Ραντεβού στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Περιστέρι δίνουν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ε. Κοτσάμπασης και ΣΙΑ Ο.Ε.», η οποία έβαλε λουκέτο την προηγούμενη εβδομάδα στα κυλικεία εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνάντηση την εταιρεία αναμένεται να εκπροσωπήσει πληρεξούσιος δικηγόρος, αφού, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού, ο ιδιοκτήτης Ε. Κοτσάμπασης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο εδώ και μέρες.
Η «Εφ.Συν.» ήρθε σε επαφή με εργαζόμενο στην εταιρεία -τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- όπου, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε, το λουκέτο φαίνεται να ήταν προγραμματισμένο εδώ και δύο εβδομάδες.
«Επιστρέφαμε παραγγελίες από τους προμηθευτές, χωρίς καν να τις ανοίξουμε. Από υπεύθυνο μας ειπώθηκε πως ήταν χαλασμένες γι’ αυτό τις γυρίζαμε, αλλά ήταν πολλές οι συσκευασίες. Ολες χαλασμένες ήταν;», αναρωτιέται.
Ο ίδιος εργαζόμενος λέει πως τα πρώτα δείγματα φάνηκαν πριν από περίπου 20 μέρες, όταν η εταιρεία πλήρωσε τους μάγειρες του catering με μετρητά και δεν έβαλε τον μισθό τους στην τράπεζα, ως όφειλε.
«Γιατί να το κάνουν αυτό;», ρωτάει και παράλληλα καταγγέλλει ότι στους περισσότερους εργαζομένους των κυλικείων οφείλονται μισθοί 2 μηνών.
Τον ρωτάμε να μας πει πώς μπήκε στην εταιρεία:
«Πήγα στο Περιστέρι που είναι τα κεντρικά και υπέγραψα σύμβαση αορίστου χρόνου με μισθό 492 ευρώ καθαρά για πενθήμερη, οκτάωρη εργασία. Νυχτερινά και αργία είχα μάθει πως πληρώνονται εξτρά. Στην αρχή μού είχαν πει πως η μισθοδοσία καθυστερεί περίπου 10-15 μέρες το πολύ. Μετά έμαθα πως η καθυστέρηση ήταν μεγαλύτερη».
Πότε μάθατε για το λουκέτο; είναι η επόμενη ερώτησή μας:
«Πήγα την περασμένη Δευτέρα για δουλειά και είδα το κυλικείο κλειστό. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς. Μετά έμαθα ότι μπήκαν κάποιοι από την εταιρεία νύχτα και σήκωσαν τα πάντα, ακόμα και τον υπάλληλο που είχε νυχτερινή βάρδια τον έδιωξαν επί τόπου. Την περασμένη Πέμπτη που βρεθήκαμε περίπου 70 άτομα στην Επιθεώρηση Εργασίας άκουσα και άλλους συναδέλφους να λένε πως δεν είχαν καμία ενημέρωση, κανείς δεν ήξερε πως τα κυλικεία θα κλείσουν. Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι υπεύθυνοι καταστημάτων ανάμεσά τους που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η εταιρεία δεν θα μας αφήσει έτσι, θα πληρώσει όλα τα χρωστούμενα. Εμείς είμαστε όμηροι τώρα γιατί δεν μας έχει απολύσει κανείς. Δεν μπορούμε να εργαστούμε αλλού αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν βρεθεί δουλειά. Θα πρέπει να παραιτηθούμε. Αλλά πώς παραιτείσαι όταν έχεις να λαμβάνεις αλλά δεν ξέρεις αν και πότε;»
Οι συμβάσεις
Η εταιρεία «Ε. Κοτσάμπασης και ΣΙΑ Ο.Ε.» είχε συνάψει ουκ ολίγες συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου τα τελευταία χρόνια.
Κάποιες εξ αυτών ήταν με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ειδικότερα με τα 2 κυλικεία του 401 ΓΣΝΑ, τα 2 κυλικεία του 251 ΓΝΑ, το κυλικείο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, εκείνο του Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ), το κυλικείο του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, ενώ με μια αναζήτηση στη «Διαύγεια» διαπιστώνει κανείς πως είχε δοσοληψίες με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ.ά.
