Ο Τζόου Φενγκ διευθύνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας καρυδιών που παράγει γάλα.
Το γάλα από καρύδια είναι δημοφιλές, όμως ο ανήσυχος επιχειρηματίας θέλει να ανακαλύπτει τρόπους για να παράγει και άλλα προϊόντα από τα καρύδια ώστε να αναβαθμίζει συνεχώς τη δραστηριότητά του στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.
Πρόσφατα η κυκλοφορία ενός νέου τύπου στιγμιαίου καφέ προσέφερε μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία για τη βιομηχανία καρυδιών.
Στην ίδια επαρχία, την περασμένη εβδομάδα, ένας εγχώριος παραγωγός του καφέ Hogood Coffee, όπως διατίθεται το προϊόν στο εμπόριο, παρουσίασε ένα νέο είδος στιγμιαίου καφέ με σκόνη πρωτεΐνης καρυδιών αντί για μη γαλακτοκομική κρέμα.
Η μη γαλακτοκομική κρέμα περιέχει trans-λιπαρά οξέα, ένα ακόρεστο λίπος που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων από τη δεκαετία του 1950. Πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πολλές χώρες έχουν θεσπίσει κανονισμούς για τους κινδύνους που ενέχουν.
Ωστόσο, η σκόνη πρωτεΐνης καρυδιού, η οποία παρασκευάζεται με τη διαδικασία της κρυοξήρανσης (λυοφιλοποίηση) περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε 100 γραμμάρια σκόνης, έξι φορές περισσότερο από τη μη γαλακτοκομική κρέμα. Και το πιο σημαντικό: δεν περιέχει trans-λιπαρά οξέα.
«Η νέα σκόνη πρωτεΐνης καρυδιού συνδυάζεται καλύτερα με τη στιγμιαία σκόνη καφέ και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως σύνηθες πρόσθετο σε πολλά είδη τροφίμων», δήλωσε ο Σιόνγκ Σιανγκρέν Διευθύνων Σύμβουλος της Hogood Coffee.
Η επαρχία Γιουνάν είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ στην Κίνα.
Με φυτείες σε πάνω από 1.200.000 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή καφέ φθάνει τους 150.000 τόνους, ενώ τα προϊόντα καφέ από την επαρχία αυτή αποτελούν το 98% του εθνικού συνόλου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Καφέ της Γιουνάν, ο στιγμιαίος καφές αποτελεί περίπου το 70% της αγοράς καφέ σε ολόκληρη την Κίνα.
Ο Τζόου ταξίδεψε στο Μανγκσί, μια σημαντική περιοχή παραγωγής καφέ, για να παρακολουθήσει τη διαδικασία παρασκευής του ίδιου του στιγμιαίου καφέ. Τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για τη βιομηχανία καρυδιών.
Η επαρχία Γιουνάν έχει πάνω από 800 χρόνια ιστορίας στην καλλιέργεια καρυδιών.
Στο τέλος του 2017 περισσότερο από το 90% των πόλεων και κομητειών της είχε φυτείες με καρυδιές. Με πάνω από 4.86 εκατ. στρέμματα, η ετήσια παραγωγή φθάνει τα 1.16 εκατ. τόνους, ενώ στο εγγύς μέλλον αναμένεται να αγγίξει τα 3 εκατ. τόνους.
Ο Τζόου είναι ενθουσιασμένος με τη σκόνη πρωτεΐνης καρυδιού καθώς, όπως λέει, εάν ο καφές αυτός αρέσει, ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αξία των καρυδιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