Στην πορεία της εξέλιξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών διαπιστώσαμε θεαματική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Σχεδόν σε όλους, καθώς σε αντίθεση με άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, το μέγεθος των υπολογιστών δεν μειώθηκε αισθητά. Οι λόγοι είναι πρακτικοί, καθώς τα σύγχρονα τσιπ και τα υπόλοιπα τμήματα των υπολογιστών έχουν ήδη φτάσει στα (κατώτατα) όρια των διαστάσεών τους.
Οι σχεδιαστές της IBM, λοιπόν, σκέφτηκαν αφαιρετικά και κατασκεύασαν έναν υπολογιστή, όχι απλώς μικρότερο από αυτούς που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά μικρότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ο υπολογιστής που παρουσιάστηκε στο συνέδριο IBM Think 2018 δεν ξεπερνάει σε διαστάσεις έναν κόκκο αλατιού!
Κοστίζει κάτι λιγότερο από 10 σεντ!
Ο λιλιπούτειος υπολογιστής είναι μικρότερος από ένα τετραγωνικό χιλιοστό, παρόλ’ αυτά ενσωματώνει εκατοντάδες χιλιάδες τρανζίστορ. Μην περιμένετε βέβαια ότι θα παίξετε games ή θα επεξεργαστείτε HD video με τη βοήθειά του. Η υπολογιστική του ισχύς αντιστοιχεί σε ένα τσιπ x86, οπότε και οι λειτουργίες του αναμένεται να είναι περιορισμένες. Αλλά και απολύτως στοχευμένες.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής, ανάλυσης, επεξεργασίας και αποστολής δεδομένων, στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι λειτουργίες αυτές θα επιτρέπουν την ενσωμάτωσή του σε καθημερινά αντικείμενα ή άλλες συσκευές, με στόχο να λειτουργεί ως «κρυπτογραφική άγκυρα» διασφαλίζοντας την αυθεντικότητας μιας σύνδεσης ή ενός αντικειμένου με τη βοήθεια της τεχνολογίας blockchain.
Μια ενδεικτική χρήση των μικροϋπολογιστών, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ΙΒΜ, θα ήταν να ελέγξουν τη γνησιότητα ενός προϊόντος. Θα μπορούσε π.χ. να ενσωματωθεί σε ακριβές συσκευές τεχνολογίας ή σε άλλα πολυτελής αγαθά, προκειμένου να ακολουθεί τη διαδρομή τους στην εφοδιαστική και εμπορική αλυσίδα, και να επιβεβαιώνει σε πραγματικό χρόνο ότι είναι αυθεντικά. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την ταυτοποίηση της αυθεντικότητας άλλων προϊόντων – από τρόφιμα μέχρι φάρμακα.
Θα αναρωτηθείτε αν αξίζει. Το κόστος παραγωγής του μόλις που θα ξεπερνά τα 10 σεντ, την ώρα που οι απώλειες από την απάτη και την διακίνηση «μαϊμού» προϊόντων ξεπερνά τα 600 δισ. ετησίως. Δείτε πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί το φαινόμενο, σύμφωνα με την ΙΒΜ Research:
Πότε να τους αναμένουμε
Αν και η ανακοίνωση μαγνήτισε το ενδιαφέρον τόσο του Τύπου όσο και του ειδικού κοινού, η ΙΒΜ δεν φρόντισε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι θα κυκλοφορήσει «σύντομα».
Το βέβαιο πάντως είναι ότι προς το παρόν δοκιμάζεται εργαστηριακά το πρωτότυπο και οι ποικίλες χρήσεις του, καθώς όπως είναι λογικό ένας υπολογιστής που θα εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων οφείλει να είναι πλήρως λειτουργικός, απολύτως ασφαλής και ει δυνατόν αλάνθαστος.
Γιάννης Γορανίτης, liberal.gr