Τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου

Οι προθέσεις του ΔΝΤ και οι πιθανές λύσεις – Είναι εμφανές ότι και η γερμανική πλευρά συμφωνεί στο να προχωρήσει η όποια αναδιάρθρωση με το τέλος του προγράμματος

Ξανακάθονται στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να προχωρήσουν ακόμη ένα βήμα τη συζήτηση για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς ο χρόνος πιέζει και καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Μετά το πέρας του ορθόδοξου Πάσχα θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται και αυτή τη φορά θα είναι παρούσα και η επίσημη γερμανική αντίδραση.

Την Πέμπτη μετά το Πάσχα, ήτοι στις 12 Απριλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EWG (EuroWorking Group), το οποίο θα θέσει τις βάσεις για το ελληνικό ζήτημα, με πρώτο θέμα το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος. Είναι εμφανές ότι και η γερμανική πλευρά συμφωνεί στο να προχωρήσει η όποια αναδιάρθρωση με το τέλος του προγράμματος.

Τα σενάρια

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας ειδικά για το ελληνικό χρέος θα παρουσιάσει το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια ελάφρυνσης, καθώς επίσης και τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη σύμφωνα με το αποκαλούμενο «γαλλικό κλειδί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα δάνεια θα επιμηκυνθούν και τα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο χαμηλότερο του 2%. Στο «παιχνίδι» αναμένεται να… μπουν και τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές τράπεζες αγορασμένα σε πολύ χαμηλές τιμές, τα οποία αφήνουν μεγάλα κέρδη στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Επίσης, δεν αποκλείεται ο ESM να εξαγοράσει το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, το οποίο ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Η στάση του ΔΝΤ

Το ζήτημα είναι ποια στάση θα ακολουθήσει το ΔΝΤ. Αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την εαρινή σύνοδό του στις 20 – 22 Απριλίου, όπου το συμβούλιο του Ταμείου θα κληθεί να εγκρίνει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με βάση και τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης θα είναι ο βαθμός αποδοχής που θα έχει η λύση για το χρέος, η οποία θα υποστηριχτεί από τους Ευρωπαίους δανειστές και θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Από εκεί και πέρα, η ατζέντα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι πολύ πυκνή εκείνες τις ημέρες, αφού λίγο μετά τα μέσα του μήνα θα εκδοθούν τα αποτελέσματα της Eurostat για το κλείσιμο του 2017, τα οποία αναμένονται από τώρα πολύ ευνοϊκά, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιο από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί