Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, σε αρμόδια κυβερνητικά κέντρα έφτασαν φήμες ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο, πριν και μετά τις ημέρες του Πάσχα, και σε μια περίοδο όπου ξεκινά για τα καλά η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα.
Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι δεν θα αποκλειόταν ακόμη κι ένα «θερμό» επεισόδιο ή μια ρήξη τύπου «Ιμια 2» προκειμένου να πληγεί η σεζόν για τη χώρα μας και ταυτόχρονα να πιέσει η Άγκυρα ώστε να μπουν στο τραπέζι ζητήματα – ταμπού για την ελληνική πλευρά, όπως οι «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα οικόπεδα με ενεργειακό πλούτο.
Πολλοί συνδέουν τις φήμες για «θερμό» Απρίλιο με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.
Οι δικηγόροι των αξιωματικών υποστήριζαν χθες ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να πάνε στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και να μείνουν ελεύθεροι αφού πέρασε το ανώτατο όριο κράτησής τους.
Εχει παρέλθει ένα 18μηνο δηλαδή, από την 16η Ιουλίου 2016 που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, επομένως δεν μπορούν να παραμένουν στη φυλακή. Και τότε φυσικά θα ξεκινήσει ο «Γολγοθάς» της φύλαξής τους καθώς εκφράζονται φόβοι για την σωματική τους ακεραιότητα αν μείνουν χωρίς αστυνομική προστασία.
Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να τους αφήσει ελεύθερους και το ελληνικό κράτος να τους προστατέψει εντός του ελληνικού εδάφους. Αν, λοιπόν, η απόφαση αυτή βγει μέχρι τα τέλη Απριλίου είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα αφήσει να περάσει έτσι εύκολα αυτό.
Η υπόθεση των 8 στρατιωτικών έχει αναχθεί σε μείζον ελληνοτουρκικό πρόβλημα, σε συνδυασμό βεβαίως με τους δύο Ελληνες αιχμαλώτους. Μόλις χθες ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στην ίδια ζυγαριά δύο παράνομα φυλακισμένους με 8 αιτούντες πολιτικό άσυλο γιατί φοβούνται για τη ζωή τους αν τους απελάσουν. Και μόλις χθες έθεσε εμμέσως θέμα ανταλλαγής, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί από την πλευρά της Ελλάδας.
Χθες στο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας ο Ερντογάν επέστρεψε στον γνωστό ακραίο λόγο του θέτοντας θέμα τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Και ταυτόχρονα χαρακτήρισε «κακούς γείτονες» τους Ελληνες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ρίξει τους τόνους, όσο κι αν πιέζεται από την ΕΕ.
Αν ωστόσο, πάει ένα ακόμη βήμα παραπάνω η Αγκυρα, με την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου θα μπορούσε να το κάνει τώρα που η υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών συνδέεται με τους 8 Τούρκους. Και τώρα που στο Αιγαίο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές και διεξάγει ασκήσεις ακόμη και με πραγματικά πυρά.
Ενώ χθες το ελληνικό Πεντάγωνο διέταξε άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας και μάλιστα στα Δωδεκάνησα. Σε μια περιοχή γεμάτη από βραχονησίδες και με το Καστελόριζο να αποτελεί μόνιμο στόχο για τους Τούρκους.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την πρόβλεψη του αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ ο οποίος είπε ότι λόγω της συγκέντρωσης τέτοιων πολεμικών μηχανών στην περιοχή θα μπορούσε να γίνει «θερμό» επεισόδιο.
Η πιθανότητα απελευθέρωσης των «8» που για την Άγκυρα θεωρούνται πραξικοπηματίες, απλά θα αποτελούσε casus belli» για την γειτονική χώρα.
H ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, όμως, είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας. Αλλωστε, το Σάββατο που πέρασε τα «Νέα» είχαν αναφέρει 18 σημεία στο Αιγαίο που θα μπορούσαν να είναι πρόσφορα για απόβαση του τουρκικού στρατού σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων.
Βασίλης Σ. Κανέλλης, in.gr