Όπως εξήγησε «η τομή είναι ότι βγαίνουμε στις αγορές και ότι αυτή η διαδικασία μας δίνει κάποια περιθώρια μεγαλύτερης ελευθερίας στην επιλογή της πολιτικής μας. Η επιτήρηση θα υπάρχει, δεν θα είναι στον βαθμό που ήταν τώρα -κάθε τρεις μήνες ελάτε σας περνάω ακτινοσκόπηση-, δεν θα έχει χρήματα αλλά θα έχει άλλους μοχλούς παρέμβασης».
«Αυτές είναι οι τομές υπάρχουν όμως και οι συνέχειες που αφορούν στις συνέχειες των πολιτικών. Δεν μπορεί σε μια μέρα ή σε έναν χρόνο να αλλάξουν οι πολιτικές που επί περίπου δέκα χρόνια οικοδομήθηκαν στη χώρα μας και που στον πυρήνα τους είναι φιλελεύθερες πολιτικές», σημείωσε.
Να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα 3,5% ώστε να υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής
«Οι πολιτικές αυτές αφορούν για παράδειγμα στο θέμα του κοινωνικού κράτους, μπροστά μας έχουμε τις μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019. Συνεπώς εάν θέλουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα και όχι γενικά πρέπει να θέσουμε όρους με τους οποίους θα καθίσταται η έξοδος από τη δανειακή σύμβαση περισσότερο επωφελής για τους περισσότερους πολίτες και λιγότερο οδυνηρή» τόνισε ο Νίκος Φίλης.
«Στοιχεία αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι το θέμα του να συζητηθεί με τους δανειστές, εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων. Δεύτερον να γίνει μια συζήτηση από τώρα σχετικά με το θέμα των πλεονασμάτων του 3,5% την επόμενη πενταετία. Να μην πάει για μια πενταετία αυτό το 3,5% έτσι ώστε να υπάρχει και μια άνεση και για κοινωνική πολιτική αλλά και για πολιτική προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Διότι ανάπτυξη χωρίς πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ιδιωτικές επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει και μάλιστα με ένα χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τρίτο θέμα είναι μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προσπάθεια να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός υπό την πραγματικότητα ότι σήμερα το 38% των εργαζομένων αμείβεται με μισθό πολύ κατώτερο από τον μισθό της συλλογικής σύμβασης. Άρα έχουμε μια κοινωνική καταστροφή από τα μνημόνια που η αντιμετώπισή της θα χρειαστεί χρόνο και σχέδιο» πρόσθεσε.
Μιλώντας συγκεκριμένα μάλιστα για τις συντάξεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η δημοσιονομική κατάσταση επιτρέπει να μην εφαρμοστούν οι περικοπές συντάξεις από 1.1.2019. Δεν μπορείς να μαζεύεις πλεονάσματα 4-4,5% τα προηγούμενα χρόνια και να λες ότι θα πας το 2018 να κόψεις τις συντάξεις».
«Το ότι έχουμε μια ανάπτυξη αλλά η οποία δεν έχει τόσο μεγάλη δύναμη όπως θα περίμενε κανείς δείχνει ότι αφαιρούνται χρήματα από την οικονομία και συνεπώς από μια αναπτυξιακή προοπτική» συμπλήρωσε.
Να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας ως σήμερα
Ερωτηθείς να σχολιάσει τι θα πράξουν όσοι από την κυβερνητική πλειοψηφία ασκούν κριτική και διατυπώνουν μια διαφορετική άποψη, ανέφερε: «Δεν έχουμε στο μυαλό μας μια πολιτική αστάθεια, ούτε μια αναμπουμπούλα οικονομική που θα θέσει εν κινδύνω συγκεκριμένες κατακτήσεις αυτής της περιόδου. Η τριετία μέσα από τη συμμετοχή των ανθρώπων έχει ορισμένες κατακτήσεις και αυτό θέλουμε να συζητήσουμε, να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε».
«Η δική μου προσπάθεια δεν έχει να κάνει με μια φθηνή αντιπολίτευση. Δεν είμαι αντιπολιτευτικός είμαι σκληρά συμπολιτευόμενος. Θέλω όμως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, στο μεταίχμιο που περνάει η πατρίδα μας, να θέσουμε τα ζητήματα που είναι ζητήματα δεκαετίας. Για αυτό επιμένω να γίνει αυτός ο δημόσιος διάλογος. Να γίνει συζήτηση στη βουλή, αλλά να μην γίνει με τον συνήθη αντιπολιτευτικό τρόπο, να επιδιωχθούν συναινέσεις» υπογράμμισε ο κ. Φίλης ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενός εθνικού μετώπου στον τομέα της οικονομίας και το πλαίσιο της ανάπτυξης της χώρας. «Παρά τις διαφορές μας, πρέπει να δούμε και ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Real Fm