Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, παρευρέθηκε στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, σήμερα, στο Atlantis, όπου έκανε την εξής δήλωση:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας τους διοργανωτές για την οργάνωση αυτού του τόσου σημαντικού 3ου Ενεργειακού Συνεδρίου σε αυτήν την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Η ανάδειξη των ενεργειακών πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, ώστε να διαφοροποιήσει και να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και την ασφάλεια διαμετακόμισης, αφού έχει πλέον καταστεί σαφές ότι οι φυσικοί πόροι της Κασπίας δεν επαρκούν για τη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TANAP, διά μέσου της επισφαλούς τουρκικής επικράτειας δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους. Οι δε κρίσεις διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το 2006 και το 2009, έδωσαν ένα μάθημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέδειξαν το πρόβλημα της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης από ένα μόνο προμηθευτή. Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα βιώσιμο, ασφαλές και ανεξάρτητο εναλλακτικό διάδρομο για τις ανάγκες ζήτησης και διαφοροποίησης της Ευρώπης.
Αρκετές ερευνητικές διατρήσεις προγραμματίζονται το 2018 από τις Διεθνείς Εταιρείες Πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει ένα πλάνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης. Έχει ήδη αρχίσει η αξιοποίηση των στοιχείων των σεισμικών ερευνών που παρέδωσε η νορβηγική εταιρεία PGS.
Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι τεράστια. Στις συμβάσεις θα προβλεφθεί προκαθορισμένο μίσθωμα κοιτασμάτων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παίρνει φόρο 20%, συν ένα φόρο ύψους 5%, που αποδίδεται στην Περιφέρεια. Βεβαίως, μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο νησί μας.
Σήμερα η Κρήτη αποτελεί πιθανόν την «μαύρη τρύπα» στο ενεργειακό σύστημα, τόσο περιβαλλοντικά (καθώς η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο πετρέλαιο) όσο και οικονομικά, αφού το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Τι σχεδιάζεται για αυτό: η μικρή διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο προχωρεί κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, ενώ δρομολογείται και η μεγάλη διασύνδεση, που αποτελεί τμήμα του καλωδίου, το οποίο θα συνδέει την Κύπρο και το Ισραήλ με την Ελλάδα, και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2023. Άλλοι σημαντικοί στόχοι είναι η προώθηση επενδύσεων στην τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αποθήκευση, και η διαχείριση της ζήτησης. Πλέον, η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού και την δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο.»