Ηδη το 251 ΓΝΑ προχωρά σε νέο διαγωνισμό για τα κυλικεία του -η σχετική προκήρυξη αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» την περασμένη Παρασκευή- και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιπες μονάδες αλλά και φορείς.
Κάποιοι μάλιστα ίσως ήδη να έχουν καθυστερήσει, αφού οι υπηρεσίες που πρόσφεραν τα κυλικεία είναι απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων στις οποίες βρίσκονται.
Για παράδειγμα, από τα 2 κυλικεία του 401 ΓΣΝΑ, όπως μας μεταφέρθηκε από εργαζομένους του νοσοκομείου, εξυπηρετούνταν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι και το γεγονός ότι αυτά είναι κλειστά από τις 26 Μαρτίου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα κυλικεία.
Η σύμβαση της εταιρείας με το 251 ΓΝΑ, όπως είχε αναρτηθεί δημόσια στις 25/1/2017, προέβλεπε πως το μίσθωμα θα ανερχόταν στα 4.440 ευρώ τον μήνα.
Οσο κι αν ψάξαμε στη «Διαύγεια» δεν βρήκαμε την αντίστοιχη σύμβαση με το 401 ΓΣΝΑ, παρά μόνο μια προκήρυξη διαγωνισμού για τα κυλικεία, στις 28/12/2016, σύμφωνα με τους όρους της οποίας, ο όποιος ανάδοχος θα έπρεπε να καταβάλλει στο νοσοκομείο το λιγότερο 12.000 ευρώ τον μήνα. Υποθέτουμε ότι και αυτή η σύμβαση κάπου θα υπάρχει.
Στρατιωτική πηγή που ασχολείται με το θέμα από τότε που έγινε γνωστό, μας μετέφερε τους προβληματισμούς της για τα εν λόγω λουκέτα, καθώς τα κυλικεία των στρατιωτικών μονάδων ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα.
Μόνο για τα κυλικεία των 2 στρατιωτικών νοσοκομείων υπολογίζεται πως τα έσοδα ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα.
Συνεπώς, αυτό που δεν είναι κατανοητό αυτή τη στιγμή, είναι γιατί η εταιρεία χρωστούσε τόσο στον Στρατό (νοίκια 3,4 μηνών) όσο και στους υπαλλήλους της.
Οπως μας ειπώθηκε από την ίδια πηγή, το κυλικείο του ΕΚΕΜΣ είχε δύο μνηστήρες όταν έγινε ο σχετικός διαγωνισμός. Τον πήρε τελικά ο Κοτσάμπασης γιατί ο δεύτερος υποψήφιος δεν κατέθεσε στο τέλος κάτι εξαιρετικά απλό, την υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία αποδεχόταν τους όρους του διαγωνισμού.
«Ηταν πολύ περίεργο γιατί επρόκειτο για κάτι απλό. Και όμως, ο άλλος υποψήφιος δεν ενδιαφέρθηκε καν να φέρει αυτό το χαρτί και έτσι έχασε τον διαγωνισμό».
Ποιοι βρίσκονται πίσω από τον Ε. Κοτσάμπαση
Η εταιρεία «Ε. Κοτσάμπασης και ΣΙΑ Ο.Ε.» συνδέεται με τουλάχιστον τρεις εταιρείες που αποτελούν κομμάτι της, την Athens Golf Club Catering, την ΕΛΕΤΕΣ ΕΠΕ και το Φαγάκι της Γιαγιάς.
Μια αναζήτηση ωστόσο στα αρχεία του μητρώου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών δίνει μιαν άλλη διάσταση για το ποιος ήταν ο κ. Κοτσάμπασης και ποιους εκπροσωπούσε.
● Ειδικότερα, στις 4 Νοεμβρίου του 2015 καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η υπ. αρ. 10970/99/2015 συμβολαιογραφική πράξη από την οποία προέκυπτε ότι τροποποιήθηκαν άρθρα του καταστατικού της ΕΛΕΤΕΣ ΕΠΕ και ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης υπήρξε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας κατά 654.000 ευρώ.
