Στον νομό Έβρου συνεχίζεται η καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.
Το iefimerida κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Διδυμότειχο, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Παρασκευά Πατσουρίδη, έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 20 χιλιάδες στρέμματα. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του iefimerida, μπορεί ο καιρός να έχει βελτιωθεί πλέον και η στάθμη των νερών να κατεβαίνει, ωστόσο τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Διδυμότειχο θυμίζουν λιμνοθάλασσα, ενώ βυθισμένες στο νερό παραμένουν πολλές αγροτικές αποθήκες. Σε ολόκληρο τον νομό Έβρου εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 90.000 στρέμματα. Υπενθυμίζεται, ότι οι περισσότερες περιοχές στους Δήμους Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
20.000 στρέμματα πλήμμύρισαν μόνο στο Διδυμότειχο
«Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, μόνο στο Διδυμότειχο έχουν πλημμυρίσει περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα. Στα χωράφια αυτά οι αγρότες καλλιεργούσαν κυρίως σιτάρι και τριφύλλι. Έχουν καταστραφεί», δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο η ζημιά για τους αγρότες είναι διπλή, καθώς έχασαν όσα έσπειραν και βρίσκονται κάτω από το νερό και επιπλέον καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα αποστραγγιστούν τα νερά δεν είναι σε θέση να ξέρουν πότε θα μπορέσουν να σπείρουν ξανά, αφού αυτή την περίοδο ανέμεναν για να σπείρουν. Στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου καλλιεργούνται επίσης σκόρδα, σπαράγγια και άλλα είδη.
«Είναι μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες. Δεν ξέρουν αν θα προλάβουν αν σπείρουν ξανά. Το Διδυμότειχο είναι μια από τις περιοχές που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές, γιατί όλα τα χωρία που είναι κατά μήκος του Έβρου είναι πλημμυρισμένα», τονίζει ο κ. Πατσουρίδης και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ κάνει καταγραφή των εκτάσεων και μετά θα περάσουν οι γεωπόνοι να εκτιμήσουν τη ζημιά» τονίζει ο κ. Πατσουρίδης.
Καταστροφές και στους δρόμους
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, στην περιοχή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και αγροτικοί δρόμοι και ζητεί επιχορήγηση από το αρμόδιο υπουργείο. «Με τις καταιγίδες που είχε το Διδυμότειχο έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές πολλοί αγροτόδρομοι και αστικοί δρόμοι. Ο Δήμος δεν έχει κονδύλια. Πρέπει να γίνουν επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα οχήματα και να πάνε οι αγρότες στα χωράφια τους».
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες που έχουν πληγεί πρέπει μέχρι τις 10 Απριλίου να υποβάλλουν δηλώσεις για τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει. Σε κάθε περίπτωση, οι αποζημιώσεις που αναμένεται να καταβληθούν θα αφορούν μόνο στις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.
«Να καλύψει το Κράτος το κόστος για την αποστράγγιση»
Την ίδια στιγμή, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς έχει ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος από τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια που λειτουργούν για την αποστράγγιση των εκτάσεων που έχουν πλημμυρίσει.
«Ζητήσαμε, για πολλοστή φορά, την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα των λογαριασμών που επιβαρύνονται οι αγρότες του Έβρου, για τη λειτουργία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων. Είναι εύλογο, πως τα αντλιοστάσια αυτά που λειτουργούν για την αποστράγγιση εκτάσεων από πλημμύρες ποταμών, ρεμάτων και ομβρίων υδάτων, είναι ευθύνη του κράτους”, τονίζει ο κ. Πέτροβιτς σε δηλώσεις του και προσθέτει: “Τονίσαμε στο υπουργείο, πως οι παραγωγοί θα πρέπει να καταβάλλουν στον κάθε ΤΟΕΒ, μόνο τις εισφορές που τους αναλογούν για τα αρδευτικά αντλιοστάσια, χωρίς την επιπλέον δαπάνη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων. Ταυτόχρονα, εισηγηθήκαμε στο υπουργείο, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – να τους αναλάβει κρατικός φορέας, καθώς οι πληγέντες από πλημμύρες και καταστροφές αγρότες του Έβρου, δεν αντέχουν αυτό το επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος”.