«Είμαστε ένας λαός της ειρήνης και της δημοκρατίας. Στέλνουμε σε όλους τους λαούς της γης, από εδώ το Μεσολόγγι, το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας. Ιδίως στους γείτονές μας, τους λέμε ότι είμαστε εδώ να ζήσουμε μαζί να συνδημιουργήσουμε, να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα, αλλά υπάρχει μία προϋπόθεση στην οποία είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι και αυτό λέγεται υπεράσπιση της πατρίδας, αυτό λέγεται υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, των συνόρων και του εδάφους.»
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, στο επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμή του, για την 192η επέτειο εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα το λέω πάντα, τα σύνορά μας και το έδαφός μας είναι σύνορα και έδαφος και κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό και το χρέος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο». Σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν θέλουμε τίποτα από αυτό το οποίο δεν μας ανήκει» και συμπλήρωσε: «Έχουμε όμως πάρει την απόφαση όλοι ενωμένοι να υπερασπιστούμε αυτό που το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μας δίνουν. Εκείνο που η ίδια ιστορία μας έχει δώσει, χωρίς, το τονίζω, να διεκδικούμε τίποτε απολύτως, αλλά δεν παραχωρούμε τίποτα. Και σε αυτό δεν υπολογίζουμε τη δύναμη άλλων, υπολογίζουμε μόνο τη δύναμη της ψυχής μας και την ενότητά μας».
«Κάποιοι, το παρακολουθώ το τελευταίο καιρό» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συνηθίζουν, αναπολώντας το παρελθόν, να μετρούν τη δύναμη των λαών και των κρατών με τα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά εμείς δεν ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο» και εξήγησε: «Δεν διεκδικούμε ούτε μέτρο από κανέναν και δεν παραχωρούμε ούτε μέτρο από αυτό που μας ανήκει. Αλλά για μας αυτός ο αγώνας είναι ένας εθνικός αγώνας, ένας αγώνας ύπαρξης και αυτό τον αγώνα τον δίνουμε, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν. Γιατί για μας ισχύει πάντα αυτό που ο μεσολογγίτης μεγάλος μας και αυτός εθνικός ποιητής είχε πει για τη ψυχή και τη δύναμη των Ελλήνων. Ο Κωστής Παλαμάς είχε πει ότι “η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πλήρωμα μετριέται και με το αίμα”. Το αίμα, το τονίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σε ορισμένους, το αίμα που είμαστε έτοιμοι να χύσουμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, όχι για να διεκδικήσουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτό προς πάσα κατεύθυνση, για να γνωρίζουν ότι είμαστε φίλοι, αλλά και αποφασισμένοι Έλληνες να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, τα ιερά και τα όσια τούτου του τόπου».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η δύναμη μας στα μεγάλα και τα σημαντικά, είναι η ενότητά μας, η αρραγής ενότητά μας» και πρόσθεσε: «Σε μία δημοκρατία οι διαφορές είναι απολύτως θεμιτές. Οι διαφορές και η σύνθεσή τους είναι εκείνες που κάνουν τη δημοκρατία πιο δυνατή. Οι εναλλαγές εκείνων που κυβερνούν, είναι η δύναμη της ίδιας δημοκρατίας, αλλά οι στόχοι στα μεγάλα και στα σημαντικά είναι μόνιμοι και διαρκείς. Και εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις, ιδίως στα μεγάλα και σημαντικά εθνικά μας θέματα, τα οποία σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ ζέοντα στην κυριολεξία. Αυτά θα τα υπερασπιστούμε ενωμένοι, για να αποδείξουμε εντός και εκτός Ελλάδας ότι είμαστε άξιοι των προγόνων και πρέπει να μας υπολογίζουν μέσα από την ενότητά μας και τη δύναμη που έχουμε, ότι θα συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην πορεία και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά και στην πορεία της ανθρωπότητας, της ταραγμένης ανθρωπότητας.»
Αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από το Μεσολόγγι δεν ξεπήδησε μονάχα η φλόγα της ελευθερίας. Αυτός ο τόπος, με τη θυσία της φρουράς του Μεσολογγίου και όχι μόνο εξέπεμψε ένα μήνυμα, το οποίο άλλαξε την πορεία των αγώνων και των λαών της Ευρώπης. Πριν από το Μεσολόγγι, πριν από την ηρωική έξοδο, πριν από τη θυσία, όλοι θεωρούσαν δεδομένο, ότι θα διατηρείτο το καθεστώς των μεγάλων αυτοκρατοριών. Η πάγια επιδίωξη της Ιεράς Συμμαχίας και του Μέτρνιχ, μάρτυρας ο Λόρδος Βύρων. Χάρη στο Μεσολόγγι και στην θυσία, χάρη στο φιλελληνικό κίνημα που ήταν μία συγκλονιστική εξέγερση συνειδήσεων, οι λαοί, τα έθνη απέκτησαν την ελευθερία τους. Έγιναν κυρίαρχα και με τη δική τους μόνο απόφαση μπορούν να συμμετέχουν σε συμμαχίες και μπορούν να συμμετέχουν σε ευρύτερους σχηματισμούς, όπως συμβαίνει σήμερα με αυτή την παγκόσμια πραγματικά δύναμη, ειρηνική, δημοκρατική δύναμη, δύναμη δημιουργίας, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία μετέχουμε και εμείς. Αυτό είναι το Μεσολόγγι, είναι ένας τόπος ο οποίος εκπέμπει μηνύματα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο. Το Μεσολόγγι ξεπερνάει τα σύνορα μας, το Μεσολόγγι έκανε την ιστορία της Ελλάδας, ιστορία της Ευρώπης, ιστορία του κόσμου, λίκνο διδαγμάτων. Και εμείς σήμερα, τούτες τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να διδασκόμαστε και διδασκόμαστε και εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα, στο δρόμο της δικής μας δημιουργίας. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω για μία φορά ακόμη. Δεν μπορεί να σταθούμε μόνο πίσω από τη μεγάλη κληρονομιά των προγόνων μας, πρέπει να χτίσουμε το δικό μας μέλλον».
ΑΠΕ-ΜΠΕ