Στον συμβολαιογράφο παρουσιάστηκε ο Ε. Κοτσάμπασης «ως πληρεξούσιος, αντιπρόσωπος και αντίκλητος της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία Brevost Limited (offshore) που εδρεύει στη Λευκωσία Κύπρου. […] Η από αυτόν εκπροσωπούμενη στο παρόν εταιρεία με την επωνυμία Brevost Limited είναι μοναδική εταίρος της μονοπρόσωπης ΕΠΕ με την επωνυμία ΕΛΕΤΕΣ με έδρα τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και με κεφάλαιο 1.146.000 ευρώ».
Στη συνέχεια η πράξη αναφέρεται στην αρχική σύσταση της εταιρείας τρία χρόνια νωρίτερα, όπου ανάμεσα στα ονόματα εκείνων που τη συνέστησαν δεν υπάρχει εκείνο του Ε. Κοτσάμπαση. Το δε αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν μόλις 18.000 ευρώ.
Λίγο καιρό αργότερα οι αρχικοί εταίροι πούλησαν και μεταβίβασαν τα μερίδιά τους στην Brevost Limited και αποχώρησαν.
Ακολουθούν σταδιακές αυξήσεις κεφαλαίου και τελικά το 2015 τα κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονταν σε 1,8 εκατ. ευρώ.
Διαχειριστές της εταιρείας ορίστηκαν ο Ε. Κοτσάμπασης και η Σ. Ρεσβάνη.
● Στις 23 Ιουνίου 2016 καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η υπ. αρ. 9225/23/5/2017 συμβολαιογραφική πράξη από την οποία προέκυπταν νέες τροποποιήσεις στο καταστατικό με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Ειδικότερα, «έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Περιστερίου […]. Το κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. […] Παύεται από διαχειρίστρια η Σ. Ρεσβάνη και μοναδικός διαχειριστής θα είναι ο Ε. Κοτσάμπασης», ο οποίος έχει και τον ρόλο του εκκαθαριστή της εταιρείας.
● Τρεις μέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου του 2016 καταχωρίζεται νέα συμβολαιογραφική πράξη που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ε. Κοτσάμπασης και ΣΙΑ Ο.Ε.», με αρχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, όπου το 99% ανήκει στην ΕΛΕΤΕΣ ΕΠΕ και το 1% στον Ε. Κοτσάμπαση.
Με άρωμα οικογένειας Ρέστη η Brevost Limited
Οπως είδαμε πιο πάνω, ο Ε. Κοτσάμπασης λειτουργούσε ως αντιπρόσωπος της κυπριακής εταιρείας Brevost Limited.
Από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι στην εταιρεία αυτοί συμμετέχουν οι κ. Μάριος Λαζάρου, Σάββας Πολυδώρου, μια άλλη offshore εταιρεία, η Cyproliaison Ltd και ο κ. Ιωσήφ Ματαράσο.
Ο κ. Ματαράσο είναι σύζυγος της Καίτης Ρέστη, αδελφής του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά 17 χρόνια πριν.
Αντιγράφουμε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» (7 Σεπ. 2001):
«Σε δίκη με την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών οι δύο ιδιοκτήτες και ο πολιτικός μηχανικός του εργοστασίου της Βιοκίτ στο Μενίδι, που κατέρρευσε στον σεισμό της Αττικής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Πρόκειται για τους Ιωσήφ και Ισαάκ Ματαράσο και τον μηχανικό Νίκο Τζίτζη. Το βούλευμα κάνει λόγο για σωρεία παραλείψεων εν γνώσει των τριών κατηγορουμένων».
Τελικά, όπως και στις άλλες περιπτώσεις κατάρρευσης κτιρίων εκείνου του σεισμού (Ρικομέξ, Φαράν κ.λπ.) οι κατηγορούμενοι θα πέσουν στα μαλακά.
Στη συνέχεια ο Ι. Ματαράσο συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας FBB, το σκάνδαλο που οδήγησε στη σύλληψη του Βίκτωρα Ρέστη με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εισαγγελέας Π. Νικολούδης «όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είμαι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μία και μόνο τράπεζα (όπως η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η FBB του Βίκτωρα Ρέστη και η Τράπεζα Χαλκίδας)».