Τους επτά έχουν φθάσει οι νεκροί και τους 500 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις σε διάφορα σημεία των συνόρων της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ισλαμιστικής Χαμάς και άλλων οργανώσεων, άρχισαν διαμαρτυρία έξι εβδομάδων, δήλωσαν ιατρικοί αξιωματούχοι στη Γάζα.
Ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών και οι περισσότεροι από τα θύματα πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές το απόγευμα.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.
Οι διαδηλωτές έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, η οποία έχει τον τίτλο «Μεγάλη Πορεία Επιστροφής».
Από ισραηλινής πλευράς γίνεται και χρήση δακρυγόνων.
«Ούτε εκατοστό»
Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης».
Η ισραηλινή The Jerusalem Post ανέφερε επίσης ότι σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γεχίγια Σινγουάρ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί σύγκρουση με το Ισραήλ» και τόνισε ότι «η ευθύνη για οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανήκει εξ ολοκλήρου στη Χαμάς και στις άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν» στις ταραχές.
Ο εθνικιστής δεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο κίνηση, έγραψε στα αραβικά στο Twitter, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παίζει με τις ζωές των πολιτών και προειδοποίησε τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία.
Τι αφορούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας;
Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής, με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ απαντά ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
naftemporiki.gr