Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/3 η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη και η θέση του ΚΚΕ» με ομιλητή το Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του τμήματος οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το μέλος της ΚΕ στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε:
«(….)Υπάρχει το μεγάλο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας. Ο τομέας αυτός είναι στρατηγικός για την οικονομία με τεράστια σημασία, βρίσκεται στον πυρήνα των ανταγωνισμών ισχυρών δυνάμεων, μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων όχι μόνο εγχώριων αλλά και ξένων. Απ’ ό,τι φαίνεται η βούληση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα, είναι η ιδιωτικοποίηση, η απελευθέρωση της Ενέργειας, αφού άλλωστε αυτή είναι μόνιμη θέση της ΕΕ.
(….) Η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, δεν πρόκειται να υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει οποιοσδήποτε ενεργειακός σχεδιασμός στην πατρίδα μας και βεβαίως θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε σας, στους εργαζόμενους του κλάδου, με μειώσεις μισθών, με εντατικοποίηση, με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μια σειρά τέτοια ζητήματα που ήδη τα βιώνετε σταδιακά και θα επιδεινωθούν με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των λιγνιτικών μονάδων. Και ούτε πρόκειται να μειωθεί η τιμή της κατανάλωσης του ρεύματος που θα μπορούσε να ανακουφίσει εργατικές λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα. Κι αυτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης δείχνει και τη μεγάλη υποκρισία των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγούμενων όλα αυτά τα χρόνια που μιλούσαν για πράσινη ανάπτυξη, δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο ανέδειξαν μέχρι να γεμίσει η χώρα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες γιατί τέτοια ήταν τότε τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όταν άλλαξαν οι όμιλοι και οι επιχειρηματίες και άρχισαν να ενδιαφέρονται ξανά για το λιγνίτη προχωράνε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιγνίτη.
(….) Το παράδοξο το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε και να λύσουμε είναι γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η απάντηση κρύβεται στο ότι στις σημερινές συνθήκες οι ενεργειακοί πόροι και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι χρησιμοποιούνται με κριτήριο τη κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες απ’ τους εργαζόμενους.
Έτσι το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού. Το ζήτημα είναι ποιος είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων.
Και η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπορεύματος και στο κέρδος ως κριτηρίου της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνηση τους. Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ’ αυτά και της ενέργειας, και της ανάπτυξης τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους.
Ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Γι’ αυτό ως ΚΚΕ επιμένουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται, ενάντια στην προώθηση της πολιτικής της απελευθέρωσης και να μην υποτάξουν την πάλη τους ενάντια σε επιμέρους πλευρές του προσπαθώντας να τον διορθώσουν.
(….) Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας που να υπηρετεί τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Αυτό σημαίνει κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχέδιο και για την Ενέργεια, όπως και για το σύνολο της οικονομίας, έτσι ώστε να είναι κοινωνικό αγαθό η Ενέργεια και όχι εμπόρευμα, ώστε να υπάρχει επάρκεια και όχι να παρουσιάζονται ελλείψεις, αγαθό που να το έχει η λαϊκή οικογένεια, να μπορεί να έχει το ρεύμα, όλα αυτά που χρειάζονται και που είναι απαραίτητα σήμερα για την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας με βάση αυτό το κριτήριο, τις λαϊκές ανάγκες. Να είναι φτηνή η ενέργεια και να αξιοποιούνται όλες μα όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας.»
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο όπου και αναδείχθηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και του Αντώνη Τσινταράκη, γραμματέα την ΚΟΒ Μαλεβιζίου όπου έγινε αναφορά για την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική του δήμου Μαλεβιζίου η οποία θέτει σε προτεραιότητα τις μεγάλες επενδύσεις του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή σε αντιδιαστολή σε τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.