Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αναφέρουν πως καλό είναι να περνά κανείς το Φαράγγι του Αγίου Νικολάου ή Φαράγγι του Ρούβα ή του Γάφαρη το καλοκαιράκι γιατί το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης είναι υψηλή η στάθμη του νερού, που το διασχίζει, και ίσως αποδειχθεί επικίνδυνο.
Ο μεγάλος καταρράκτης δίπλα στο μονοπάτι όπως αποτυπώθηκε την 1η Απριλίου 2018 από το Χρήστο Οικονομάκη |
Ο μεγάλος καταρράκτης του φαραγιού δίπλα στο μονοπάτι όπως αποτυπώθηκε το 2017 από το Χρήστο Οικονομάκη |
Προφανώς όταν έγραφαν αυτές τις οδηγίες δεν είχαν υπολογίσει τη φετινή ανομβρία αλλά και τη χρόνο με το χρόνο μείωση του νερού, που δυστυχώς σήμερα έχει αφήσει το όμορφο φαράγγι και τους καταρράκτες του χωρίς σταγόνα νερού.
Η εικόνα που αντικρύζει ο περιπατητής αυτή την εποχή είναι θλιβερή. Εκεί όπου άλλοτε κυλούσε το νερό, και φαίνεται πως έχει χαράξει το πέρασμα του πάνω από τους βράχους, σήμερα υπάρχει μόνο ξηρασία.
Ο καταρράκτης το 2007. Η σύγκριση με πέρυσι δίνει το στίγμα γι αυτό που συνέβη φέτος. Φώτο Χρήστος Οικονομάκης |
Στην Κυριακάτικη εκδρομή του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου στην περιοχή όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν επισκεφθεί ξανά, κατά το παρελθόν, το φαράγγι, δεν είχαν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα τους: ξερή η κοίτη του φαραγγιού, χώμα που διψάει, δέντρα που ήδη δοκιμάζονται από την ανομβρία, καταρράκτες στεγνοί, λίμνες ανύπαρκτες.
Η εικόνα του καταρράκτη σήμερα, φώτο Χρήστος Οικονομάκης |
Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της τραγικής, πραγματικά, εικόνας, που καιρός είναι να μας προβληματίσει όλους σταματώντας να αποδίδουμε το πρόβλημα σε συγκυρία που δεν θα επαναληφθεί.
Μέχρι και πέρυσι η ροή νερού σε αυτό το φαράγγι ήταν σημαντική και το ότι φέτος είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει το φράγμα της Φανερωμένης, του Αποσελέμη αλλά και οι διάσπαρτες στην περιφέρειας του Ηρακλείου και Λασιθίου λιμνοδεξαμένες, οφείλουν να κινητοποιήσουν τους πάντες σε αναζήτηση συνολικής λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα κι όχι σχέδια επί χάρτου, που αποδεικνύονται ουτοπίες.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το έδαφος κάτω απο τον καταρράκτη είναι στεγνό ούτε καν νωπό |
Μέχρι σήμερα αυτά τα σχέδια τα έχει πληρώσει ακριβά το νησί μας, άνευ ουσιαστικού αποτέλεσματος, δυστυχώς, οπότε καιρός είναι, έστω στο και πέντε, οι αρχές να ανασκουμπωθούν και να αναλάβουν δράση αν δεν θέλουμε να δούμε την ερημοποίηση να μας χτυπάει την πόρτα και ν’ αγοράζουμε το νερό χρυσάφι
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το φαράγγι του Γάφαρη θεωρείται από τα σημαντικότερα του Ψηλορείτη, λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας και των γεωλογικών σχηματισμών του. Μέχρι και πέρυσι η διάσχιση του προσέφερε το εντυπωσιακό θέαμα των μικρών και μεγαλύτερων καταρρακτών αλλά και των μικρών λιμνών που σχημάτιζαν οι μεγάλες ποσότητες νερού που χύνονταν στην κοίτη του. Φέτος όλη αυτή η αλυσίδα έχει αρχίσει να σπάει κι εφόσον χάθηκε το νερό γιατί να μην έχει σειρά τώρα η χλωρίδα και η πανίδα;
Της Ελένης Βασιλάκη, e-storieskritis.gr Φωτογραφίες: Χρήστος Οικονομάκης