Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «οι λεκτικές κορώνες της Άγκυρας είναι ένδειξη αδυναμίας». Η κατάσταση είναι ποιοτικά καινούργια και η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» σημείωσε.
«Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι δε μπορεί να τον κερδίσει», είπε. Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ξέροντας ότι δεν θα γίνει πόλεμος και κυρίως έχοντας εμπιστοσύνη, στην αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας». Επισήμανε στη συνέχεια ότι «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και θέλει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, γι` αυτό και προσπαθεί να διατηρεί συνεχώς ένταση, και με τον τρόπο αυτό να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αμφισβητήσει, αυτά που μας δίνει χωρίς καμία επιφύλαξη το διεθνές δίκαιο».
«Εκείνο όμως που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις αυτές της Τουρκίας, συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
Προσκεκλημένος στην ίδια εκπομπή ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο», διότι υπάρχει συσσωρευμένη ένταση στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο σε ποσότητα αλλά και σε διάρκεια.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανείς δε μπορεί να αποκλείσει μια κλιμάκωση ακόμη και θερμού επεισοδίου. Όχι γιατί το επιθυμεί ο κ. Ερντογάν αλλά γιατί με τόση ένταση μια λάθος αξιολόγηση, μια λάθος εκτίμηση της στιγμής μια παρανόηση ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο», πιθανολογώντας ότι δεν αποκλείεται να συμβεί τους επόμενους δύο μήνες καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο επεισόδιο στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας, επιδιώκοντας ενδεχομένως οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και να γίνουν νωρίτερα συμπίπτοντας είτε με την επέτειο των δυο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο ή στην επέτειο της νίκης στην Αφρίν.
O εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι δε συμφωνεί ούτε με την αισιόδοξη οπτική της κυβέρνησης ούτε με την εκτίμηση ότι σχετίζονται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.
«Η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και βλέπει ότι ο χάρτης είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθεί διαφορετικά και σπεύδει να προλάβει, ενώ με τη νίκη στην Αφρίν επιδόθηκε σε ένα αντιδυτικό παραλήρημα» είπε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι αυτό που μπορούμε να αντιπαραθέσουμε, είναι πως εμείς είμαστε η χώρα-μέλος της ΕΕ, «χώρα της δύναμης και της σταθερότητας στην περιοχή που έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Δύση», ενώ ανέδειξε την ανάγκη να επιλυθούν οι εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά μας, με το ονοματολογικό. «Η θέση μας για το θέμα της ΠΓΔΜ ήταν σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγές στο Σύνταγμα και εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Μακάρι να καταλήξουμε σε συμφωνία και να λυθεί ένα ζήτημα που όπως έχει εξελιχθεί είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» σημείωσε.
ΕΡΤ