«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και δείχνει σημαντική προόδο» τονίζει ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζόναθαν Κόεν (Jonathan Cohen)σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση, έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις και έχει κάνει σκληρή δουλειά για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων» τονίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας πως «επιχειρηματικά οι ΗΠΑ βλέπουν σοβαρά την Ελλάδα».
Ο κ. Κόεν θεωρεί «προνόμιο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση «επειδή βλέπουν ευκαιρίες».
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ευκαιρία για την προώθηση του αμερικανικού brand στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή» τη ΔΕΘ και «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή διοργάνωση.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, στις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ακόμα πως η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα «εξαιρετικό δείγμα συνεργασίας πάνω σ’ ένα ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», το να έρθουν οι καλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις στη φετινή ΔΕΘ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κόεν στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
– Ποιος είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος σε ό,τι αφορά την παρουσία των ΗΠΑ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως «τιμώμενη χώρα»;
Κατ’ αρχάς είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και η τιμή αυτή αντανακλά την ισχύ των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και τις ελπίδες και προθέσεις μας για το μέλλον. Οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της ανάκαμψης και είμαστε προσηλωμένοι στη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία προς τη σταθερότητα και την ευημερία. Είναι ξεχωριστό προνόμιο για εμένα να επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, υπογραμμίζοντας την ισχύ αυτής της σχέσης. Η σχέση μας είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι υπήρξε επί γενεές και γεγονότα όπως η Έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελούν πολύ μεγάλες ευκαιρίες να αναδειχθεί το γεγονός αυτό και να διασφαλιστεί ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να αναπτύσσονται στο μέλλον.
– Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως εσείς, έχουν αναφέρει ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική διοίκηση και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες «βλέπουν» επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, σήμερα;
Ακούσαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για τους επενδυτές. Και θέλουμε να καταδείξουμε ότι επιχειρηματικά οι ΗΠΑ βλέπουν σοβαρά την Ελλάδα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επειδή βλέπουν ευκαιρίες και τις παροτρύνουμε να έρθουν και να θέσουν στη διάθεση των Ελλήνων καταναλωτών και της περιφερειακής αγοράς το καλύτερο που έχει να προσφέρει η Αμερική.
– Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια Έκθεση που πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα καταδεικνύει και τη δέσμευσή τους σ’ αυτό το τμήμα της χώρας και της περιοχής;
Απολύτως. Η Έκθεση είναι μια ευκαιρία προώθησης του αμερικανικού brand σε όλη την Ελλάδα και την περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στον Βορρά. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου μέσα σ’ έναν χρόνο και θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλόβαθμες επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να καταδείξουμε αυτό που είπα πριν, ότι η Αμερική επιχειρηματικά βλέπει σοβαρά την Ελλάδα, και όχι μόνο ως προς το εμπόριο αλλά και ως προς την πολιτική δέσμευση, την αυξανόμενη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, τις συζητήσεις σχετικά με την ενέργεια και την εκπαίδευση, αλλά και την οικοδόμηση του ιστού που έχει κάνει τη σχέση μας ισχυρή, προκειμένου να γίνει ακόμη ισχυρότερη και να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε ανοδική τροχιά.
– Είστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο συνεργασίας με τους ιθύνοντες της ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για την αμερικανική συμμετοχή στην Έκθεση;
Είναι εξαιρετικό. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την Έκθεση. Τα πράγματα προχωρούν πολύ καλά. Νομίζω πως θα είναι μια υπέροχη εβδομάδα για τις αμερικανικές εταιρείες, για τους Έλληνες καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στις επιδείξεις και τα συνέδρια που θα έχουμε. Το θέμα του αμερικανικού περιπτέρου θα είναι «Αξιοποιώντας τη δύναμη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας» και σκοπεύουμε να προβάλουμε το αμερικανικό επιχειρηματικό πνεύμα και την πρωτοπορία που αποτελεί οδηγό της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας σε τομείς από την τεχνολογία ώς την εκπαίδευση. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό χωρίς τη βοήθεια και τη συνεργασία των ανθρώπων της Helexpo. Η συνεργασία μαζί τους υπήρξε εξαιρετική.
– Στην ευρύτερη οικονομική σφαίρα, θεωρεί η αμερικανική διοίκηση ικανοποιητικές τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις;
Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση, έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις και έχει κάνει σκληρή δουλειά για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και δείχνει σημαντική πρόοδο, την οποία μπορεί να δει κανείς μέσα από τους οικονομικούς δείκτες. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι πρώιμοι δείκτες αποτελούν πρόγνωση για καλύτερα πράγματα που θα έρθουν. Η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ιστορία ανθεκτικότητας και ανάκαμψης και είναι μια ιστορία που πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές και οι επιχειρήσεις θέλουν να αποτελέσουν κομμάτι της. Και συμμετέχοντας μπορούν να βοηθήσουν στο να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συμβάλουμε σε αυτή την ιστορία, αλλά εν τέλει η αλλαγή του αφηγήματος και η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που μόνο η ίδια η Ελλάδα μπορεί να κάνει.
– Συνοδεύσατε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά στις συναντήσεις που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Θα λέγατε ότι ήταν μια εποικοδομητική επίσκεψη; Προέκυψαν ευκαιρίες συνεργασίας;
Φυσικά. Η περιοδεία που πήγα με τον κ. Παππά ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα συνεργασίας πάνω σ’ ένα ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, το να φέρουμε τις καλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις που μπορούσαμε να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα γραφεία μας συνεργάστηκαν πολύ στενά πάνω σε όλες τις πτυχές του ταξιδιού. Μεταξύ των εταιρειών που συναντήσαμε ήταν οι Facebook, Netflix, Disney, Paramount, Entertainment Arts, Airbnb, MIT Media Lab, Boston Science Museum, Citibank, Motion Picture Association of America και άλλες. Και αναμένουμε μεγάλος αριθμός εξ αυτών να δώσει το «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια αυτή της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, που διήρκεσε μία εβδομάδα, έδειξε για ακόμη μια φορά την προσήλωσή μας στη συνεχιζόμενη σταθερότητα και ευημερία της Ελλάδας, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στη βελτίωση της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ενώ (παράλληλα) αυξάνουμε τις ευκαιρίες και επαφές των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρήσεων, που επωφελούνται από την πρόσβαση σε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας της Αμερικής.