Επειτα από τρίωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε χθες το αίτημα έκδοσης στη Μάλτα της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα και ζήτησε την άρση της προσωρινής της κράτησης.
Δείτε επίσης: Αφέθηκε ελεύθερη η Μ. Εφίμοβα – «Όχι» του Εφετείου στην έκδοσή της στη Μάλτα
Στο άκουσμα της απόφασης η ίδια αντέδρασε με ένα συγκρατημένο χαμόγελο ανακούφισης. Νωρίτερα, χωρίς να επικαλεστεί το συναίσθημα, στη σύντομη τοποθέτησή της ενώπιον των δικαστών, η 36χρονη μίλησε για το τίμημα της αποκάλυψης ύποπτων τραπεζικών πρακτικών και κρατικής διαφθοράς. «Η τράπεζα ήθελε να μου δείξει ότι είμαι ένα τίποτα», είπε αναφερόμενη στις διώξεις εναντίον της από τη μαλτέζικη Pilatus Bank.
Η Εφίμοβα υπήρξε πηγή της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία. Εχοντας εργαστεί για διάστημα τριών μηνών ως βοηθός του επικεφαλής της τράπεζας, η Ρωσίδα είχε αποκτήσει σπάνια πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία. «Σχεδόν από τις πρώτες μέρες της δουλειάς μου κατάλαβα ότι η τράπεζα δεν λειτουργεί σωστά», είπε στο Συμβούλιο Εφετών. Υποστήριξε ότι η Pilatus δεν εφήρμοζε τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου κατά το άνοιγμα λογαριασμών από πολιτικά πρόσωπα και ότι έλειπαν υπογραφές πελατών από αρκετούς φακέλους. Η ίδια είπε ότι είχε υποδείξει τα προβλήματα σε προϊσταμένους της, οι οποίοι τη συμβούλευσαν «να μην κάνει πολλές ερωτήσεις».
Στα τέλη Μαρτίου του 2016 λύθηκε η συνεργασία της με την τράπεζα των 12 υπαλλήλων και 100 πελατών. Η ίδια προσπάθησε να διεκδικήσει δεδουλευμένα τριών μηνών (περίπου 6.000 ευρώ) και ακολούθησε η αντιδικία της με την Pilatus. Τον Αύγουστο του 2016 συνελήφθη και ανακρίθηκε στη Μάλτα κατηγορούμενη για υπεξαίρεση χρημάτων. Η τράπεζα υποστήριζε ότι η Εφίμοβα είχε ξοδέψει εταιρικά χρήματα για ταξίδια δίχως έγκριση των ανωτέρων της. «Οι αστυνομικοί που με ανέκριναν είπαν ότι τα έβαλα με την τράπεζα που έχει πολλές δυνάμεις και ότι θα έπρεπε να ανακαλέσω. Κατά την ανάκρισή μου ήταν μπροστά και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας», είπε χθες στο Συμβούλιο Εφετών.
Οι δυσκολίες της όμως δεν περιορίστηκαν εκεί. «Πιστεύω ότι δε θα βρω δικαιοσύνη στη Μάλτα», είπε στο δικαστήριο μιλώντας στα ελληνικά, καθώς ο σύζυγός της είναι Ελληνας και η ίδια είχε ζήσει για ένα διάστημα πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη. «Είχα αλλάξει πέντε δικηγόρους για τα δικαστήρια που είχα εκεί. Πριν τους προσλάβω πρέπει να μελετήσω σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας και ποιους φίλους έχει. Γιατί μετά από κάποιο διάστημα έβλεπα ότι δεν δούλευαν υπέρ μου, αλλά κατά μου».
Υπέρ της Εφίμοβα κατέθεσαν, χθες, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος ομόλογός του Ντέιβιντ Κάζα. Ο κ. Κάζα αναφέρθηκε στη δολοφονία της Γκαλιζία τον περασμένο Οκτώβριο, στην κρατική διαφθορά στην πατρίδα του, στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων στα Panama Papers και στο ενδεχόμενο να μην έχει εκεί δίκαιη δίκη η Εφίμοβα. Τόνισε ακόμη ότι σε περίπτωση έκδοσής της θα κινδύνευε και η δική της ζωή από τους δολοφόνους της δημοσιογράφου, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ένας Ρώσος διπλωμάτης.
Η εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο εάν η Εφίμοβα θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα. Ωστόσο είπε ότι τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης αφορούσαν υποθέσεις ήσσονος σημασίας (μεταξύ άλλων η 36χρονη κατηγορείτο για υπεξαίρεση περίπου 5.000 ευρώ από την τράπεζα και ψευδή αναφορά κατά αστυνομικών για κακομεταχείριση). Χωρίς να εισέλθει στην ουσία των υποθέσεων, την οποία άλλωστε δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το συγκεκριμένο διακαστήριο, η εισαγγελέας επισήμανε ορισμένες από τις ασάφειες αλλά και παρατυπίες που είχαν τα εντάλματα. Ενδεικτικά παρατήρησε ότι η ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων εθνικών ενταλμάτων ήταν ίδια με αυτή των ευρωπαϊκών, ενώ βάσει των σχετικών διατάξεων θα έπρεπε να ήταν προγενέστερα.
Η κ. Κυβέλου εξήγησε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι το βασικότερο εργαλείο προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συνεργασίας και διέπεται από την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τόνισε όμως ότι ο βασικός σκοπός θέσπισής του είναι η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η υπόθεση της Εφίμοβα όμως δεν είχε αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε είτε να ζητηθούν περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία από τη Μάλτα, είτε να μην εκτελεστούν τα εντάλματα. Τελικά έπειτα από διακοπή μίας ώρας η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα ανακοίνωσε την απόφαση. Η Μαρία Εφίμοβα είναι πλέον ελεύθερη.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη έδειξε τα αντανακλαστικά της», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης της Εφίμοβα, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «οδηγό της σωστής και ορθής λειτουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου». Τόνισε ακόμη ότι «πέραν των τυπικών και νομικών πλημμελειών των ένδικων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, κατέστη εμφανής η σκοπιμότητα έκδοσής τους από τις Αρχές της Μάλτας. Η Μαρία Εφίμοβα ας αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την αποτελεσματική και θεσμοθετημένη προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».
Σε ανακοίνωσή τους οι γιοι της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου ανέφεραν ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου αποδεικνύει την κατάρρευση της απονομής Δικαιοσύνης στη Μάλτα και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταδιώξει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αντί να τους προστατεύσει.
Καθημερινή