Σχετικά με την προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τις τελευταίες μέρες παίζεται η τελική πράξη του χρονικού μιας προαναγγελθείσας και προμελετημένης αποχώρησης.
-Όταν συζητούσαμε για τον τρόπο δράσης των πολυεθνικών και τη σκανδαλώδη αντιμετώπιση της Novartis, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σφύριζαν αδιάφορα.
-Όταν τονίζαμε δια στόματος Πρωθυπουργού ότι τα κέρδη από αυτή την υπόθεση επιβάρυναν την χώρα μας με ποσό σχεδόν ενός Μνημονίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας κατηγορούσαν για σκευωρία.
-Όταν προτείναμε στη Βουλή τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν.
-Όταν προτείναμε στα πλαίσια της επιτροπής να προσέλθουν τα 10 φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν – ο κ. Λοβέρδος μάλιστα μας αποκαλεί «συμμορία» και αρνείται να προσέλθει.
Η αποχώρηση από την επιτροπή ήταν προαποφασισμένη και απολύτως εναρμονισμένη με την στάση τους στην αντιμετώπιση της υπόθεσης.
Σκευωρία είναι η σκανδαλώδης αντιμετώπιση της Novartis από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σκευωρία είναι όλο το πλέγμα παραγραφής που έχει στηθεί από τους γνωστούς αρχιτέκτονες της παραγραφής, με στόχο να βγουν «λάδι» μέλη της Κυβέρνησης για ενδεχόμενες παράνομες πράξεις τους, με αποκορύφωμα την επίμαχη διάταξη στην Αναθεώρηση του Συντάγματος (2001) και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (2003).
Σκευωρία είναι τα θεσμικά ελλείμματα και η ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου που διευκόλυναν ένα καθεστώς ώστε το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα να φτάσει στο 2,1% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 1%.
Η Επιτροπή δεν δέχεται ούτε απειλές, ούτε ύβρεις. Θα εφαρμόσει όλους τους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες και θα συνεχίσει τις εργασίες της με την εντολή που έχει.
Ακόμη και συμβολικά, σήμερα, μόνη η Αριστερά με τις αναγκαίες της συμμαχίες, καλείται να παίξει τον ιστορικό της ρόλο βάζοντας το μαχαίρι στο «κόκκαλο», συγχρονίζοντας τον πολιτικό βηματισμό με την απαίτηση της κοινωνίας για Δικαιοσύνη».