Με επιστολή του στο Candiadoc, ο πρόεδρος του αθλητικού φορεά ΠΟΗ Κάστρο, στον οποίο αποδόθηκε από το δήμο Ηρακλείου δημοτική έκταση στην παραλία της Νέας Αλικαρνασσού, κ. Νώντας Σαρρής, απαντά για το θέμα που έφερε στο φως το Candiadoc, μετά από καταγγελίες πολιτών.
Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Σαρρής αναφέρει:
Ο χώρος πρώην Καρτ στην Νέα Αλικαρνασσό ,εγκαταλειμμένος, τώρα και πλέον των 5 ετών , είχε υποβαθμιστεί πλήρως , αφημένος σε χρήσεις πολλές φορές παραβατικών ατόμων και σαφώς με επικινδυνότητες για τους κάτοικους της περιοχής . Ο χώρος αν και διαθέτει πράσινο , λογω έλλειψης φροντίδας άρχισε να παρουσιάζει μορφή ” κρανίου τόπο” ,με εκατοντάδες αποξηραμένα λάστιχα (εύφλεκτα ) αυτοκίνητων , γεμάτος σκουπίδια και μάλιστα προκλητικά και δυστυχώς ,έχοντας καταντήσει χώρος “συνευρέσεων σεξουαλικών “,χρήσης ναρκωτικών και πολλάκις χρήσης “αγώνων ” από αυτοκίνητα και μοτο .
Εμείς ως ποδηλατικό σωματείο , ζητήσαμε τώρα και 5 χρόνια την χρήση του χώρου για κάποιες ελάχιστες προπονήσεις εβδομαδιαία για τους μικρούς αθλητές μας , ένιοτε και για πραγματοποίηση διασυλλογικών αγώνων μικρών κατηγοριών 2-3 φορές ετησίως και μάλιστα 2 φορές τα τελευταία χρόνια, εκεί πραγματοποιήθηκαν σχολικοί ποδηλατικοί αγωνες .
Ο παραπάνω χώρος με τον ειδικό ασφαλτοτάπητα ,μήκους 1.000 μ, ευνοεί σημαντικά την χρήση του, από την ποδηλασία .Να τονίσουμε ότι η ποδηλασία είναι ένα επικίνδυνο άθλημα και ο χώρος αυτής όπως είναι διαμορφωμένος έρχεται να δώσει λύσεις για τις μικρές κατηγορίες του αθλήματος .
Παράλληλα και ειδικά τον τελευταίο καιρό , -δυο χρόνια τώρα – και μάλιστα έχοντας κάνει αρκετές συζητήσεις με μεμονωμένους κάτοικους της περιοχής, αλλά και με συλλογικότητες όπως την ΖΩ -ΔΡΩ , αρχίσαμε να σκεπτόμαστε, ότι ο χώρος αυτός ,σε συνδυασμό και με την χρήση του όμορου ανατολικά χώρου -(λάκκος )- που εκεί πράγματι έχει μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο και χώρο εναπόθεσης μπαζών – θα μπορούσε, μέσα από ένα σχεδιασμό και με την βοήθεια του δήμου αλλά και την καθοριστική εμπλοκή και των ενεργών πολιτών της περιοχής , να μετατραπεί σε ένα χώρο αναψυχής γενικά και άθλησης των κατοίκων της περιοχής αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ηρακλείου .
Πέρυσι , το καλοκαίρι , βλέποντας την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του αφύλακτου αυτού χώρου , με την συνεργασία του δήμου και των μελών του ΔΡΩ ΖΩ προσχωρήσαμε συλλογικά στον καθαρισμό του χώρου και ειδικά από τα επικίνδυνα για ανάφλεξη αποξηραμένα λάστιχα .
Με το νέο αυτό ,καθαρότερο πρόσωπο του χώρου , άρχισαν να έρχονται επιτακτικά οι σκέψεις της αξιοποίησης του χώρου , κυρίαρχα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και με βασικό μπούσουλα ,την αναψυχή , τον πολιτισμό και τον αθλητισμό .
Του λόγου μας το αληθές αποδεικνύεται από τον κατ αρχήν προτεινόμενο σχεδιασμό που πρόεκυψε από συλλογική προσπάθεια .
Βάσει του σχεδιασμού αυτού λοιπόν προτείνοντα και περιγράφονται και σχεδιαστικά οι παρακάτω δραστηριότητες .:(στις όποιες μπορούν φυσικά να μπουν και άλλες( που θα προκύψουν από διαβούλευση )
-χρήση του ασφαλτοτάπητα για εκμάθηση ποδηλασίας για όλους , προπόνησης μικρών αθλητών ποδηλασίας , και αγωνες διασυλλογικούς μικρών κατήγορων πάντα
-χρήση του ασφαλτοτάπητα για οδηγικη εκμάθηση κάτοχων μοτοσικλέτας -εννοείται όχι αγωνιστικά – πρωτοποριακά για την χώρα μας .
– κατασκευή διάδρομου με ταρτάν, μήκους 600 μέτρων για όλες τις ηλικίες και για περίπατο η φυσική κατάσταση
-δημιουργία ανοικτού χώρου για μασκότ -βόλεϊ αλλά και για πολιτιστικές εκδήλωσης των κατοίκων της περιοχής
-δημιουργία 2 πιστών για μποτσες(παραδοσιακό άθλημα των μικρασιάτικων )
-δημιουργία σε 3 σημεία παιδικών χαρών
-δημιουργία χώρου ΒΜΧ
-τοποθέτηση κερκίδων 60 ατόμων σε 6 διαφορετικά σημεία
-τοποθέτηση σε 3 σημεία ξύλινων περγκόλων ώστε να μπορούν οι κάτοικοι ειδικά της περιοχής να πραγματοποιούν συναντήσεις κλπ με θέα την θάλασσα
-δημιουργία 500 μέτρων διαδρόμου ΜΤΒ (στον λάκκο )
-τοποθέτηση οικίσκου λυομένου για γραφείο
-τοποθέτηση τουαλετών 2+2 + Αμεα
-τοποθέτηση κοντέινερ ως αποθηκευτικός χώρος
-εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού , ύδρευσης , αρδεύσεις
-υλοποίηση λειτουργικής ενοποίησης με τον βόρειο παραλιακό δρόμο
-χωροθετηση χώρων σταθμεύσεις έκτος του περιφραγμένου χώρου
-ολοκλήρωση της περίφραξης όλου του χάρου για την ασφάλιση του ειδικά
Και φυσικά συνδιαχειριση και συλλειτουργεία με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας .Αν αυτή δεν είναι ανάπτυξη ποιοτική και πράσινη της περιοχής , τι άλλο μπορεί να είναι ???
Δυστυχώς ακούστηκε ως άλλη (2η) άποψη , η χρήση των χώρου (πολύ άσχημη η χρήση της λέξης “φιλέτο ” για ένα χώρο ) να περιοριστεί, σε μια καφετέρια που θα ατένιζε την θάλασσα . !!!!.Αυτό βέβαια δεν γίνεται, διότι, δεν υπάρχει υπολειπόμενη δόμηση στο οικόπεδο ,άρα δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια , άρα ούτε και άδεια λειτουργίας .
Ας αξιολογήσει τώρα , ο καθένας τις 2 προτάσσεις και ας σκεφτεί τι σκοπιμότητες μπορούν να υπάρχουν .
Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα τοποθετήθηκε το μεσημέρι και η εθελοντική ομάδα Ζω Δρω, με επιστολή της στο Candiadoc.