παρατεταγμένα τάγματα εφόδου, που φορούν ομοιόμορφες μαύρες στολές, κρατούν ασπίδες και κοντάρια και φωνάζουν «Ζήτω ο Αρχηγός» την ώρα που εκείνος τούς χαιρετάει ναζιστικά.
Ανάμεσά τους πολλοί από τους κατηγορούμενους στη δίκη για τις εγκληματικές επιθέσεις της οργάνωσης: Πατέλης, Καζαντζόγλου, Αποστόλου, Ευγενικός, Αγγος, Χρυσαφίτης, Τσακανίκας, Μπαρέκας, Πανταζής.
Ο Αρχηγός είναι πλήρως ενήμερος για τη δράση τους, την οποία έχει αποθηκευμένη στον υπολογιστή του: στρατιωτικές εκπαιδεύσεις σε κατασκηνώσεις, πορείες σε Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοια, Νίκαια, Θεσσαλονίκη, επεισόδια στα Γιάννενα και αλλού.
Μάγδα Φύσσα στην «Εφ.Συν.»:
«Θέλω να με βλέπουν μπροστά τους»
Παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, σε αντίθεση με το σύνολο των κατηγορουμένων που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, η Μάγδα Φύσσα μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τα τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης.
«Ηταν τρία χρόνια μαρτυρικά, αλλά είναι πολύ πιο τραγικά τα τεσσεράμισι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, δεν υπάρχει τίποτα πιο οδυνηρό από την απώλεια του παιδιού μου. Αφού είμαι αναγκασμένη να αντέχω αυτό, αντιμετωπίζω και τα υπόλοιπα: το ξύλο, τις βρισιές, ό,τι έχω ζήσει στις δικαστικές αίθουσες. Εκείνοι βέβαια περνάνε μια χαρά στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους».
Η μητέρα του Παύλου περιμένει δικαίωση, «είναι αδιάψευστα τα στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.
«Θέλω να με βλέπουν μπροστά τους, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω τον Παύλο, αλλά είναι και χρέος μου απέναντι στην κοινωνία».
Ομως, ποιες είναι οι πιο δύσκολες στιγμές που έζησε αυτά τα τρία χρόνια;
«Η πρώτη ήταν όταν πέρασε από μπροστά μου ο δολοφόνος Ρουπακιάς. Δεν μπορώ και δεν θέλω να περιγράψω αυτό που ένιωσα. Η δεύτερη ήταν στο Εφετείο όταν ένας χρυσαυγίτης μού είπε “Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;”. Δεν ήταν μόνο τα λόγια αλλά και η κίνηση του χεριού του που μου έδειχνε ότι τον έχωσαν στη γη, ήταν αυτό που έβλεπα στα μάτια του, ό,τι χειρότερο έχω δει σε άνθρωπο, αυτό το χαιρέκακο στο βλέμμα του».
◼ Επόμενη συνεδρίαση, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Εφετείο Αθηνών.