Οι περισσότεροι εργάζονται για χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλει στο Left.gr o Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολάβους στον κλάδο των πετρελαιοειδών (σ.σ.: ο ίδιος, εργάζεται επί 10 χρόνια στα ΕΛΠΕ, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων), οι περίπου 1.500 εργολαβικοί των ΕΛΠΕ είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας:
«- εργάζονται, πολλοί από αυτούς, με ελαστικές μορφές εργασίας και υποχρεώνονται σε άδεια 45 ήμερων, μετά από τρεις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ώστε να μην αποκτήσουν τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία (σύμβαση αορίστου χρόνου)
– υφίστανται τραμπουκισμούς και απειλές, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, από τους υπεύθυνους των εργολαβικών εταιρειών
– βιώνουν φαινόμενα απλήρωτης, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασία και δεν “παίρνουν” βαρέα ανθυγιεινά ένσημα
– δεν «έχουν» τριετίες , επίδομα γάμου, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και βάρδιας…
– ο εμπαιγμός κορυφώθηκε με το “κόψιμο” των διατακτικών επιταγών, ύψους 60 ευρώ, που θα έπαιρναν εν όψει Πάσχα (σ.σ.: πρόκειται για κουπόνια super market που είχαν λάβει ως “δώρο” οι εργολαβικοί εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2017)».
«Πολλο’ι συνάδελφοι, όπως κι εγώ, βιώνουν αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και απαξίωσης, παρότι καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, όπως αποδεικνύει και η μακροχρόνια παραμονή μας στην επιχείρηση» τονίζει ο κ. Ζαρκινός.
«Οι εργολαβικές εταιρείες, παρά τις δικές μας πιέσεις αλλά και τις παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συμμορφώνονται μόνο προσωρινά και στη συνέχεια επιστρέφουν στις πρακτικές αυθαιρεσίας εναντίον μας», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει:
«Όταν επαναφέρουμε τα ζητήματα που προανέφερα, γινόμαστε “μπαλάκι” μεταξύ των εργολάβων και της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Έτσι, το σωματείο μας, που μετράει 1,5 περίπου χρόνο ζωής, αφού η κοροϊδία έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισε να κηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 και 11 Απριλίου (Τρίτη και Τετάρτη μετά το Πάσχα) στη Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Απριλίου (Τετάρτη μετά το Πάσχα) στην Αθήνα».
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με την πρώτη τους αυτή απεργία, διεκδικούν αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια, ανάλογα την ειδικότητα, συλλογικές συμβάσεις και κυρίως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τα ΕΛΠΕ «για όσους συναδέλφους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
«Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει και από την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στον κλάδο μας, με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, την οποία καταθέσαμε και στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς», τονίζει ο κ. Ζαρκινός.
«Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο στους χώρους δουλειάς μας, ώστε να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους και ασφαλείς συνθήκες και να πάψουν να μας φέρονται ως κατώτατο προσωπικό», το μήνυμα του σωματείου ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Την απεργία στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.