Την πραγματική ανανέωση του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης ζήτησε από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν θα βρει αλλιώς ο χώρος μας τη χαμένη του γοητεία», είπε, προτείνοντας οι θητείες που θεσπίζονται να αρχίσουν να μετρούν από το 2005, όταν τις θέσπισε για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Όπως εγώ δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου σε 38-40 χρόνια, το 2060 να θέλω να πρωταγωνιστώ, δεν νομίζω ότι πρέπει και σήμερα να γίνεται το ίδιο», είπε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ότι μπήκαν θητείες στο καταστατικό του νέου φορέα. Θύμισε όμως ότι προς τιμήν του πρώτη φορά τις έβαλε στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ το 2005 ο Γιώργος Παπανδρέου. Μόνο που στη συνέχεια ο χρόνος δεν μετρούσε γιατί τα καταστατικά άλλαζαν. «Οπότε σήμερα το καινοτόμο του 2005 οδηγεί σε ανανέωση μετά το 2030. Πάει πολύ», είπε, ζητώντας για να αντιμετωπίσουν το παράδοξο και τιμώντας την καινοτόμα πρωτοβουλία του 2005 να μετρήσουν τέσσερις πλήρεις θητείες για βουλευτές και τρεις για ευρωβουλευτές από τότε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να είναι όλοι υποψήφιοι, αλλά μετά το 2021 θα λειτουργήσει ο κανόνας των θητειών, οδηγώντας σε ανανέωση. «Ας είναι απόφαση όλων μας», είπε, καλώντας τους συνέδρους να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα.
Αναφερόμενος στις ‘πολυφωνίες’ του τελευταίου διαστήματος, όπως περιέγραψε τα όσα έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες σε οργανωτικής φύσεως θέματα, δήλωσε πως λέει ‘ναι’ στη σύνθεση, τονίζοντας όμως ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί δημοκρατική διαδικασία με σεβασμό στους χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν και ψήφισαν για αρχηγό τον Νοέμβριο, είτε μέσω των συνέδρων, είτε μέσω των ίδιων, στη βάση. Χαρακτήρισε μάλιστα ‘λάθος μήνυμα’ τον διορισμό των οργάνων και παρότι επέλεξε όπως είπε να μην θέσει θέμα στο Συνέδριο γιατί έχουν πολλές φορές στο παρελθόν πληγωθεί τα μέλη του από τέτοιες αντιδράσεις, ζήτησε η Κεντρική Επιτροπή να ονομαστεί προσωρινή και να αποτελέσει δέσμευση και των έξι του Πολιτικού Συμβουλίου πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα οδηγήσουν σε δημοκρατικό συνέδριο για να εκλέξουν νέα Κεντρική Επιτροπή . Πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι τα μέλη δεν εκλέγουν μόνο όργανα, αλλά χαράσσουν και τη στρατηγική του κόμματος. «Δεν βοηθάει η βαβυλωνία, ούτε όμως ο ηγεμονισμός’, είπε, «απαντώντας» κατά πολλούς σε όσα είπε χθες η Φώφη Γεννηματά.
Αναφερόμενος στο ‘δίλημμα’, που άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί ψεύτικο, αν θα πάνε με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «αυτή η μιζέρια να σταματήσει», θέτοντας ως στόχο το βράδυ των εκλογών το αποτέλεσμα να είναι μεγάλο. «Όποιος θέλει το Κίνημα Αλλαγής να είναι κυβερνητική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα, ας ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής. Αν θέλουν να κυβερνήσουμε, ας μας τιμήσουν με την ψήφο τους», είπε, «αν όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό οφείλουμε να μείνουμε στην αντιπολίτευση, ισχυροί στην πολιτική σταθερότητα, αλλά χωρίς ψήφο στην αντιπολίτευση».
Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου
Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr