Ξεπερνάει τα όρια με τους “δύο”. Αγνοεί την Ευρώπη. Προκαλεί με τους “οκτώ” – Απάντηση Μαξίμου σε πολύ υψηλούς τόνους
Κάθε μέρα που περνάει με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να κρατούνται στην Ανδριανούπολη χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες εντείνει την ενόχληση της Αθήνας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους πως η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για πολιτικούς λόγους.
Την ίδια ώρα, ο -ντυμένος στα χακί- Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του στρατού στο μεθοριακό φυλάκιο του Χατάικ, συσχέτισε την περίπτωση των δύο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, μια εβδομάδα μετά την ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα και την καταδίκη της προκλητικότητας των γειτόνων μας από τις Βρυξέλες. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της» σχολίαζε μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με μια ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους.
Πρόκληση Ερντογάν
«Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν, είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Γι’ αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα», ανέφερε σε ακόμη μια βαθιά εθνικιστική και προκλητική ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη Κυριακή. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι το θέμα με τους «8» θα το διευθετούσε σε 15 μέρες. «Πέρασαν μέρες, μήνες και ακόμα να παραδοθούν οι 8 Γκιουλενιστές», σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς τους ξανά «τρομοκράτες».
«Ο Τούρκος Πρόεδρος, αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των οκτώ, είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ’ ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα», σχολίαζε το Μαξίμου σηκώνοντας το γάντι των προκλήσεων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου.
Η Αθήνα ζητάει εξηγήσεις
Επιπλέον η Αθήνα ζητάει μετ’ επιτάσεως από την Άγκυρα να απαντήσει για ποιον λόγο κρατούνται ακόμη οι δύο αξιωματικοί στην Ανδριανούπολη χωρίς να γνωρίζει κανείς τον λόγο, ενώ και επισήμως σημειώνεται πως εκτελούσαν έρευνα για διακίνηση μεταναστών. Θέση που είχε αναφέρει πρώτη φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους», τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να περάσουν ορισμένα μέτρα στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις». Καταλήγοντας στο σχόλιό του το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «γνωρίζει καλά πως αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».
«Έχει αρχίσει να ξεπερνάει τα όρια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και ένα μήνα χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το περιστατικό για πολιτικούς λόγους.
Πλήρως ανόμοιες υποθέσεις
«Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συσχετισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο πλήρως ανόμοιες υποθέσεις, που δεν έχουν να κάνουν τίποτε μεταξύ τους», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δήλωση Καμμένου περί «ομηρείας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν πεί από την πρώτη στιγμή ότι είναι πιθανό η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για λόγους πολιτικούς, διπλωματικούς, για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Εξήγησε δε ότι στην πρώτη φάση διαχείρισης του ζητήματος «προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια γραμμή διαπραγμάτευσης, η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η βασική μας μέριμνα ήταν να επιτύχουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην Ελλάδα», προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα «χωρίς οξύνσεις και χωρίς εντάσεις».
Διπλωματικά απομονωμένη η Τουρκία
Όπως επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος, η Τουρκία οδηγείται σε διαρκείς οξύνσεις και προκλήσεις διότι από τη μια βρίσκεται «διπλωματικά απομονωμένη» και από την άλλη «προσπαθεί να χαράξει μια στρατηγική υπεράσπισης του εαυτού της». «Αυτός δεν είναι αποτελεσματικός δρόμος για την Τουρκία, δεν είναι δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής και στην αποκλιμάκωση της έντασης», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «σιγά σιγά η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να το κατανοεί».
Την άποψη πως η Τουρκία απομονώνεται εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5. «Αντί να χτίζει γέφυρες, τις γκρεμίζει», σημείωσε, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή η φραστική επιθετικότητα δεν θα εξελιχθεί «σε κάτι θερμότερο». «Αν και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να συμβεί από λάθος ή από ατύχημα», πρόσθεσε.«Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι και να παραχωρήσουμε οτιδήποτε και η πολιτική μας είναι αυτή της ήρεμης δύναμης», υπογράμμισε.
Χαρακτήρισε ακόμη «ιστορική» τη δήλωση εκ μέρους της Ε.Ε. που χαρακτηρίζει κάθε συμπεριφορά ανάλογη της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Άρα η συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας να παραβιάζει το FYR, τον εθνικό εναέριο χώρο μας ή τα εθνικά μας ύδατα, που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε τον χαρακτήρα της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, τώρα, μετά την απόφαση αυτή, δεν προκύπτει πια ως μια προσπάθεια πολιτικοστρατιωτική να αμφισβητήσει το νομικό καθεστώς, χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα σαν παράβαση, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την εκθέτει σαν κράτος – ταραξία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.
Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Μαξίμου
Σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών απάντησε αργά χθες η Άγκυρα στο Μαξίμου: «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη χώρα μας δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές άρχισαν να χρησιμοποιούν κατά της χώρας μας ένα ύφος του οποίου το επίπεδο είναι ολοένα και χαμηλότερο. Με θλίψη αντιμετωπίζουμε αυτές τις εκφράσεις που δεν συνάδουν με σοβαρότητα κράτους».
Ανεύθυνη η στάση Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα
Για πλήρη ανευθυνότητα στα εθνικά θέματα κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δ. Τζανακόπουλος με αφορμή την άρνηση του Κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών. «Όταν έχουμε μια στάση από την Τουρκία που είναι στάση κλιμάκωσης, στάση όξυνσης, στάση προκλητικότητας, και η Ν.Δ. επιλέγει να μην δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον υπουργό Εξωτερικών για να έχει επίσημη ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξέφρασε επιπλέον την άποψη πως με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας θα έπρεπε η Ελλάδα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής να μπορέσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα δευτερεύουσας έντασης θέματα, όπως με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
«Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πρώτη προτεραιότητα ή προτεραιότητα γενικώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.
Ν. Κακλαμάνης: Με καλύπτει το σχόλιο Μαξίμου
Προσοχή συνέστησε στα εθνικά θέματα ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης, που εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχόλιο του Μαξίμου την Κυριακή. «Με καλύπτει συναισθηματικά -ίσως και πολιτικά- η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά.
Ευ. Αντώναρος: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση
«Άξια συγχαρητηρίων» χαρακτήρισε την «ανυποχώρητη και υπερήφανη στάση της ελληνικής κυβερνησης» απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν ο Ευ. Αντώναρος προσθέτοντας: «φαντάζομαι τη στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας».