«Η Περιφέρεια έχει τεράστιες ευθύνες γιατί τίποτε δεν γίνεται για την ανακύκλωση του όγκου των σκουπιδιών, δεν μειώνεται ούτε η διαλογή στην πηγή, ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων υπάρχει, είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα στην περιφέρεια, και ο άλλος δήμος, που έχει ΧΥΤΑ και μπορεί να δεχθεί απορρίμματα και από έναν γειτονικό δήμο προβληματίζεται» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο κάτοικος της περιοχής Τριαντάφυλλος Οικονόμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική κοινωνία κινητοποιείται ενάντια στη χωματερή της οποίας η άδεια έχει λήξει από το 2014 και μέχρι πρότινος λειτουργούσε με προσωρινές άδειες. Όπως καταγγέλλει «έχουμε ένα ΧΥΤΑ, που μόνο έτσι δεν μπορείς να τον πεις. Είναι μια χωματερή». Σύμφωνα με τους κατοίκους ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι υπερκορεσμένος, η δεξαμενή είναι σπασμένη και τα διασταλάγματα βγαίνουν στο λαγκάδι και από εκεί στον Κορινθιακό Κόλπο, ο Βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί λόγω βλάβης εδώ και καιρό. «Υπάρχει και μια πηγή δηλητηρίων, την οποία έχουμε ανακαλύψει εδώ και ένα μήνα έξω από τον ΧΥΤΑ, που τρέχει ένα υγρό. Το έχουμε δώσει στο χημείο του Πανεπιστημίου της Πάτρας και η επιτροπή περιβάλλοντος έχει πάρει δείγμα για να το ελέγξει» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Αυτό, που είχαν ζητήσει οι κάτοικοι στις επαφές, που είχαν με τον δήμαρχο Αιγιαλείας , ήταν ότι λόγω των πολλών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ, κάτι, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι και ο ίδιος το αναγνωρίζει και λέει ότι πρέπει να διορθωθούν. Του ζήτησαν να τον κλείσει στο διάστημα των εργασιών, γιατί δεν γίνεται να έρχονται εδώ απορρίμματα και να επισκευάζεται παράλληλα και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ο δήμαρχος όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν συμφωνεί. «Κηρύσσει τον μισό δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ότι δεν έχει ΧΥΤΑ για τα απορρίμματά των μισών περιοχών (Αίγιο, Συμπολιτεία, Ερινεός ), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές (Αιγείρα, Ακράτα, Διακοφτό) τα απορρίμματα θα συνεχίζουν να έρχονται σε εσάς. Δεν πιστεύουμε ότι θα φέρει μόνο αυτά και δεν το επιτρέπουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.
Κ. Παπακωνσταντίνου: Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι σαν μια «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων
«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων Κώστας Παπακωνσταντίνου για το αδιέξοδο, που έχει περιέλθει στην Αιγιάλεια, αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι και μεγάλος μέρος των κατοίκων της Αιγείρας, τους απασχολεί να σταματήσει αυτή η βόμβα, που υπάρχει πάνω από τα κεφάλια τους. Γιατί ο λανθασμένος χωροθετημένος ΧΥΤΑ είναι σαν μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα παράλια, και ακόμα και τα ίδια σκουπίδια να μην κατέβουν όλα τα υγρά από τον ΧΥΤΑ, κατεβαίνουν στα ποτάμια και στον Κορινθιακό. Από την άλλη ο δήμος προσπαθεί να δει που θα τα πάει, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό πληρώνουμε. Διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι που θα χώσουμε τα σκουπίδια, αλλά πως θα μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιρρίπτει ευθύνες και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τον όγκο των απορριμμάτων, που έχει «πνίξει» την μισή Αιγιάλεια, «η περιφέρεια να σταματήσει να βγάζει την ουρά της απέξω, να συμμετάσχει και αυτή στην διαμόρφωση αυτού του αδιεξόδου και της πραγματικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που δεν είναι να πάνε τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, είναι στο να πιέσουν τους κατοίκους ότι όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε έναν σωστό διαχωρισμό των απορριμμάτων».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, που έφερε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων, ότι από το 1 εκατ. ευρώ, που δίνει ο δήμος Αιγιαλείας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ένα 15% είναι κλαδιά από δέντρα, γκαζόν, φύλλα, πράγματα, που δεν είναι απορρίμματα. Θα μπορούσαν αυτά να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, και θα γλίτωνε η δημοτική αρχή 150.000 ευρώ ετησίως, ενώ όπως είχε προτείνει και στο παρελθόν, θα μπορούσε να κέρδιζε άλλα 150.000 ευρώ, εάν γινόταν σωστή ανακύκλωση και διαλογή. «Σκέφτονται μόνο πως θα βρουν ένα εργολάβο να τον πληρώσουν…. Να δώσουν την προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών σε κάποιον αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ, αλλά να δώσουν κάποια σημεία γραφής. Καταλαβαίνετε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει να προτείνει τίποτε ο δήμος στο τι θα κάνει με τα απορρίμματα. Η ανακύκλωση έχει πάει στο μηδέν, τίποτε για κομποστοποίηση, για διαχωρισμό των κλαδιών. Πρέπει να κάτσει κάτω, με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και να πουν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο καθαριότητας»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ξεκάθαρα ότι επειδή η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, «δεν πρέπει να δείξουμε τον παραμικρό οίκτο, πρέπει η πίεση να φτάσει εκεί, που πρέπει, για να δοθεί μια λύση. Προσωρινά θα πάνε σε κάποιον άλλον ΧΥΤΑ, μα ταυτόχρονα να δώσει ο δήμαρχος ένα φως ότι τον επόμενο χρόνο έχουμε ένα σχέδιο να μειώσουμε κατά 30% τα απορρίμματα, αλλά δεν έχουν τίποτε από όλα αυτά. Αν και υπάρχουν προτάσεις πολλές πως θα μειωθούν, δεν τις αξιοποιεί γιατί έχει μάθει να βρίσκει έναν εργολάβο να συνεννοούνται και να τα πηγαίνουν κάπου, δηλαδή να κρύβουν το πρόβλημα συνέχεια κάτω από το χαλί» κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τους κατοίκους για να αρθεί το αδιέξοδο, που έχει προκύψει με την διαχείριση των απορριμμάτων.