Τα προσωπικά δεδομένα «έως και 2,7 εκατομμυρίων» Ευρωπαίων χρηστών του Facebook ενδέχεται να έχουν καταλήξει με «ανάρμοστο τρόπο» στην βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica (CA), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τα στοιχεία που της διαβίβασε ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.
Με αυτήν την εκτίμηση αναφορικά με την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται ο συνολικός αριθμός των 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που ενδεχομένως επηρεάστηκαν παγκοσμίως από το σκάνδαλο, τον οποίο αποκάλυψε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μέσου Μάρκ Ζούκερμπεργκ την Τετάρτη.
Δείτε: Facebook: Τα προσωπικά στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών κατέληξαν στην Cambridge Analytica
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το «Facebook μας επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα έως και 2,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ή προσώπων που διαμένουν στην ΕΕ, για να είμαστε πιο ακριβείς, ενδεχομένως εστάλησαν στην Cambridge Analytica με ανάρμοστο τρόπο» επισήμανε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.
Αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλη ως απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από το Facebook να της παράσχει σύντομα εξηγήσεις σχετικά με το σκάνδαλο που σχετίζεται με την εταιρεία Cambridge Analytica (CA).
Το Facebook εξηγεί στην επιστολή του «τα μέτρα που ελήφθησαν έκτοτε», σημειώνει ο Βίγκαντ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «εξετάσει ενδελεχώς» την απάντηση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
«Ωστόσο φαίνεται ήδη ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει «τηλεφωνική επικοινωνία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» μεταξύ της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βέρας Τζούροβα, και της δεύτερης τη τάξει στην ηγεσία του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ.
Το Νο 2 του Facebook παραδέχθηκε ότι υπήρξε «χαλαρότητα»
Το Facebook επέδειξε χαλαρότητα στο θέμα της προστασίας των χρηστών τα προσωπικά δεδομένα των οποίων κατέληξαν στην εταιρεία Cambridge Analytica, παραδέχθηκε σήμερα η γενική διευθύντρια του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Σέριλ Σάντμπεργκ.
Η ίδια διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι είναι «πιθανόν» να ανακαλυφθούν και άλλα κενά ασφαλείας.
«Δεν ήμασταν αρκετά επικεντρωμένοι στην προστασία, τα ίδια δεδομένα που μας επιτρέπουν να βιώσουμε κοινωνικές εμπειρίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο» είπε στο NBC η Σάντμπεργκ, η οποία είχε αποφύγει τις δηλώσεις μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Η εταιρεία Cambridge Analytica ανέκτησε, μέσω ενός ψυχολογικού τεστ στο οποίο είχαν απαντήσει 270.000 μέλη του Facebook, τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών, το 2014.
Το Facebook έμαθε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Cambridge Analytica είχε περισυλλέξει δεδομένα και ζήτησε τη διαγραφή του, διευκρίνισε η Σέριλ Σάντμπεργκ.
«Έπρεπε να το επαληθεύσουμε» υπογράμμισε. «Μας δόθηκαν νομικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους τους ότι τα είχαν σβήσει. Αυτό που εμείς δεν κάναμε ήταν το επόμενο βήμα, ένας έλεγχος, και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε τώρα».
Το υψηλόβαθμο στέλεχος μάλιστα παραδέχθηκε ότι είναι «πιθανό» να ανακαλυφθούν και άλλα κενά ασφαλείας στην προστασία των δεδομένων στο Facebook, προσθέτοντας: «γιαυτόν τον λόγο πραγματοποιούμε αυτόν τον έλεγχο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