“Το σχέδιο γα την ανάπτυξη που θα παρουσιαστεί, τόσο στους θεσμούς όσο και στην ελληνική κοινωνία, θα στηριχθεί πάνω σε άξονες, οι οποίοι θα προωθούν τόσο την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας όσο και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της”, επισήμανε η κ. Σβίγκου, ενώ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος και τη στάση, που εκτιμάται πως θα κρατήσει η Γερμανία διευκρίνισε: “Αυτό που έχουμε ως εικόνα είναι ότι πλέον και οι Γερμανοί έχουν αποδεχθεί την άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί, εξάλλου, αυτό είναι και απόφαση του Eurogroup από το 2017 και σήμερα δε συζητάμε το αν είναι αναγκαία ή όχι, αλλά το πώς θα εξειδικευτεί αυτή η ελάφρυνση”.
Σε ό,τι αφορά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: “Δεν είναι κάτι παράξενο ή καινοφανές το να αναθεωρούνται οι προβλέψεις, αυτό γίνεται κάθε φορά όταν υπάρχουν νέες εκθέσεις, που έρχονται να αναθεωρήσουν τα προηγούμενα στοιχεία. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι όλοι συμφωνούν για την ελάφρυνση του χρέους, όλοι συμφωνούν στην έξοδο από τα μνημόνια. Το ότι συγκλίνουν οι προβλέψεις ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη μετά το 2023 είναι κάτι το οποίο βοηθάει τη συζήτηση που γίνεται σήμερα για την ελάφρυνση του χρέους”.
Σχολιάζοντας την κριτική από την πλευρά της ΝΔ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ, η κ. Σβίγκου είπε: “Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μας απαντήσει πρώτα πώς γινόταν η ίδια να προέβλεπε το προηγούμενο διάστημα ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα, αλλά αντίθετα θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πώς σε όλες αυτές τις προβλέψεις της έπεσε έξω […] Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πραγματικότητα τον διαψεύδει, όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κινούνται στην κατεύθυνση και της αποδοχής της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας αλλά και όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια”.
Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι “με 3,5% πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια είναι σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα”, η κ. Σβίγκου σημείωσε: “Όλες οι απόψεις, ακόμη και αυτές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ώστε να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των ανθρώπων, νομίζω εκκινούν από μία κοινή αντίληψη, που είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και στη διακυβέρνηση, αλλά και σαν κόμμα, οπότε τέτοιες απόψεις βοηθούν στον να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας”.
Αναφερόμενη στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “δεν είναι κάτι που μπορεί να μας ικανοποιεί, το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση”. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας τόσο με αποφασιστικότητα όσο και με ψυχραιμία -θεωρώ ότι είναι δύο στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα- δεν προσπαθήσαμε σε καμία περίπτωση προκλητικά οι ίδιοι να κλιμακώσουμε και να δημιουργήσουμε ένταση στις δύο χώρες, αλλά αυτό που κάνουμε συνεχώς είναι να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να αντιληφθεί επίσης η Τουρκία ότι σε αυτό δεν είμαστε μόνοι μας, γιατί είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως και το ζήτημα με την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, αφορά και την ΕΕ και αυτό το έχει δηλώσει”.
Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα και αιτούνται ασύλου θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας η κ. Σβίγκου ανέφερε: “Είναι απόφαση που πρέπει να δημοσιευτεί και να δούμε τα ακριβή σημεία της. Σε κάθε περίπτωση, όπως και το 2015 και το 2016, όπως και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε η ένταξη των προσφύγων να γίνεται με εκείνον τον τρόπο, ώστε και τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά και να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο η αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών στο προσφυγικό και το άλλο στοιχείο που πρέπει κάθε φορά να επισημαίνουμε είναι και η ΕΕ να αντιληφθεί τις ευθύνες της”.