Οι ερευνητές έκαναν κατάδυση για να εξερευνήσουν κοραλλιογενή βράχο στα ανοιχτά του νησιού, όταν σε μεγάλο βάθος εντόπισαν ψάρια και διαπίστωσαν ότι μπορεί να αναπτυχθεί ζωή σε βάθη που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι είναι αδύνατο.
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές, έχουν χωρίσει τη ζωή στη θάλασσα σε ζώνες, ώστε να μπορούν να την αναλύουν.
Η «ευφωτική ζώνη» αρχίζει από την επιφάνεια του νερού και φτάνει μέχρι εκεί που υπάρχει το αναγκαίο φως για να φωτοσυνθέτουν οι φυτικοί οργανισμοί.
Επόμενη είναι η «μεσοφωτική ζώνη» από τα 30 μέχρι τα 120 μέτρα βάθος.
Μέχρι τώρα, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί ζωή κάτω από τα 120 μέτρα βάθος. Όμως έκαναν λάθος.
Όπως διαπιστώθηκε, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα οικοσυστήματα που ζουν γύρω τους, επιβιώνουν και σε βάθος μεγαλύτερο των 120 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η νέα ζώνη που ανακαλύφθηκε, αρχίζει στα 110 μέτρα και φτάνει στα περίπου σε βάθος 310 μέτρων. Η ζώνη ονομάστηκε «ραριφωτική» και οι ερευνητές βρήκαν οικοσύστημα με 70 είδη ψαριών, μερικά εκ των οποίων είναι άγνωστα. Τα νέα είδη είναι 30.
Τα ψάρι που ζουν σε μεγάλο βάθος, συνήθως έχουν σκούρο χρώμα.
Αντίθετα, τα ψάρια που εντοπίστηκαν, αν και δεν έρχονται σε επαφή με το φως τους ήλιου είχαν έντονα χρώματα.
Ο δρ. Ρος Ρόμπερτσον, θαλάσσιος βιολόγος στο Ινστιτούτο Τροπικής Έρευνας που συμμετείχε στις καταδύσεις ανέφερε ότι «περίπου ένα στα πέντε ψάρια που βρίσκαμε στην περιοχή αυτή ανήκε σε κάποιο άγνωστο είδος«.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ζωή σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, τα ψάρια που ζούσαν στα κοράλλια, κατέφυγαν σε υφάλους βαθύτερα στο νερό, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Πάντως, οι νέες ανακαλύψεις ανοίγουν το δρόμο για νέες έρευνες, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει επιβίωση ειδών σε βαθιά νερά και σε άλλες περιοχές.
valueforlife.gr